La sfârşitul lui noiembrie, în recent inauguratul centrul expoziţional Grand Cosmos, din complexul comercial Băneasa Shopping City, s-a deschis prima expoziţie-eveniment, Dinozauri Giganţi din Argentina.
Nu am fost niciodată atras de reptile, dar ceva mi-a declanşat curiozitatea, aşa că, cu prima ocazie de mers la cumpărături, am ajuns şi la expoziţia în cauză.
Cei mari, dar în special cei mici, pot vedea aici traseul evoluţiei reptilelor în Mezozoic, de la cel mai mic dinozaur până la cele mai mari exemplare.
Fiecare etapă de evoluţie are dedicată un spaţiu expoziţional dedicat, după cum urmează: zona dedicată Triasicului, zona dedicată Jurasicului şi zona dedicată Cretacicului.
Vizitatorii pot vedea aici reconstituiri fidele ale dinozaurilor şi oase şi fosile autentice.
Triasicul
Triasicul a fost prima perioadă a erei mezozoice, ce s-a caracterizat printr-o floră predominantă de gimnosperme și printr-o faună în care apar belemniţii, unii coralieri și primii dinozauri.
De asemenea, triasicul este legat de stingerea rapidă a multor specii între paleozoic și triasic, datorită creșterii activită ii vulcanice sau din ciocniri cu meteori i. În perioada Triasicului a existat un singur continent – Pangea.
Jurasicul
S-a caracterizat prin faptul că dinozaurii au populat masiv uscatul care s-a despărțit formând continentele.
A fost o perioadă geologică în care mările au fost dominate de reptile marine mari, în paralel cu acestea dezvoltându-se nevertebratele din ape.
Cretacicul
În timpul cretacicului, uscatul a fost împânzit de muşchi, ferigi și conifere, şi au apărut formele primitive de flori. A fost marcat de dispari ia dinozaurilor, în urma unui presupus contact cu un asteroid, acum circa 65,5 milioane de ani.
În timpul Cretacicului a început și fragmentarea continentului nordic Laurasia.
Cel mai cunoscut dinozaur al acestei perioade a fost, fără îndoială, Tyrannosaurus Rex. În paralel cu acesta şi nu numai au apărut şi alte specii de dinozauri, timp în care viaţa marină şi plantele au dispărut: Pachycephalosaurus, Protoceraptos, Albertosaurus, Gigantosaurus, Oviraptor, Tsintaosaurus, Pentaceraptos, Troodon, Aratosaurus, Hadrosaurus, Triceraptos.
Ce nu am aflat la faţa locului e faptul că pe perioada expoziţiei se va derula şi proiectul Universitatea Cosmos, în cadrul căruia vizitatorii pot primi informaţii extra despre expoziţie de la specialişti în domeniu ( de la Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie și Discovery Channel România).
Proiectul Universitatea Cosmos presupune tururi ghidate, workshop-uri pentru cei mici şi proiecţii în cadrul Grand Cinema Digipex ale unor documentare despre dinozauri.
Centrul Expoziţional Grand Cosmos
Băneasa Shopping City
Şoseaua Bucureşti-Ploieşti Nr.42D
Bucureşti, Sector 1
România
Dinozauri Giganţi din Argentina
Perioada expoziţiei: noiembrie 2013 – februarie 2014
Program de vizitare şi preţurile biletelor:
Luni – Joi ( 10.00-17.00): 15 Ron
Luni – Joi ( 17.00-22.00): 21 Ron
Wee-kend: 24 Ron
Special Tuesday: 15 Ron