Cu bicicleta la Ciocăneşti

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 4_Ciocanesti_zpsdd944094.jpg
După două ture scurte de antrenament cu bicicleta, una de la Decathlon şi până acasă şi una prin Pădurea Băneasa, mi-am făcut curaj pentru o cursă până la Ciocăneşti.

Motivul pentru care am ales această destinaţie a fost parcurgerea Centurii Cicloturistice a Bucureştiului. Ironică denumire pentru un traseu de bicicletă la 30 km faţă de Bucureşti, nu?

Plecarea am hotărât-o fix cu o zi înainte, fără a avea partener de drum. Cu toate acestea, la ceas de seară s-a anunţat un doritor de cursă.

Dacă sunteţi interesaţi de astfel de escapade şi căutaţi camarazi de biciclit, urmăriţi pagina de Facebook a blogului, acolo îmi anunţ cursele.

Am plecat duminică, la 10 dimineaţa, cu ieşire pe la Străuleşti, direcţia Mogoşoaia, Buftea, Samurcaşi, Ciocăneşti.

Prima provocare pentru cei neantrenaţi este pasajul ce trece pe sub calea ferată ce tranzitează localitatea Mogoşoaia, înainte de Parcul Mogoşoaia.

Am făcut o scurtă pauză pentru un mic dejun târziu în Parcul Mogoşoaia, unde lumea se pregătea deja de picnic, iar o armată de cercetaşi anima parcul cu activităţi outdoor.

Gara Mogoșoaia


Tel. (prin Centrala CFR):
021 319 95 65Str. Gării
Cod Poștal 077135, Mogoșoaia
Jud. Ilfov
România

44°28’60” N | 26°4’60” E

Ne-am continuat traseul pe Strada Valea Parcului, stând departe de şoseaua Bucureşti – Târgovişte pentru a evita traficul, chiar dacă în duminica în care am făcut traseul nu a fost chiar aşa mare trafic.

Am ieşit în şosea de pe strada Valea Brazilor şi am traversat Pădurea Bogdana, înainte de a intra efectiv în Buftea, am făcut stânga pe Strada Muncii (s-ar putea numi chiar Strada Muncii în Zadar, după cum a spus coechipierul meu). Am văzut aici faţa săracă a localitătii, faţă ce s-a schimbat odată ce am trecut de calea ferată şi am făcut dreapta pe Strada Agricultori, stradă ce merge în paralel cu o pistă de biciclete amenajată pe trotuar.

Gara Buftea

DJ101
Cod Poștal 070000, Buftea
Jud. Ilfov
România

44°33’50” N | 25°57’23” E

Strada Agricultori se continuă cu Strada Vlăsiei, stradă ce dă în Strada Ştirbei Vodă, ce la un moment dat urcă într-o pantă de dificultate medie pe lângă Domeniul Ştirbei şi cimitirul Buftea. Strada urcă pâna la podul peste Râul Colentina, râu ce se varsă în Lacul Buftea.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 1_Ciocanesti_zps28377dd8.jpg
Am făcut o pauză de hidratare pe malul Lacului Buftea, iar de aici am continuat pe şoseaua ce duce spre Samurcaşi.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 2_Ciocanesti_zps6b159e5a.jpg
După ieşirea din Samurcaşi, în dreptul vilei ce pare desprinsă din filmele cu traficanţi din America de Sud (lipseau, totuşi, gărzile înarmate), se termină drumul asfaltat şi urmează drumul de piatră până în Ciocăneşti. Drumul merge până în ceea ce pare a fi centrul localităţii, unde se continuă cu şosea asfaltată.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 13_Ciocanesti_zps258d3a5d.jpg
Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 12_Ciocanesti_zps55f392e8.jpg
În cazul în care vreţi să urmaţi întocmai centura cicloturistică, fiţi atenţi la troiţa de pe partea dreaptă a drumului, la câteva sute de metri după intrarea în localitate, aici începe traseul.

Halta Ciocănești

5 km față de Ciocănești
DJ701B
Jud. Dâmbovița
România

44°34’49″N | 25°51’3″E

Noi l-am urmat pe cel destinat bicicletelor de oraş prin Creţu, Vizureşti, Urziceanca, Decindea, Ciocăneşti.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 5_Ciocanesti_zpsbd25b42c.jpg
Am făcut o pauză de hidratare şi de recuperare a forţelor la un magazin ceva mai departe de Casa de Cultură, unde am suplimentat puterile pierdute cu ceva cornuleţe şi ciocolată neagră.

Ne-am întors la Casa de Cultură pentru a întreba de unde începe traseul, traseu de care a auzit toată lumea, dar de care nimeni nu ştie unde începe.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 7_Ciocanesti_zpsd489c1da.jpg
În fine, am continuat drumul pe şosea, spre Creţu, tăind încă cu vână valul de căldură al după-amiezei. Pădurea, pădurea Popeasca a adus o adiere reconfortantă în calea noastră, păcat că pentru scurt timp.

Am mai întrebat un localnic de traseu, în special cel de pe câmp, şi am reuşit să ne convingem că nu eram pe cel prin sălbăticie. Văzuse în unele zile biciclişti prin vale, pe lângă lacuri. Deşi ne-a indicat omul cum putem ajunge acolo, dreapta pe lângă porumbişte, imediat ce ajungem la biserică. Căldura ne-a ţinut pe drumul asfaltat.

Înainte de pădure, ne-a depăşit o maşină de poliţie, maşină de care am dat la ieşirea din Vizureşti. Două bătrâne dădeau declaraţii despre nu ştiu ce terenuri.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 8_Ciocanesti_zps6beb3ec6.jpg
După ce am ieşit din Vizureşti, am coborât printr-o vale şi urcat apoi spre Urziceanca. Plăcerea de a coborî valea în viteză pe drumul pietruit, căci între Vizureşti şi Urziceanca confortul asfaltului e dat pe provocarea drumului pietruit, a fost anulată de pedalatul pentru urcare.

Aici deja psihicul cerea stop, l-am păcălit până la prima crâşmă din Urziceanca, unde l-am împăcat cu o îngheţată şi ceva lichide.

Între timp apare şi poliţistul comunal, proprietăreasa crâşmei reclamând printre lacrimi corecții și alte insulte din partea cuiva. Solicitantă zi pentru agentul comunal.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 11_Ciocanesti_zps0965cd82.jpg
Am plecat iar la drum, spre Decindea, iar după Decindea, spre Ciocănești, am atacat ultima pantă, cea de după podul peste Lacul Zmeului (Lacul Ciocănești), dar nu înainte de a căsca gura la ceea ce părea a fi o gâscă sălbatică ce plutea pe lac.

Penultima pauză am făcut-o la una din crâșmele din Ciocănești, o crâșmă cu coloane așa cum îi șade bine oricărei crâșme de fițe. Am aflat aici cine umblă cu cuțitul la cizmă. Dacă mai poposeam puțin, aflam de la bețivii locului și cine pe cine a violat în noaptea trecută.

Centura Cicloturistica Ciocanesti photo 14_Ciocanesti_zps47ea2820.jpg
Drumul de întorcere a fost mai ușor de parcurs, familiarizându-ne cu el la dus. Am mers fără probleme până în Parcul Mogoșoaia, parcul animat la maxim, mai ceva ca Minodora, de oamenii ieșiți la picnic.

Cum posibil să nu vă estimați corespunzător rezistența la traseu, vă recomand să aveți pe telefon 3 aplicații de bază, pe lângă cea ce vă înregistrează ruta:

  • Mersul Trenurilor. Atât Ciocăneștiul, cât și Buftea și Mogoșoaia sunt au acces la calea ferată, nu se știe niciodată când clacați;
  • Auto.ro. în caz că nu aveți kitul de pană la voi și vă aflați încă în localitățile mai mari;
  • Info Autogari. în caz că rămâneți undeva prin satele care nu au acces așa ușor la calea ferată.
Informații Traseu

Route 2,256,502 – powered by www.bikemap.net

Timp: ~ 5 ore fără pauze

Dificultate traseu: începători – medie

Câini vagabonzi: 1 (pe o scară de la 1 la 10, unde 1 este pericol scăzut iar 10 pericol mare)

Total
1
Shares
4 comments
  1. N-am apucat să merg pe mult lăudata centură cilcoturistică. Se pare că e presărată cu știri de la ora 5 :-)) Când dai de câini, încetinește pedalatul și o să le piardă interesul pentru roțile bicicletei tale.

    1. Noemi, eu am povestit ce am auzit, ce mi s-a întâmplat etc. Eu am văzut fața traseului pentru biciclete de oraș, poate pe câmp e altfel. 🙂

      Legat de câini, e chiar lejer, nu e nicio panică, poate până la ieșirea din București, depinde din ce zonă vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

laPensiuni.ro este accesibil și în varianta mobilă

Next Article

e-Turism Bref (37) – 22 iulie - 4 august 2013

Related Posts
Total
1
Share