Dar punctul de interes în turul Centrului Vechi a fost Muzeul Naţional de Istorie a României, muzeu ce găzduieşte până la începutul lunii august 2013 expoziţia Comorile Chinei.
Muzeul Naţional de Istorie a României
Calea Victoriei, Nr. 12București, Sector 3 030026 Tel.: (+40 21) 315 82 07 Email: direct@mnir.ro
Cum expoziţia a avut vizibilitate în media, am profitat de ocazia de a ne afla în buricul târgului şi am zis că nu trebuie ratată.
Totul este organizat milităreşte încă de la startul traseului printre dinastii. Mai exact printre 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze (obiecte din jad, bronz, porţelan sau piatră, ceramică pictată), piese datate ca aparţinând neoliticului târziu (aproximativ 3.600 î.Hr.) şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Majoritatea exponatelor sunt obiecte ritualice cu motive specifice culturii chinezeştie fie în relief, fie ştanţate sau aplicate, ca ramuri de bambus, capete de dragoni sau motive geometrice. De asemenea, pot fi văzute materiale de construcţii şi ansambluri în care acestea au fost folosite. Ştiaţi că … cărămida perforată a fost inventată în China?
Pe finalul traseului sunt expuse 5 exemplare din armata de teracotă a primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (221–210 î.Hr.).
Circuitul expoziţional Comorile Chinei se încheie cu un culoar dedicat ceramicii pictate şi relaţiilor române-chineze din cele mai vechi timpuri până în prezent. Pe peretele dedicat relaţiilor române-chineze puteţi vedea acte vechi şi publicaţii ale vremii în care este menţionată China, dar şi obiecte chinezeşti descoperite în trecut pe teritoriul României.
_______________________________________________________________
Perioada expoziției: aprilie – august 2013
Program de vizitate: zilnic între orele 10 şi 18, până pe data de 1 august
*În ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la ora 22
Biletul de intrare: 25 de lei (cu reduceri pentru studenți și pensionari)