Articol trimis de Mihai, un cititor calatoruldigital.ro
Foto reprezentativă: George Groutas, Bucuresti via Flickr, Creative Commons Attribution
Pentru o persoana din provincie, Bucurestiul este mai mult un mister, o enigma si abia apoi capitala tarii si orasul acela imens cu aproape 3 milioane de locuitori. In functie de persoana intrebata, „Micul Paris” este si va fi intotdeauna o extrema. Fie un oras unde trebuie sa ai grija 25 de ore pe zi la portofel si lucruri de valoare ca nu cumva vreun copilas al strazii sa puna in aplicare trucurile pe care le-a invatat de-a lungul anilor, fie o urbe de toata frumusetea cu cladiri vechi, numeroase locuri de vizitat, un loc primitor unde ai intotdeauna ceva de facut, si mai mult de atat, la preturi accesibile sau chiar fara nicio para chioara in buzunar.
Foto: metrorex, Metrou Bucuresti via Flickr, Creative Commons Attribution
Intrebarea „Cum este Bucurestiul?” m-a frapat inca de mic. Fiind un baiat din provicie priveam un drum spre capitala cu acelasi interes si aceeasi nerabdare precum un drum catre Marea Neagra. Puteti sa-mi spuneti ca sunt nebun, dar cand vedeam toate acele blocuri turn, magazine, parcuri imense, tot felul de tipologii umane, o mixtura de gusturi, culturi adunate intr-un singur loc simteam cum pulsul meu sare considerabil de 100 de batai pe minut. Nu mai zic ca aveam ochii cat cepele, iar capul meu se intorcea din stanga spre dreapta si invers mai ceva ca la un meci de tenis privit din tribuna.
De fel, nu dau doi bani pe expresia „Crede si nu cerceta!”, iar acum ca sunt ceva mai mare am hotarat sa-mi raspund singur la intrebare. Mi-am facut bagajul, mi-am fixat niste obiective si locuri de vizitat si am luat-o la pas spre gara unde ma astepta trenul de Bucuresti (impropriu spus, de fapt eu il asteptam pe el). Cu smartphone-ul incarcat la maxim si inca un telefon de rezerva, rucsacul plin in spate, o harta (in caz ca moare prematur bateria la telefon) si o sticla cu apa, m-am urcat in tren. Destinatia: Gara de Nord Bucuresti.
Foto: Dan Platon, Gara de Nord via Flickr, Creative Commons Attribution
Indiferent de parerea pe care o aveti vizavi de CFR Calatori, pentru o astfel de excursie, va recomand cu caldura trenul. Este, din punctul meu de vedere, de departe, cea mai buna alternativa. Cu trenul am platit si mai putin pe drum si am scapat si de grija masinii, plus ca nu a mai trebuit sa pierd timp cu locuri de parcare si alte nebunii. Aer conditionat am avut, comod am stat, priza am avut in tren, toaleta curata cu apa, sapun si chiar uscator de maini! Da da, in Romania, nu vorbesc din filme! Mai mult de atat, trebuie sa fi de-a dreptul nebun sa faci o excursie in Bucuresti si sa nu iei metroul. Inca un argument pro tren: cobori direct in Gara de Nord, de unde poti ajunge foarte rapid in zonele esentiale ale Bucurestiului si ai si unde sa te odihnesti dupa atata mers, avand locuri de cazare foarte aproape.
Foto: Gabriel, Interwar block of flats in Bucharest via Flickr, Creative Commons Attribution
Daca tot am amintit de cazare în zona Garii de Nord, pot sa va spun ca aici am gasit cele mai convenabile oferte de cazare, deloc scump, aproape de metrou! Era aproape de ora 10 si coboram in Gara de Nord. Toata agitatia si zumzetul intalnit m-au facut sa-mi dau seama ca voi avea parte de un weekend plin cu foarte multi kilometri parcursi pe jos si un card plin de poze. Facute cu telefonul, dar ce conteaza? Amintirea ramane, nu sunt fotograf de meserie. Prima destinatie: hotel. Nu, nu eram obosit, din contra, eram chiar foarte energic, dar stiam ca seara voi cadea lat si am zis sa ma asigur ca patul ma asteapta gata aranjat si nu trebuie sa mai stau la formalitati la receptie, mort fiind de oboseala. Personal amabil la hotel, preturi mai mult decat ok, am rezervat o camera pentru doua nopti. Arata impecabil! Sapun, prosoape si hartie igienica la toaleta, curatie, cearceafuri curate, negaurite etc. Superb! Prima bulina alba. Abia am ajuns in Bucuresti si deja sunt pe drumul cel bun.
Am plecat de la hotel incantat. De fapt, cred ca entuziasmat e cuvantul pe care-l caut. Nu stiam prea bine Bucurestiul asa ca nu cred ca am ales chiar cele mai bune si eficiente rute, dar cui ii pasa? M-am plimbat de cred ca am tocit si tenesii pe care urma sa-i cumpar deindata ce ajungeam acasa. Dar nu ma plang. S-o luam usor, pe rand.
Foto: Gabi Agu, Muzeul Militar National III via Flickr, Creative Commons Attribution
Am pornit usor pe jos spre Muzeul National Militar. Era cel mai aproape obiectiv din cele de pe lista mea. Frumos, merita vazut. A urmat Gradina Botanica. Extraordinar loc! Am vazut mai multe culori decat poate suporta un ecran de telefon performant, iar mireasma… nu va puteti imagina… Incredibil loc, mi-a placut la nebunie. Am „pierdut” ore bune acolo si am facut ceva poze.
Foto: Horia Varlan, Bright orange tree reflected into lake via Flickr, Creative Commons Attribution
Nu stiu daca aveam voie sau nu, cert e ca nu s-a luat nimeni de mine. La o aruncatura de bat distanta m-a aspteptat Muzeul Cotroceni, iar apoi am luat metroul spre Casa Poporului. Ca am adus aminte, era o vorba: „Bogat o fi poporul asta, ca uite ce casa are!” Si ce mai casa! E imposibil s-o cuprinzi pe toata dintr-o privire. Nu stiu daca puteam sa intru sa vad si interiorul, dar mai aveam ceva de umblat asa ca am zis „alta data”. Dupa atata mers, meritam si eu putina odihna, nu? Asa ca am dat o fuga in Parcul Cismigiu. Desi unele locuri erau parca neglijate si neintretinute, parcul e foarte frumos si nu trebuie nicidecum sa-l ratati! Alaturi de Gradina Botanica, este un loc perfect unde va puteti incarca bateriile.
Foto: fusion-of-horizons, untitled via Flickr, Creative Commons Attribution
Mi-am incheiat ziua cu vizite la Palatul Cretulescu si Ateneul Roman. Alte poze si aici. Ateneul Roman este splendid! Nu aveti voie sa-l ratati! De mancat, am mancat cate-un sandwish, shaorma si alte chestii rapide. N-am fost in niciun local in prima zi pentru a sambata urma sa vizitez Centrul Vechi si am zis ca acolo voi avea destul timp pentru asta. M-am intors la hotel si somn de voie! Ne vedem maine dimineata!
Foto: Paul Chiorean, Clowning via Flickr, Creative Commons Attribution
Inainte sa va povestesc cum a decurs ziua a doua, trebuie sa va spun ca si daca veniti cu avionul in Bucuresti, cazare in apropierea Aeroportului Otopeni gasiti la fel de convenabil! A doua zi am inceput-o cu un mic dejun la Hotel si fuga catre Centrul Vechi. Adevarul e ca aceasta zona a Bucurestiului este foarte laudata de unii si mai putin de altii, la fel ca intreaga impresie vizavi de Bucuresti. Mie mi-a placut. Dar sa nu ne abatem de la drum. Am vizitat Palatul CEC, Cladirea BNR (superba!), Muzeul BNR. Tot prin zona puteti gasi si Biserica Rusa, ceva diferit. Cu siguranta nu vedeti asa ceva zilnic. De mancat si baut recomand: Caru’ cu Bere, Hanul Câmpineanu si Hanul cu Tei. Despre Centrul Vechi nu sunt multe de zis, pur si simplu trebuie vazut cu ochii vostrii. Am mers apoi in sus spre Carturesti unde m-am relaxat vreo 2 ore cu o carte buna. Au cam tot ce va doriti, aveti cu siguranta de unde alege. Pe Strada Pictor Arthur Verona (unde este Carturestiul) sunt si niste graffiti-uri foarte misto. Am mai urcat putin pana la ASE Bucuresti. Prin zona am dat peste o cofetarie cu niste prajituri foarte foarte bune! Rusine mie ca n-am retinut numele localului… Ziua s-a terminat cu o plimbare pana la AFI si un film la cinema. Recomand Fast & Furios 6!

Foto: Gabriel, The Museum of Natural History „Grigore Antipa”, Bucharest, Romania via Flickr, Creative Commons Attribution
A treia zi a inceput foarte foarte devreme pentru ca mai aveam destule de vazut. Ce m-a mirat a fost faptul ca tenesii mei inca rezistau. Am inceput cu trioul muzeurilor: Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul National de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Ţăranului Român. Pot spune ca am cascat gura exact ca un tursit chinez in SUA. Minunat! Pur si simplu minunat! Toate exponatele sunt pastrate exemplar, doar ca, de multe ori inauntru e putina degringolada provocata de vizitatori, uneori chiar harmalaie daca sunt si copii mici, dar n-a fost nicio problema. Fiind atent la toate cele expuse, cu greu ii auzi. Minunat! Merita vizitate aceste muzee. Am vazut si am pozat Monumentul Aviatorilor, dupa care am luat la pas toata soseaua Kisselef pana la Arcul de Triumf si mai mult, chiar pana la Casa Presei Libere. Imensa cladirea asta! Picioarele mele deja ma implorau sa le curm suferinta, dar trebuia sa rezist ca mai aveam de umblat.

Foto: Gabriel, Parcul Herăstrău, Bucureşti via Flickr, Creative Commons Attribution
Marturisesc ca sunt un fan infocat al Parcului Herastrau, tocmai de aceea l-am lasat la sfarsit. Pana spre seara, cand trebuia sa ma intorc la Gara de Nord sa iau trenul spre casa, m-am plimbat, am facut poze, m-am odihnit pe bancile din Herastrau. Va jur, as putea sa petrec 3 zile intregi in Herastrau si nu m-as plictisi, este un loc minunat! Am mancat la un restaurant din parc, nu-mi amintesc numele. Mancare buna, preturi acceptabile. Nu m-au scurs asa tare la buzunar.
Ar fi multe de spus si de povestit, dar astfel de povesti se spun cel mai bine in jurul unei mese la un suc sau o bere rece. Cert este ca m-am distrat si m-am simtit foarte bine. Concluzia pe care o trag este ca Bucurestiul este un oras frumos, daca vii ca turist. Sa locuiesti zi de zi, poate deveni obositor. Nu este chiar cel mai curant, civilizat, intretinut sau linistitor oras din Romania, dar are numeroase atractii si obiective turistice sau locuri unde iti poti petrece timpul. Si sunt constient ca eu n-am vazut nici macar 10% din toate acestea. Depinde de fiecare. Daca nu te deranjeaza aglomeratia, zgomotul, poluarea, Bucurestiul e locul unde gasesti intotdeauna ceva de facut. Daca sunteti din provicie, faceti cum am facut eu. Mergeti 3-4 zile si colindati! Colindati si vizitati tot ce puteti. Cazare in Bucuresti gasiti cu duiumul si la preturi foarte bune! Mancarea si bautura la fel. Metroul nu e deloc scump. Doar picioarele sa va tina ca, trebuie sa avertizez, le veti supune la un tratament cam dur… Dar merita!
Un singur lucur nu mi place in Herastrau aglomeratia. In afara de asta, cred ca e cel mai frumos parc din Romania.
Pe ce considerente spui asta, Iulia?
Cum de ai putut vizita Palatul CEC, Cladirea BNR si Ateneul ? Se vand bilete la intrare ? ai facut rezervare telefonic ?
Marius, până îți răspunde Mihai, autorul articolului, îți pot spune eu că o parte din Palatul CEC o poți vedea dacă vizitezi Muzeul de artă din cardul palatului. Găsești date de contact aici.
La Atheneu poți intra când sunt concerte, în special în week-end, nu trebuie să te legi de un program de vizitare.
Dar cred că în ambele cazuri un telefon îți rezolvă curiozitatea.
De accesul în clădirea BNR nu mă pot pronunța, dar cred că Mihai se referea la faptul că le-a văzut de afară. 🙂
Ateneul poate fi vizitat si contra cost prin intrarea de pe str. Franklin iar o parte din Palatul BNR poate fi vazuta daca mergi la Muzeul BNR, intrarea dinspre strada Doamnei.
Mulţumim, Tiby, pentru info!
Mai că îmi e ruşine că, în calitate de bucureştean, nu am putut da mai multe detalii. 🙂
Muzeul Cotroceni este superb, biletul este 12 ron, dar trebui sa faci rezervare dinainte si sa ai buletinul la tine.