Sinaia, Perla Carpaților

Sinaia, cazino, logo


Info: Sinaia, In Sinaia Sinaia, Twitter Sinaia, Facebook Sinaia, Flickr

Vă pot spune din start că Sinaia a fost oraşul de vacanţă al adolescenţei mele. Aici mi-am petrecut câteva veri din vacanţele de vară cu o mână de prieteni apropiaţi.

În broşurile turistice veţi citi despre Sinaia ca oraşul montan cu primăveri blânde, veri răcoroase, presiune atmosferica scazută şi ierni lipsite de geruri aspre.

Nu ştiu cum e toamna sau iarna în Sinaia, dar pot să vă garantez că verile nu mai sunt tocmai răcoroase, pe fondul ultimelor schimbări climatice. Primăvara nu este lipsită de ploi scurte şi mărunte, dar şi zile cu temperaturi acceptabile, propice pentru drumeţii prin împrejurimi sau plimbări prin oraş.

Sinaia, panorama, Piscu Cainelui

Cred că în această perioadă se simte aşa cum trebuie bioclimatatul tonic, aerul lipsit de pulberi şi factori alergeni. Nu degeaba, pe lângă statutul de staţiune turistică, Sinaia mai are şi statut de staţiune balneo-climaterică.

Cum ajungi în Sinaia?

Doar 123 km despart Sinaia de București, pe drumul național ce deschide turiștilor bucureșteni Valea Prahovei ca și destinație de week-end. Stațiunea montană e situată la 105 km de Aeroportul Internațional Henri Conadă, și 49 km de Brașov.

Odată cu stabilirea reședinței regale de vară în Sinaia, orașul e legat de restul lumii de o cale ferată internațională. Gara din Sinaia își așteaptă și azi călătorii, ca o punte de legătură între cele douăgări regale, ca o legătură între prezent și trecut. O dată pe an, trenul ce face legătura între Paris și Istanbul, Orient Express, face aici o oprire, parcă pentru a păstra vie istoria locului. Nu că nu ar fi păstrat-o și autorii vremii, dar cărțile se rătăcesc pe după tastaturi și monitoare. 🙂

Gara C.F. Sinaia

Str. Gării
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă

Contact
Telefon: 0040 0244 952

Poți afla informații despre mersul trenurilor spre și din Sinaia instalând aplicația mobilă Mersul Trenurilor

Ce poți face în Sinaia?

Cota 1400, Muntii Bucegi, Castelul Peles

Aşa cum menţionam ceva mai devreme, Sinaia este punctul din care pleacă numeroase trasee turistice în Masivul Bucegi. Fie că vrei să urci la Cota 1400 m/ 2000 m pe traseu sau urmărind şoseaua ce şerpuieşte pe versantul împădurit al Muchei Sf. Ana, trecând pe sub Stânca Sf. Ana, unde există și un poligonul de instrucție alpină, până la Hotel şi de aici să continui, pe jos, până la Cota 2000 şi de acolo spre Bolboci sau Piatra Arsă, fie că vrei să te bucuri de peisajele de la Stâna Regală, Sinaia e punctul tău de start, refugiul de la final de zi şi reperul cel mai evident la întoarcerea ta de pe traseu.

Cota 2000, Refugiul Salvamont, Sinaia, Muntii Bucegi, Piscul Câinelui

Oraşul se transformă din reper în panoramă atunci când ajungi pe Stânca Franz Josef şi îţi rezervi plăcerea de a-l privi în amănunt de aici, de sus.

Cum spuneam, ca refugiu Sinaia fie te scapă de aglomeraţia capitalei, deşi vei fi surprins să constaţi că e destul de tranzitată şi ea, fie e loc de tras sufletul şi odihnit oasele după întoarcerea dintr-o tură pe oricare din traseele amintite mai sus.

Altitudinea orașului variază între 767 m și 1055 m, așa că e posibil ca plimbarea să fie obositoare pentru turistul de stațiune.

Principalele trasee turistice cu placare din Sinaia
  • Sinaia – Cota 1400 – Fosta Cabană Vf. cu Dor – Cabana Valea Dorului – Şaua Lăptici – Cabana Padina (bandă roșie)
    • Fosta Cabană Cf. cu Dor – Cota 2000 – Cabana Piatra Arsă – Cabana Babele – Cabana Vf. Omu (bandă galbenă)
    • Fosta Cabană Vf. cu Dor – Şaua Călugărului (bandă roșie)
    • Fosta Cabană Vf. cu Dor – Cabana Valea Dorului – Blana – Cabana Zănoaga (cruce galbenă)
  • Sinaia – Poiana Stânei – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă – Hotel Peştera (bandă albastră)
  • Sinaia – Cabana Piscul Câinelui (punct albastru)

Dacă ești interesat de dificultatea traseelor cu plecare din Sinaia, folosește aplicația web Bucegii 3D.

Unde te cazezi în Sinaia?

Şi pentru că veni vorba de odihnit oasele, cu siguranţă în Sinaia se găsesc locuri de înnoptat pentru toate gusturile şi buzunarele. Numai urcă pe Aosta şi aventurează-te pe străduţele laterale apoi, şi vei găsi vile cu arhitectură specifică anilor 1940, mobilate cu mobilier masiv din nuc, sculptat şi pictat manual, pensiuni făcute în goana după bani sau hoteluri moderne ce s-au încadrat corespunzător în peisaj.

Hotel Smart, hotel, Theodor Aman, Sinaia

Hotel Smart

Str. Theodor Aman, Nr. 16
106100, Sinaia
Jud. Prahova

Contact
Telefon: 0400 0317 146 835
Email: info@smarthotel.ro

Dacă în adolescenţă am avut ocazia să stau într-o vilă de genul aceleia descrise mai sus, recent am avut ocazia să stau două zile la Hotel Smart (deh, eveniment mare, local pe măsură). Nu mă pot pronunţa legat de meniul restaurantului pentru că a fost totul aranjat, dar legat de servicii şi amenajări am numai note mari. Restaurantul e ca scena aceia din romanul lui Eliade, 19 trandafiri (din ce știu eu, până acum câțiva ani era o carte destul de rară, mai nou o găsiți în ediția Proza fantastica I II – Mircea Eliade), ce te transpune într-o altă epocă, colecţia de lămpi vechi, sticluţe de farmacie, patefoane, aparate foto retro şi alte asemenea ţin loc de recuzită.

restaurant, hotel, Hotel Smart, Theodor Aman

Poate acvariul de la intrarea dinspre grădină strică puţin ambientul, dar se iartă. Grădina completează şi ea ca loc de relaxare şi taină în acelaşi timp. Arbuşti şi vegetaţie montană au fost puse printre aleile ce şerpuiesc şi coboară spre pârâul din spatele hotelului.

Dacă preferi cazarea la pensiune, instalează una din următoarele aplicații mobile și îți poți găsi cazare la fața locului: La Pensiuni, Rolidays, Tourist Informator, SkyTrip Road sau auto.ro.

Şi pentru că hotelul nu e totul atunci când vii la Sinaia, străduţele pavate (acelea care au mai rămas) îţi îndeamnă paşii către Parcul Dimitrie Ghica, unde Cazinoul, vechi de peste 100 de ani, încă veghează oamenii ieşiţi la plimbare, iar de aici la Mănăstirea Sinaia sau către Castelul Peleş.

parc, Sinaia, Dimitrie Ghica, fantana arteziana

Parcul Dimitrie Ghica

Str. Octavian Goga
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă 

Munțomanii și nu numai se pot opri la Muzeul Rezervației Naturale Bucegi pentru a afla mai multe despre munții la poalele cărora s-a ridicat orașul, despre trasee, faună sau floră.

muzeu, Muntii Bucegi, parc, Dimitrie Ghica, Sinaia

Muzeul Rezervației Naturale Bucegi

Parcul Dimitrie Ghica
Str. Octavian Goga
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă 

Contact
Telefon: 0040 0244 311 750

Program
Luni: Închis
Marți – Duminică: 9.00 – 17.00

Muzee și alte repere arhitecturale ce nu trebuie ratate

Castelul Peleș

Castelul Peleș, reședința de vară a regelui Carol I de Hohenzolleren, primul rege al României, a fost costruit între anii 1873 – 1883, în stilul Renașterii germane, cu transformări și adăugiri gotice.

Peles, castel, Carol I, fatada castel, panorama, vara

Castelul și Muzeul Național Peleș

Str. Peleșului, Nr. 2
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă 

Contact
Telefon: 0040 0244 310 918
Email: contact@peles.ro

Program de iarnă
Luni, Marți: Închis
Miercuri: 11.00 – 17.00
Joi – Duminică: 9.00 – 17.00

Program de vară
Luni: Închis
Marți: 11.00 – 17.00
Miercuri – Duminică: 9.00 – 17.00

Castelul are în prezent statut de muzeu, deși la 1 martie 2007 a fost retrocedat moștenitorului regelui Carol I, Regele Mihai I. Regele Mihai a decis ca acesta să rămână muzeu. În cele 160 de camere ale castelului, parte deschis publicului pentru vizitare, există colecții de sculpturi, picturi, armuri, mobilă, covoare și tapiserii etc. Spre deosebire de interioare, făcute în stilul Renașterii germane, terasele dispuse în amfiteatru, cu balustrade și fântâni arteziene, statui și vaze din marmură sunt caracteristice Renașterii italiene.

fantana arteziana, curte exterioara, Peles, castel, renastere

Citește aici despre cum poți face un tur virtual al Castelului Peleș

Legat de interioare, există lucrări care spun că la aurirea lor s-a folosit aurul obținut din tăblițele de aur pe care era scrisă arhiva regilor daci. Acestea au fost descoperite cu ocazia lucrărilor de captare a pâraielor Sf. Ana și Peleș pentru a asana mlaștinile din Poiana Văcăria. Înainte de a fi distruse în acest scop de către Casa Regală de la acea vreme, tăblițele au fost copiate pe tăblițe de plumb, ce acum sunt stocate în depozitele  Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București. Găsiți mai multe detalii despre această descoperire în lucrarea Tezaurul Dacic de la Sinaia de Dumitru Manolache.

Castelul Pelișor

Sinaia, Peles, depozit, locuinta, renastere

Puțin mai sus de Castelul Peleș se află Castelul Pelișor, acum reședință de vacanță a Casei Regale, ca urmare a retrocedării din 2007. Până în 2010 a serivit ca muzeu, iar eu am fost norocos să îl vizitez.

Când cobori de la Peleş, nu înainte de a vizita şi Pelişorul, traversezi şoşeaua ce tranzitează oraşul montant prin zona podului pe sub care curge Pârâul Peleș, şi dai apoi în străduţa cu case ponosite ce coboară spre șoseaua de centură (Calea Brașovului) a stațiunii montane, pe care mergi până la strada ce te duce spre Cartierul Cumpătu, și ajungi într-un final la Casa Memorială George Enescu. Dacă aerul de munte te inspiră, îţi poţi continua plimbarea prin cartierul de pe versantul opus Bucegilor. Aici, casele sunt mult mai decente, vile mai cu gust, printre care sunt rătăcite ceea ce odată posibil să fi fost vile de protocol.

Mănăstirea Sinaia

manastire, Sinaia, turle

Mănăstirea Sinaia

Str. Mănăstirii, Nr. 2
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă 

Contact
Telefon: 0040 0244 314 917
Email: protovaris@yahoo.com

Program de iarnă
Luni – Duminică: 10.00 – 15.0

Program de vară
Lungi – Duminică: 10.00 – 17.00

Mănăstirea Sinaia, situată pe strada ce urcă spre ansamblul Furnica, este simbolul spiritual al oraşului, datând din 1695. Împreună cu biserica veche poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea a fost ridicată având ca model o mănăstire aflată pe Muntele Sinai, după care, la fel ca şi oraşul, a fost şi numită de către Spătarul Mihail Canracuzino, în secolul al XVII-lea.

Interesat de alte obiective turistice și localuri? Instalează una din aplicațiile Orașul Meu, Tourist Informator sau Redescoperă România.

Din păcate, nu vă pot recomanda restaurante sau alte cârciumi, nu am prea obișnuit, dar cu siguranță se găsesc aici restaurante, iar pe timp de vară terase, pentru toate buzunarele.

Aceasta este Sinaia pe care o știu eu, și trebuie să recunosc că nu am explorat-o pe toată. Sunt curios cum va fi promovată stațiunea montană anul ăsta, pe fondul împlinirii a 110 de la inaugurarea Castelului Pelișor. Sau poate tot focusul va fi ca în fiecare an pe evenimentul Sinaia Forever.






~~~ Informații Utile ~~~

Centrul de Informare și Promovare Turistică

Bulevardul Carol I, Nr. 47
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă 

Contact
Telefon: 0040 0244 315 656
Web: www.infosinaia.ro

Poliția Stațiunii Sinaia

106100, Sinaia
Jud. Prahova
Str. Primăverii, Nr. 4
Vezi pe hartă 

Contact
Telefon: 0040 0244 311 747

Salvamont Sinaia

Bulevardul Carol I, Nr. 4
106100, Sinaia
Jud. Prahova

Contact
Telefon: 0725 826 668

Oficiul Poștal Sinaia

Bulevardul Carol I, Nr. 33
106170, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă

Contact
Telefon: 0040 0244 311 591

Spitalul Orășenesc Sinaia

Str. Spitalului, Nr. 2
106100, Sinaia
Jud. Prahova
Vezi pe hartă

Contact
Telefon: 0040 0244 311 951
Web: www.spitalsinaia.ro
Email: spitalsinaia@gmail.com

Casa Memorială George Enescu

Str. Yehudi Menuhin, Nr. 2
Cartier Cumpătu
106100, Sinaia,
Jud. Prahova
Vezi pe hartă

Program de vizitare
Luni: Închis
Marți – Duminică: 10.00 – 17.00

Contact
Telefon: 0040 0244 311 753
Email: office@georgeenescu.ro

Total
0
Shares
10 comments
  1. Buna,

    foarte frumos articolul si pozele. Poti sa imi spui te rog, ca veni vorba de diferenta de altitudine si stradute, cam cat faci pe jos, de la Peles la Telegondola (zona Taverna Sarbului). E frumos sa te plimbi prin aer curat si cum programul de vizitare si functionare e inca cel de iarna vreau sa stiu cat timp pot sa merg agale pe stradute. Mersi frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

e-Turism Bref (33) – 4 - 24 februarie 2013

Next Article

24 de articole pe care trebuie să le citești înainte de a participa la Social Media & Mobile Strategies for Travel Industry 2013

Related Posts
Total
0
Share