Cu mulți ani în urmă, citeam de prima conexiune wireless la internet într-un mijloc de transport în mișcare. Era vorba de un tren ce tranzita Franța, dacă nu mă înșel. De atunci lucrurile au evoluat și nu mai sunt chiar așa de impact pentru cei familiarizați cu tehnologia.
Cu toate acestea, România iese încă în evidență la nivel de premiere în materie de tehnologie. Încă din decembrie 2013, STP Alba Iulia a introdus servicii de internet wireless pe mijloacele de transport pe care le operează.
Accesul la internet este gratuit pentru călătorii care folosesc un abonament de călătorie (card de mobilitate urbană) în baza unui cod de acces ce poate fi obţinut fie de la chioșcurile STP, fie online, la prima accesare a serviciului STP WiFi, pe baza CNP al posesorului de abonament.
Cum ajută acest lucru comunitatea locală?
Să spunem că e o mişcare de marketing pentru a le da călătorilor un motiv în plus în a alege transportul în comun pentru deplasarea în oraş că soluţie pe termen lung.
Cum ar putea ajuta acest lucru industria locală de turism?
Momentan, oferind doar conexiune internet în autobuz, nu are cum. Hărțile prezente în autobuz ar trebuie să afișeze, după caz, simboluri cu obiectivele turistice din oraș asociate cu coduri QR pentru direcționarea celor interesați pe o pagină cu mai multe informații despre obiectivul în cauză.
Acest lucru ar fi în concordanță cu planurile lui Stelian Nicola, Director General al STP Alba Iulia, pe care le-a făcut publice într-un interviu acordat sitului clubmetropolitan.ro.
Voi cum credeți că ar putea ajuta astfel de servicii turiștii ce vin să viziteze Alba Iulia?
Serviciul de internet wireless vine să completeze suita de tehnologii adoptat de operatorul de transport din Alba Iulia: sistemul de anunțare vocală a stațiilor de tip voice – box și semnalizare vizuală prin panouri de afișaj în stații și autobuze, ticketing electronic și posibilitatea achitării biletului prin SMS.
Și în Timișoara există Wi-Fi într-un mijloc de transport în comun, tramvaiul-restaurnat Timișoreana.
Ar trebui sa lase internetul la liber, si gata. Ori e internet in autobuz ori nu e, de ce sa stea omul sa proceseze si sa-si incarce memoria cu o conditie in plus, cand poate are si alte treburi/lucruri de tinut minte?
Zic eu ca existenta unei conditii de orice fel impiedica subconstientul omului sa stocheze informatia asta si sa actioneze in consecinta. In schimb, daca ar fi internetul la liber, un calator ar putea sa-si planifice mai multe calatorii cu autobuzul pe viitor, indiferent daca are abonament sau bilet: “Merg cu autobuzul, ca am si internet”.