3 dintre cele mai folosite tehnologii mobile (nu neapărat în România) au fost integrate într-un sistem de informare turistică europeană.
Proiectul poartă numele de Discover și integrează tehnologii ca NFC Tag, coduri QR sau bidimensionale, și GSM Voice. Dezvoltatorul proiectului este People Media, firmă ce a dezvoltat și aplicația iPad Menu și care a fost implicată în lansarea unui proiect pilot pentru o revistă 3D. Discover este un proiect de informare turistică in-destination și presupune accesarea unor texte explicative însoțite de fotografii și un mini-ghid audio prin accesarea mijlocită de un smartphone a unui sit de tip ghid turistic optimizat pentru mobil.
CITEȘTE ȘI: iPad Menu
Astfel, administratorii obiectivelor sau punctelor de interes ce doresc să le promoveze prin intermediul proiectului Discover plasează la intrarea în incintă, în locuri vizibile, un panou informativ pe care se vor regăsi un cod QR, un număr de telefon care prin apelare activează un ghid audio de 3-4 minute și un cip NFC. Toate aceste tehnologii mobile mijlocesc accesul utilizatorilor la informații de interes turistic despre obiective, în 4 limbi de circulație internațională, plus limba română.
CITEȘTE ȘI: Cultura și Patrimoniul National Vrancea în mediul online “Google Maps – QR”
În prezent, proiectul a fost implementat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și la Basilica Sf. Anton din același oraș, Constanța fiind primul oraș din România ce va beneficia de promovare prin intermediul proiectului. Implementarea de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a presupus marcarea unui număr de exponate cu coduri QR și cip-uri NFC, astfel încât cei interesați să acceseze informațiile despre exponate în timpul vizitelor la muzeu. Din păcate pentru inițiatorii proiectului, aceasta nu este o noutate, ca să nu îi zicem premieră, nici măcar în România. Mai multe detalii în articolul de mai jos.
CITEȘTE ȘI: Tururi virtuale prin intermediul telefonului mobil
Proiectul dedicat promovării Constanței poartă numele de Discover Constanța. Mobisitul (discover-constanta.ro) ce deservește informarea turiștilor are indexate, pentru moment, doar 5 monumente și atracții turistice, urmând ca în viitor să listeze și alte locuri de petrecere a timpului liber (baruri, cafenele, restaurante etc.), informații ce se vor regăsi ți într-o aplicație mobilă pentru Android sau iOS.
Oamenii din spatele aplicației, Victor Maxim și Mihai Bocai, au declarat presei că proiectul Discover va fi dezvoltat şi în oraşele Braşov, Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. De asemenea, în urma unei investiții de 550.000 de euro, echipa speră ca în 2014 să extindă proiectul și în Europa, un muzeu franțuzesc anunțându-se deja interesat de acesta.
Cred că s-au grăbit cu lansarea ghidului pentru Constanța. În știrile video sunt menționate 16 obiective ce beneficiază de mijloace de informare specifice proiectului Discover, iar mobisitul listează doar 5 obiective.
De asemenea, judecând după nivelul de adopție a tehnologiei NFC Tag, nu știu cât de popular va deveni sistemul de informare. Cunoasc oameni care își folosesc telefonul doar pentru postări pe Facebook, fără a ști de alte opțiuni ale acestuia, inclusiv opțiuni de NFC. aici și aici găsiți listate smartphone-uri ce dispun de tehnologie NFC.
Legat de informare turiștilor prin voce, declarațiile sunt vagi; apelarea unui număr gratuit fără suprataxă mie îmi sună a număr de telefon cu tarif normal. Într-o țară de dătători de BIP-uri și deținători majoritari de SIM-uri preplătite, nu cred că astfel de serviciu ar prinde printre români. De străini nu mai vorbesc, având în vedere faptul că ghidul audio se găsește doar în limba română.
CITEȘTE ȘI: Ghiduri turistice în format audio
Cât despre proiectul în sine, da, ideea e lăudabilă, doar că se omite un aspect, acela de folosire de către străini a internetului în regim de roaming. Mai rar, deci. Din punctul ăsta de vedere, fie firma ce s-a ocupat de sistemul de infromare trebuie să ofere administratorilor de obiectivelor posibilitatea instalării gratuite a unui hot-spot wireless, fie administratorii obiectivelor trebuie să se ocupe de asta.
[via forbes.ro]
Discover Ghid Turistic
Va rugam sa gasiti la pagina http://www.discover-constanta.ro cum functioneaza ghidul turistic Discover.
Va rugam sa gasiti la pagina http://www.info-herodot.ro baza de date cu obiectivele turistice ( care va promitem ca sunt mult mai multe de 5 ).
Va rugam sa veniti la Constanta si sa incercati timp de 1h ora internetul gratuit de la fiecare obiectiv turistic, asta ca sa nu mai spuneti ceva de roaming.
Victor Maxim si grupul de firme au analizat toate optiunile ca Serviciile Gratuite ale Ghidului Turistic Discover sa fie accesate de pe orice tip de telefon mobil, la orice ora din zi si din noapte.
Ca un mic exemplu, fiecare locatie, la serviciul GSM Voice Call ( numarul de telefon ) suporta pana la 1000 de apeluri simultan, iar platforma este una asemanatoare cu a acelora de la servicii relatii cu clientii de la Vodafone, Orange sau Cosmote.
Nu este prima data cand inovam in domeniile de activitate din Romania ( unde inovatia nu inseamna inventie, ci folisirea inventiilor cu scopul de a imbunatati sau a facilita diferite produse sau servicii ).
Victor Maxim
Initiator Discover Ghid Turidtic
Am cautat acea lista,cu obiectivele turistice si codurile lor,dar nu am gasit nimic la adresa indicata si din caquza aceasta nu pot folosi facilitatea oferita.Cum pot sa dau de ea
Găsiţi lista obiectivelor din jud. Constanţa aici: . Acestea sunt obiectivele pentru care există ghiduri audio.
Pentru codurile QR e nevoie să căutaţi la faţa locului sau pe situl dedicat proiectului – discover-constanta.ro. Puteţi scana chiar codul din imaginea reprezentativă a acestui post.