Aplicații taxi pentru principalele orașe din România

Spuneam pe Facebook, la un moment dat, că în viitorul apropiat am să fac o gală de premiere a aplicaţiilor mobile de turism, inclusiv cele de comandă taxi.

taxi app, romania, comanda taxi

Foto: Alexandria K Passe, Bugatti taxi via Flickr, Creative Commons Attribution

Până atunci nu îmi rămâne decât să lucrez la lista de nominalizări, aplicaţiile de comandă taxi devenind foarte populare printre utilizatorii de telefoane inteligente. Articolul de față va fi actualizat pe parcurs. Pentru aplicațiile de comandă taxi care nu sunt listate în acest articol accesați eticheta taxi.

Aplicaţii comenzi taxi pentru Braşov

Compania de taximetre Taxi Bratax dispune de aplicaţii mobile destinate celor trei sisteme de operare mobile preferate de posesorii de telefoane inteligente: iOS, Android şi Windows Phone. Toate versiunile sunt dezvoltate de către S.C. Enhanced Terminals FOR Telephony Emulation S.R.L. şi permit utilizatorilor plasarea de comenzi atât online, cât şi telefonic. Utilizatorii au la dispoziţie o secţiune de adrese preferate, dar şi o secţiune de reclamaţii, ceea ce mi se pare o alegere curajoasă, dar în acelaşi timp firească. Ar trebui să se scoată o lege, astfel încât dezvoltatorii aplicaţiilor mobile de comandă taxi să insereze un buton tap-to-call către ANPC sau un formular de reclamaţii prestabilit care să ia din aplicaţie indicativul maşinii, numele şoferului, ora cursei etc., acolo unde aceste date sunt disponibile. De menţionat faptul că firma de taximetre Taxi Bratax este partener Clever Taxi, deci cei din afara Braşovului nu vor fi forţaţi să mai instaleze o aplicaţie pe telefon, atât timp cât au instalat Clever Taxi.

Pe acelaşi cod de aplicaţie, aceeaşi firmă a dezvoltat o aplicaţie mobilă pentru o firmă concurentă de taximetre din Braşov, Taxi Martax [Android | iOS | Windows Phone].

Aplicaţii comenzi taxi pentru Iaşi

În materie de aplicaţii comenzi taxi pentru Iaşi, cei interesaţi an la dispoziţie aplicaţia Lux Taxi [Android | iOS], aplicaţia ce deserveşte compania de taximetre cu acelaşi nume. Aplicaţia este dezvoltată de firma Up2Date Software, firmă în portofoliul căreia se mai găseşte şi aplicaţia mobilă a agenţiei de turism Paralela 45.

La prima folosire a aplicaţiei, utilizatorul trebuie să se autentifice cu prenumele şi numărul de telefon penteu a primi un cod de acces în aplicaţie. Odată autentificat, acesta poate suna direct la dispecerat sau poate plasa comanda direct din aplicaţie. Aplicaţia identifică poziţia utilizatorului, oferind acestuia o listă cu locuri din apropriere pentru o poziţionare cât mai exactă, apoi caută cel mai apropiat şofer. Cred că e singura aplicaţie care ofetă utilizatorilor o listă a locurilor din apropiere, aceştia ne mai fiind nevoiţi să completeze alte câmpuri, ca în aplicaţia Star Taxi, de exemplu. La fel ca şi Taxi Bratax, Taxi Lux este partener Clever Taxi.

Aplicații comenzi taxi pentru Cluj

Dezvoltatorul Up2Date Software a intrat tare pe zona aceasta a dispeceratelor online pentru taximetre și a deschis apetitul firmelor de taximetre și din Cluj pentru astfel de aplicații. Nova Taxi din Cluj se bucură de o aplicație proprie [Android | iOS], deși este partener Clever Taxi.

Aplicații comenzi taxi pentru Râmnicu Vâlcea

Dream Taxi [Android | iOS], Up2Date Software

Aplicaţii comenzi taxi pentru Bucureşti

Aşa cum au fost anunţate cu câteva luni în urmă, firme de taximetre ca Taxi Pelicanul, Taxi2000, Cristaxi şi Taxi Cobălcescu au adoptat aplicaţiile mobile pentru comenzi.

De aplicaţia Taxi Pelicanul [Android | iOS] s-a ocupat firma StuffWeDo Software Development. Nimic ieşit din comun faţă de alte aplicaţii, cu menţiunea că mi se pare îngrijorător faptul că aplicaţia scanează telefonul pentru a identifica un cont pentru autentificare (un fel de autentificare cu Google, Facebook, email sau alte servicii ce rulează pe telefon).

Aplicaţiile dezvoltate de Clever Tech, Taxi 2000 [Android | iOS] şi Cristaxi [Android | iOS | Windows Phone], permit salvarea adreselor în preferinţe, ambele fiind construite pe acelaşi cod. Toate firmele de taximetre care au aplicaţii dezvoltate de către Clever Tech sunt agregate în aplicaţia Clever Taxi.

Up2Date Software s-a ocupat şi e dezvoltarea aplicaţilor Taxi Mondial [Android | iOS], aplicaţie ce permite plasarea comezilor atât telefonic, prin dispecerat, cât şi automat, pe bază de geo-localizare, și Taxi Total [Android].

Nu puţine sunt şi firmele de taxi care au preferat să îşi dezvolte aplicaţiile in-house, cum este şi Taxi Cobălcescu [Android].

Utilizatorii de telefoane mobile fără GPS pot folosi agende de contact pentru servicii de taximetrie cum sunt VreauTaxi, IQTaxi, roTaxi, ATaxi.

Agregatoare comenzi taxi

În materie de agregatoare de comandă taxi am mai descoperit Chem Taxi, o aplicație dezvoltată de firma OneTouch Advertising. Aplicația este asemănătoare cu Star Taxi ca și facilități, cu mențiunea că nu există posibilitatea de a salva adrese la favorite, iar aplicația alocă comenzi pe o rază de ~2 km ziua și 5 km noaptea. Mai multe detalii despre aplicație în clipul de mai jos.

Un alt agregator de comenzi taxi este Yelloo Taxi, aplicaţie dezvoltată de firma Yellow Taxiapp S.R.L. Din câte îmi dau seama, zona agregatoarelor pare și ea la fel de interesantă ca și aplicațiile proprietare. Și în această zonă dăm de firma Up2Date Software, care azi a făcut public agragatorul de comenzi taxi Partir [Android].

Acum că turiştii sau cei ce vin cu afaceri în Bucureşti sau orice alt oraș din țară au la dispoziţie o multitudine de instrumente de comandă taxi, poate dezvoltatorii mai lucrează şi la educarea colaboratorilor lor. Degeaba se fac comenzi prin aplicaţii, dacă şoferii sunt tot puşi pe înşelat clienţii cu fel de fel de găselniţe. De exemplu, îmi spunea cineva că o cursă Otopeni – Bucureştii Noi, comandă prin terminalul touchscreen din Aeroportul Otopeni, a făcut 40 de lei în condiţiile în care nu face mai mult de 24 de lei. Şoferul a motivat faptul că a pornit aparatul de taxat în momentul în care s-a confirmat comanda, că aşa se lucrează prin Clever Taxi. Nu am găsit niciun disclaimer legat de aspectul ăsta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

KLM România, singurul brand de turism în Top Social Brands România

Next Article

Moda merge mai departe, ca orice călător avid de locuri noi

Related Posts
Total
0
Share