Unul din motivele pentru care am ales Palma de Mallorca ca destinaţie de vacanţă a fost faptul că oraşul este bike friendly.
Nu cred că are rost să vă plictisesc cu povești despre plăcerile zborului cu Wizz Air sau despre hotelul cu holul de 4 stele și camerele de 3 (niciun reproș față de servicii), așa că o să vă povestec doar despre ce a contat cu adevărat.
Pe capitole aveam fotoreportaje, astfel: #diariosdebicicleta, #cutrenul, #cumasina și #cubarca.
Azi despre #diariosdebicicleta.
Deşi a trecut ceva timp de când am biciclit în natură, la Cândeasca, 10 minute de documentare au fost suficiente să ne deschidă iar apetitul pentru plimbat cu bicicleta. De data asta semi-urban.
Barceló Pueblo Park **** (vezi pe hartă)
Avinguda del Fra Joan Llabrés, 1607600 Palma
Insulele Baleare
Spania
Tel.:+34 971 26 17 00
Cum hotelul la care am stat era bike friendly, era dotat cu un magazin de închiriat biciclete … pentru profesionişti, așa că ni s-a recomandat frumos, fără nicio supărare că nu închiriem de la ei, centrele de închiriat biciclete pentru oraș de la gheretele de pe aleea de promenadă de lângă plajă. Aici se găsesc biciclete de închiriat de la 5 la 8 euro pentru ziua întreagă.
De fapt, traseul de bicicletă pornește de undeva din S’Arenal. Noi l-am început de la Mega Park și am mers către Palma de Mallorca, până în dreptul Catedralei la Seu.
Palma Aquarium (vezi pe hartă)
Carrer Manuela de los Herreros i Sorà, 2107610 Palma
Insulele Baleare
Spania
Tel.:+34 971 74 61 04
Orar: în toate zilele săptămânii de la 09:00 la 17:00
Dacă vreți să zăboviți la admirat pești și alte viețuitoare marine, puteți face o primă oprire la Palma Aquarium, deși vă va da programul peste cap cu cel puțin 3 ore. Intrarea costă 25 de euro de persoană, dar merită fiecare cent. Fiecare bazin interior cu pești este însoțit de panouri informative tactile. Bazinele sunt atracția principală a copiilor. Bazinele din exterior găzduiesc crapi japonezi, broaște țestoase și rechini de recif, asta pe lângă mini-jungla amenajată acolo. Acvariul se laudă cu cel mai adânc bazin din Europa și găzduiește o secțiune expozițională dedicată tonului cu aripioare albastre, specie periclitată.
Următorul punct de pe traseu este El Molinar, un cartier al districtului Playa de Palma, ce își trage numele de la morile de vânt ce desecau zona la sfârșitul secolului al XIX-lea, acum demolate. Parcă ca un simbol al sudului Mallorcăi, o să vedeți astfel de mori fie abandonate, fie reconstituite ca decor în curțile interioare ale hotelurilor. Față de celelalte cartiere ale districtului, în El Molinar clădirile sunt aproape de zona de promenadă, lipite una de alta. Nu pot spune că urmează un specific, o să vedeți un amalgam de kitch-uri.
Catedrala La Seu (vezi pe hartă)
Plaza de La Seu, S/N07001 Palma de Mallorca
Insulele Baleare
Spania
Tel.:+34 971 72 31 30
Catedrala La Seu a fost ridicată pe ruinele unei vechi moschei. Construcţia, începută în 1229, a fost finalizată abia în 1601. La lucrările de restaurare din 1901, arhitectul Antoni Gaudi şi-a pus amprenta asupra catedralei.
Aici, ne-am lăsat bicicletele în parcarea special amenajată şi am dat o tură de jur împrejur catedralei, că de vizitat nu se putea vizita duminica după-amiaza.
Tâşnitoarea din mijlocul lacului din Parc de la Mar, parcul din faţa catedralei, parcă îţi împrăştie gândurile.
Un moment amuzant în plimbarea noastră prin împrejurimile catedralei a fost legat de interacţiunea cu un reprezentat dintr-un punct turistic stradal. Eu îl întrebam de variante de transport dintre Playa de Palma spre Palma în engleză iar el, după câteva indicaţii în engleză, îmi răspunde în română. Acum, ori eu vorbesc engleza cu un incredibil accent românesc, ori şapca brănduită cu numele de domeniu al blogului m-a dat de gol.
În următorul episod am să vă povestesc de plimbarea cu trenul istoric între Palma şi Soller. Până atunci vă las să urmăriţi montajul video de mai jos, clip ce redă parţial traseul făcut de noi.