Despre video blogging în turism și vânzarea pachetelor turistice prin conținut video

Citeam zilele trecute un articol, pe blogul Google Retail, despre vânzarea produselor direct de pe canalul de Youtube al brandurilor şi mă gândeam dacă în .ro ar prinde aşa ceva.
Foto: Claudio Matsuoka, My Powershot S410 via Flickr, Creative Commons Attribution
Deşi probabil mai avem de aşteptat până să vedem aşa ceva, pentru moment, bloggerii de turism pot beneficia de facilităţile contului Youtube, care permite monetizarea conţinutului video şi pentru canalele video româneşti. Până la a vorbi despre câştiguri, trebuie să identificăm bloggerii de turism care fac şi video blogging, lucru de care este curios şi Cezar. Topicul său de pe grupul Facebook Blogosfera de Turism nu se bucură încă de prea multe recomandări, aşa că dacă ajungeţi la acest articol şi cunoaşteţi bloggeri care (se) filmează în călătoriile lor, nu ezitaţi să lăsaţi o recomandare fie pe grup, fie în comentarii.
video blogging, Blogosfera de turism
Din ce știu eu, pe zona de turism, timp liber etc., pe Youtube sunt câteva conturi pionieri în ale video blogging-ului de turism. Printre ele amintesc contul Getlokal Romania (au un serial săptămânal prin care prezintă locuri de petrecere a timpului liber), Romania Tourist Office, Visit Romania, www.campervan.ro (acest din urmă cont se apropie cel mai mult de ceea ce căutăm prin articolul de față).
Revenind la branduri şi promovarea video a pachetelor turistice, cea mai la îndemână metodă de monetizare pe Youtube rămâne, pentru moment, adnotarea clipurilor cu legături către landing pages de pe siturile de rezervări. Din păcate, eu nu am văzut nicio agenţie de turism de la noi care să îşi promoveze serviciile astfel.
Urmând modelul mai sus amintit, vânzare direct din canalul Youtube, agenţiile ar trebui să vină cu conţinut de calitate, conţinut video obţinut fie în urma unor infotripuri, fie în urma unor proiecte speciale derulate cu bloggerii de turism, fie obţinut de la entităţile ce se ocupă de promovarea anumitor destinaţii. În cel din urmă caz, s-ar pune problema conţinutului duplicat pe Youtube, drept pentru care e de preferat ca agenţiile de turism să vină cu conţinut unic. La fel de bine, agențiile pot profita de serviciul TrueView InStream, alegând ca spoturi video de promovare să ruleze la începutul clipurilor marcate ca făcând parte din categoria travel.  Nu am testat așa ceva, așa că nu pot garanta nimic.
.ro-ul a cunoscut o perioadă în care promovarea video şi turismul s-au întrepătruns, dar nu pentru foarte mult timp. În 2009, la un an după ce video blogging-ul a prins cât de cât și printre bloggerii din România, Sana Center Travel încerca zona rețelelor sociale cu o platformă dedicată clipurilor din vacanță. Din păcate, la nici câteva luni de la lansare, situl a dispărut din peisaj.
În același an a apărut o platformă de promovare video pentru entitățile din turism, platformă care a rezistat în fața trendurilor generaliste până în ziua de azi, participarea la evenimente antreprenoriale fiind baza vizibilității acestui proiect.
În 2010, a apărut un serviciul Turism TV Online, ce se voia ceva de genul modelului ce urmează a fi implementat de către Youtube.
Deși fenomenul video blogging-ului a prins amploare până în 2012, pe partea de turism lucrurile nu s-au mișcat la fel de bine ca pe partea de generalități sau IT. Probabil rețelele sociale de turism ascund canale de video blogging interesante.
Voi cum vedeți zona de video bloggin în turism? Credeți că va exista un fenomen susținut de vreo rețea socială dedicată, așa cum există fenomenul pozelor pe Instagram? Eu postez la câteva luni câte un clip de pe unde merg, contul meu de Youtube găzduind numai clipuri de acest gen. Recunosc, de asemenea, că am o grămadă de clipuri pe care vreau să le urc pe Youtube, dar care așteaptă să fie însoțite de conținut pe blog în același timp. Dacă vreți să vedeți pe unde mai umblu, click aici

Total
0
Shares
0 comments
  1. Sunt cateva dificultati in ceea ce priveste video blogging-ul in turism si promovarea agentiilor prin metoda clipurilor de prezentare a destinatiilor. Inclusiv noi avem pe portalul nostru o sectiune de video, dar pe care va fi destul de greu sa o dezvoltam in sensul dorit. Voi expune cateva limite care imi vin acum in minte:
    – O poza reusita ai facut-o usor (te ajuta ori talentul, ori aparatul, ori conjunctura), upload si…cam asta e! Un video reusit presupune cel putin toate cele trei insumate, la care se adauga editare imagine, editare sunet, eventual adaugare comentariu audio)
    – Turistul obisnuit, si chiar blogger-ii de turism, prefera camera foto in detrimentul camerei video. Bun, sunt aparate care inglobeaza ambele facilitati, dar revenim la punctul 1: la ce calitate filmeaza?
    – Presupunem ca treci peste cele de mai sus si reusesti sa faci un video acceptabil. De ce s-ar uita un vizitator la filmuletul tau in loc de un time-lapse reusit? Care ar fi plusul, cum reusesti sa-l tii conectat cele 5-10 minute? Alta provocare!
    – M-am uitat pe niste statistici ale unui site din Romania care a testat ideea asta acum ceva vreme. Cifrele nu sunt incurajatoare.
    – Agentiile de turism si promovarea video a destinatiilor. Mai este pana acolo, inca sunt probleme la a le convinge ca turism inseamna si poze (de calitate). Cine poate citi printre randuri, stie la ce ma refer.
    Sunt de acord ca un portal / site de agentie / blog ar aduce un plus prin tot ceea ce inseamna continut video. Raman insa intrebarile si problemele de mai sus. Solutii?

    1. Pe partea de foto ajută foarte mult şi gradul mare de adopţie a smartphone-urilor, precum şi multitudinea de aplicaţii ce îţi permit să modifici/editezi pozele.
      Pe video nu cred că au prins încă aplicaţiile mobile de editare sau, cel puţin, nu sunt aşa populare. Văd că trendurile scot în faţă Vine – probabil pe undeva pe afară.
      Soluţii ar fi: filmări de până într-un minut cât mai “curate”, folosirea camerelor video de buzunar, a aparatelor foto compacte şi a telefonului (când am scris articolul, am citit câ blogosfera a fost cuprinsă de febra video bloggingului prin 2010-2011, perioadă în care s-au făcut chiar workshopuri de filmat cu telefonul mobil).
      Partea de editare elementară se poate rezolva cu programe desktop ca VirtualDub. Cum am zis, se simte lipsa acestora din mediul mobil … cel puţin în România.
      Cred că principala problemă aici e posibilitatea limitată de optimizare pentru motoarele de căutare, în condiţiile în care mai toţi bloggerii vor să scoată bani din ceea ce scriu. Mai greu pe partea de video. Cred că tranziţia la video blogging e mai uşoară atunci când ai deja un background în zona clasică de blogging, după ce ţi-ai construit cât de cât un brand.

    1. Şi motivul pentru care mai filmezi este? Cu siguranţă mulţi dintre noi procedează la fel ca tine. Uite, eu chiar am făcut un experiment acum, în Palma: am tras câteva filmuleţe scurte cu telefonul pe care urmează să le urc pe YT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Aplicaţie Wizz Air pentru Android

Next Article

3 tehnologii mobile integrate într-un ghid turistic european

Related Posts
Total
0
Share