Muzee şi colecţii din România

muzee, colectii, Romania, aplicatie mobila

La un moment dat, se viralizase, ca să spun aşa, deşi e puţin forţat, o colecţie de link-uri către majoritatea muzeelor din România, colecţie găzduită pe situl Institutului Naţional al Patrimoniului – cimec.ro. Colecţia de link-uri e binevenită celor ce îşi planifică vizitele la muzeu direct din faţa PC-ului, dar nu şi pentru cei ce vor să fie spontani.

Pentru aceştia din urmă, a fost lansată, săptămâna trecută, aplicaţia mobilă Muzee şi colecţii din România.

Aplicaţia a fost realizată în cadrul unui proiect finanţat AFCN de către Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, şi pune la dispoziţia utilizatorilor lista completă a muzeelor din România (943 la număr).

Utilizatorii pot vizualiza prin intermediul aplicaţiei atât informaţii privind localizarea, programul şi colecţiile muzeelor, cât şi peste 5200 de imagini.

Muzeele se pot localiza pe hartă fie prin căutare, fie prin geolocalizare, pentru această din urmă acţiune fiind disponibil şi un modul de realitate argumentată.

Practic, este vorba de un layer peste care sunt afişate placemark-uri ce corespund muzeelor, în funcţie de direcţia în care utilizatorul ţine îndreptată camera telefonului.

Următorul pas pe care îl văd eu aici e transformarea într-o platformă aplicaţie-server, astfel încât muzeele să îşi poată promova zilele porţilor deschise sau participarea în diferite programe sau circuite muzeale.

De asemenea, ştiu că unele muzee au sau au avut unele parteneriate cu operatorii de telefonie sau unele bănci, parteneriate ce presupuneau reduceri la plata prin SMS sau gratuități pe baza cardului. Cum ar fi această facilitate integrată în aplicaţia mobilă? Sau aderarea muzeelor la un serviciu de portofel electronic, astfel încât utilizatorii să poată plăti direct din mediul mobil.

Descarcă aplicația
Disponibil in App Store Disponibil pe Google Play
Sunt conştient că implementarea unei astfel de funcţionalităţi ar fi posibilă doar în cazul marilor muzee, cele care nu se finanţează numai din surse proprii (n.a. bugetul de stat alocat Ministerului Culturii). Trecând la lucruri mai firești, implementabile la o următoare actualizare, ar fi filtrarea după specificul muzeului sau după accesibilitate. Legat de ultimul aspect, cu siguranță se vor găsi ceva ONG-uri să colaboreze pentru rezolvarea acestui aspect.

Total
0
Shares
4 comments
  1. Niciun muzeu de stat nu se întreține doar din surse proprii. Niciunul. Cele mai mari venituri din câte știu le au Bran-ul și Peleș-ul, dar știm că ele nu sunt de stat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
valea spumoasa, busteni

Vinul spumant şi Valea Spumoasă

Next Article

Viitorul in Travel este Multi-Channel

Related Posts
Total
0
Share