Expoziţia de dinozauri în mărime naturală

dinozauri, argentina, baneasa shopping city, mall

La sfârşitul lui noiembrie, în recent inauguratul centrul expoziţional Grand Cosmos, din complexul comercial Băneasa Shopping City, s-a deschis prima expoziţie-eveniment, Dinozauri Giganţi din Argentina.

Nu am fost niciodată atras de reptile, dar ceva mi-a declanşat curiozitatea, aşa că, cu prima ocazie de mers la cumpărături, am ajuns şi la expoziţia în cauză.

Cei mari, dar în special cei mici, pot vedea aici traseul evoluţiei reptilelor în Mezozoic, de la cel mai mic dinozaur până la cele mai mari exemplare.

Fiecare etapă de evoluţie are dedicată un spaţiu expoziţional dedicat, după cum urmează: zona dedicată Triasicului, zona dedicată Jurasicului şi zona dedicată Cretacicului.

Vizitatorii pot vedea aici reconstituiri fidele ale dinozaurilor şi oase şi fosile autentice.

Triasicul

triasic, dinozauri
Triasicul a fost prima perioadă a erei mezozoice, ce s-a caracterizat printr-o floră predominantă de gimnosperme și printr-o faună în care apar belemniţii, unii coralieri și primii dinozauri.

Dinozauri din Argentina, Triasic photo triasic_2_zps7e88939a.jpg  photo triasic_3_zps83f30249.jpg

De asemenea, triasicul este legat de stingerea rapidă a multor specii între paleozoic și triasic, datorită creșterii activită ii vulcanice sau din ciocniri cu meteori i. În perioada Triasicului a existat un singur continent – Pangea.

Jurasicul

Jurasic, dinozauri

S-a caracterizat prin faptul că dinozaurii au populat masiv uscatul care s-a despărțit formând continentele.

A fost o perioadă geologică în care mările au fost dominate de reptile marine mari, în paralel cu acestea dezvoltându-se nevertebratele din ape.

Cretacicul

Cretacic, t-Rex

În timpul cretacicului, uscatul a fost împânzit de muşchi, ferigi și conifere, şi au apărut formele primitive de flori. A fost marcat de dispari ia dinozaurilor, în urma unui presupus contact cu un asteroid, acum circa 65,5 milioane de ani.

În timpul Cretacicului a început și fragmentarea continentului nordic Laurasia.

Cel mai cunoscut dinozaur al acestei perioade a fost, fără îndoială, Tyrannosaurus Rex. În paralel cu acesta şi nu numai au apărut şi alte specii de dinozauri, timp în care viaţa marină şi plantele au dispărut: Pachycephalosaurus, Protoceraptos, Albertosaurus, Gigantosaurus, Oviraptor, Tsintaosaurus, Pentaceraptos, Troodon, Aratosaurus, Hadrosaurus, Triceraptos.

Dinozauri din Argentina, Cretacic photo cretacic_2_zpse00d56ef.jpg Dinozauri din Argentina, Cretacic photo cretacic_3_zps2f4553a6.jpg

Ce nu am aflat la faţa locului e faptul că pe perioada expoziţiei se va derula şi proiectul Universitatea Cosmos, în cadrul căruia vizitatorii pot primi informaţii extra despre expoziţie de la specialişti în domeniu ( de la Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie și Discovery Channel România).

Proiectul Universitatea Cosmos presupune tururi ghidate, workshop-uri pentru cei mici şi proiecţii în cadrul Grand Cinema Digipex ale unor documentare despre dinozauri.

Centrul Expoziţional Grand Cosmos

Băneasa Shopping City
Şoseaua Bucureşti-Ploieşti Nr.42D
Bucureşti, Sector 1
România

Dinozauri Giganţi din Argentina
Perioada expoziţiei: noiembrie 2013 – februarie 2014

Program de vizitare şi preţurile biletelor:

Luni – Joi ( 10.00-17.00): 15 Ron
Luni – Joi ( 17.00-22.00): 21 Ron
Wee-kend: 24 Ron
Special Tuesday: 15 Ron

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

AVATAR, detectorul de minciuni din aeroport

Next Article

Aplicaţia mobilă Salvamont listează şi pârtii de schi

Related Posts
Total
0
Share