Soldații de teracotă au ocupat Muzeul Naţional de Istorie

Comorile Chinei: soldat de teracotă
Ce faci cu un străin venit în vizită în Bucureşti? Printre multe alte lucruri posibile, îi faci o tură de Centru Vechi. Aşa am avut chiar eu ocazia să mai văd una alta.

Dar punctul de interes în turul Centrului Vechi a fost Muzeul Naţional de Istorie a României, muzeu ce găzduieşte până la începutul lunii august 2013 expoziţia Comorile Chinei.

Muzeul Naţional de Istorie a României

Calea Victoriei, Nr. 12
București, Sector 3
030026
 
Tel.:  (+40 21) 315 82 07
Email: direct@mnir.ro
 

Cum expoziţia a avut vizibilitate în media, am profitat de ocazia de a ne afla în buricul târgului şi am zis că nu trebuie ratată.

Totul este organizat milităreşte încă de la startul traseului printre dinastii. Mai exact printre 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze (obiecte din jad, bronz, porţelan sau piatră, ceramică pictată), piese datate ca aparţinând neoliticului târziu (aproximativ 3.600 î.Hr.) şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Majoritatea exponatelor sunt obiecte ritualice cu motive specifice culturii chinezeştie fie în relief, fie ştanţate sau aplicate, ca ramuri de bambus, capete de dragoni sau motive geometrice. De asemenea, pot fi văzute materiale de construcţii şi ansambluri în care acestea au fost folosite. Ştiaţi că … cărămida perforată a fost inventată în China?

Comorile Chinei: figurină de ceramică Comorile Chinei: ceas de masă Comorile Chinei: ceas cu suport de pălărie
În materie de obiecte decorative dar cu rol important în ritualuri pot fi admirate statuete, vase ceramice de servit ceaiul, oglinzi de bronz (obiecte decorative, nu reflectă neapărat lumina) şi ceasuri de masă.

Pe finalul traseului sunt expuse 5 exemplare din armata de teracotă a primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (221–210 î.Hr.).

Comorile Chinei: soldat de teracotă Comorile Chinei: Cal de teracotă
Scopul soldaţilor de teracotă, descoperiţi în camera mortuară a împăratului, era acela de a-l proteja pe împărat în viaţa de apoi.

Comorile Chinei: soldat de teracotă Comorile Chinei: soldat de teracotă Comorile Chinei: soldat de teracotă
Aşa cum spuneam mai sus, la MNIR sunt expuse 5 exemplare din armata de teracotă: 4 soldaţi şi un cal. Întreaga armată de teracotă este estimată la 8000 de exemplare, 130 de care şi 520 de cai. Lucrul intetesant e că fiecare piesă are trăsături şi detalii unice ce reflectă personalitatea, vârsta şi rangul fiecărui soldat.

Circuitul expoziţional Comorile Chinei se încheie cu un culoar dedicat ceramicii pictate şi relaţiilor române-chineze din cele mai vechi timpuri până în prezent. Pe peretele dedicat relaţiilor române-chineze puteţi vedea acte vechi şi publicaţii ale vremii în care este menţionată China, dar şi obiecte chinezeşti descoperite în trecut pe teritoriul României.

Comorile Chinei: monezi
Mai mult ca sigur, dacă sunteţi bucureşteni, vă veţi limita la această expoziţie, uitând de învechitul Muzeu de Istorie. Noi am profitat de ocazie şi ne-am mai învârtit ceva vreme printre reconstrucţiile fragmentelor din Columna lui Traian şi prin tezaurul românesc. Despre asta, într-un articol separat.

_______________________________________________________________

 

Perioada expoziției: aprilie – august 2013

Program de vizitate: zilnic între orele 10 şi 18, până pe data de 1 august
*În ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la ora 22

Biletul de intrare: 25 de lei (cu reduceri pentru studenți și pensionari)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Situri de turism înscrise la GPeC 2013

Next Article

Chartere Paralela 45

Related Posts
Total
0
Share