SimPlus şi Concept Apps, cele două entităţi din spatele proiectului Transport Urban, au încheiat un contract de colaborare cu Google, făcând astfel disponibile informaţiile despre staţiile mijloacelor de transport în comun şi traseele acestora din 7 oraşe din România în Google Transit: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Craiova. La acestea se adaugă Sibiul și Brașovul.
7 oaşe din cele 9 sunt acoperite din punct de vedere planificare transport în comun şi de aplicaţia web şi cea mobilă Transport Urban.
La un nivel de detaliu ridicat, traseele mijloacelor de transport în comun sunt prezentate în modul zbor de pasăre, adică nu respectă neapărat linia străzii. Probabil în viitorul apropiat traseele vor avea shape-uri (vor urma linia străzii). Nici nu știu de ce vorbesc de asta, ăsta e un detaliu ce contează mai mult pentru programatori. 🙂
Detaliile din Google Transit sunt disponibile şi în varianta mobilă a Hărţilor Google, ceea ce mă face să mă întreb ce are Transport Urban de câştigat din asta. În acest fel, utilizatorii aplicaţiei pot migra către hărţile Google pentru planificarea ruterelor cu transportul în comun.
Pe de altă parte, odată cu această mişcare regiile de transport în comun pot fi impulsionate în a-şi promova serviciile pe platforma oferită de Google.
Lăsând impactul asupra aplicaţiei Transport Urban deoparte, nu pot să nu remarc cum se hazardează presa în concluzii, făcând public comunicatul sub titluri ce îngroapă planificatoarele de rută de pe siturile regiilor.
Nu şi-a pus nimeni problema dacă informaţiile sunt sau nu actualizate la intervale regulate. Pentru a putea fi preluate de către Google acestea trebuie să fie în format GTFS. Cum pentru România Google le-a preluat în mare parte de la SimPlus/Concept Apps, mă îndoiesc ca regiile să le aibă în acest format. Şi atunci ce te faci când intervine o schimbare în trasee? Te reorientezi către planificatoarele de rută de pe siturile regiilor.
[via adevarul.ro]
interesant aplicatia, sunt convins ca o sa extinda foarte repede si pe restul oraselor mari din Romania!
Și la ce orașe mari te aștepți, Bogdan? Cele deservite și de aeroporturi? 🙂
Nu știu dacă ai avut curiozitatea să verifici sau să citești articolul până la capăt, dar multe din orașele mari sunt deja acoperite de Google Transit.