Cetatea țărănească și Biserica Evanghelică din Prejmer

prejmer, biserica fortificata, brasov

Cum am avut drum spre inima Transilvaniei, ar fi fost păcat să nu facem un mic ocol şi pe la Prejmer (Tartlau în dialectul săsesc). Aşadar, plecaţi de acasă în ajun de Sfântul Andrei cu direcţia Sighişoara, de la Braşov am făcut dreapta spre Cheia, cu punct de oprire Prejmer.

Deşi sfârşit de noiembrie, Transilvania se confrunta doar cu un suflu de aer rece, din când în când încercând să tragă peste ea o plapumă albă din fulgi … de zăpadă.

scoala, sasi, prejmer

Am ajuns în Prejmer puţin după prânz şi am oprit lângă vechea şcoală elementară săsească, de peste drum de biserica fortificată.

prejmer, brasov, transilvania

prejmer, transilvania, brasov prejmer4

Înainte de a intra efectiv în fortificaţie, am luat-o prin învăluire, constatând toate reconstrucţiile care au ridicat-o din ruine şi au pus-o pe harta turistică.

prejmer, brasov, transilvania, biserica evanghelica, cetate fortificata

Cetatea Țărănească și Biserica Evanghelică Fortificată Prejmer

Strada Pieței Nr. 2
Prejmer, Cod Poștal 507165
Județul Brașov
România

Tel.: 0268 362052

Program de vizitare:

1 Mai – 1 Noiembrie

Marți – Vineri:  9.00 – 17.00
Sâmbătă: 9.00 – 15.00
Duminică, Luni: Închis

1 Noiembrie – 1 Mai

Marți – Sâmbătă:  9.00 – 15.00
Duminică, Luni: Închis

 Taxă de vizitare:

Adulți: 8 lei
Elevi, studenți: 4 lei

Zgribuliți, am intrat în camera ce servea ca și casă de bilete, unde un copil își făcea lecțiile asistat de mama sa, doamna ce se ocupa de bilete. Fără să exagerez, mirosul de pâmânt și lemne arse m-au transpus într-un univers arhaic, care s-a conturat mult mai bine imediat ce am pășit în curtea interioară, Curtea Brutarilor.

prejmer, brasov, transilvania, biserica fortificata prejmer, brasov, transilvania, biserica fortificata

Ca să intru cât mai bine în atmosferă, am intrat în încăperea strâmtă ce era folosită de cel ce închidea și deschidea poarta cetății, cea din tunelul de acces, barbacana cetății, acum știrbă din cauza unui așa-zis dușman tare de cap … în sensul propriu al expresiei.

prejmer, biserica fortificata

În mijlocul curții interioare tronează Biserica Evanghelică, biserică construită de cavalerii teutoni la începutul anilor 1200, pe rămășițele unei basilici romane.

prejmer, biserica evanghelica prejmer, biserica evanghelica

orga, prejmer, biserica fortificata

Aceasta a fost construită în stil gotic burgund și a fost catolică la origini, amvonul stând ca dovadă peste timp. În cafasul (balcon cu deschidere spre interiorul bisericii) de deasupra intrării principale, se poate vedea orga bisericii ce funcționează și în ziua de azi.

prejmer, cetate taraneasca prejmer, cetate taraneasca

Cetatea ţărănească construită în jurul acesteia, la începutul anilor 1400, a avut rolul de a proteja comunitatea săsescă de atacurile turcilor, ce intrau în Transilvania prin pasul Buzăului.

Fortificaţia a fost folosită pentru apărarea împotriva invaziei turcilor, în interior fiind organizată ca un fagure, cu încăperi de jur împrejurul zidurilor de apărare, dispuse pe trei nivele.

În prezent, au fost salvate aproximativ 300 de încăperi, în care, în trecut, localnicii se adaposteau pentru a se apăra de duşmani. Fiecare gospodărie avea în cetate o cameră de refugiu. În zilele de pace, fortficaţia era folosită ca loc de depozitare pentru grâne.

Cetate taraneasca, prejmer, transilvania

Cetate taraneasca, prejmer, transilvania

Camerele căptușeau efectiv culoarul de pe zidul de apărare din care soldații trăgeau cu arcul sau de unde aruncau smoală încinsă prin găurile din pereți.

prejmer, cetate taraneasca

prejmer, cetate taraneasca

Acum, majoritatea camerelor sunt goale, doar câteva camere dinspre intrarea în cetate sunt folosite ca spații expoziționale pentru o cameră de locuit, un atelier de tâmplărie și pielărie sau pentru vechea școală din cetate, spațiu decorat cu fresce din secolul al XVIII-lea.

Din 1997, biserica fortificată și cetatea țărănească din jurul ei sunt monumente UNESCO, fiind printre cele mai bine conservate din Europa de Est.

Cum v-am spus la începutul postării, a fost doar o oprire de o oră și ceva, așa că am lăsat păstrăvăria și pădurea și mlaștinile eutrofe pe altă dată. Ah, și gând mă gândesc la Festivalul Clătitelor din februarie …

Mai multe imagini se găsesc în albumul de pe Facebook.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

În 2013, românii au făcut peste 700 de rezervări de bilete de avion și hoteluri pe tripsta.ro, de pe dispozitivele mobile

Next Article

Bitcoin, monedă acceptată în unitățile HoReCa din România

Related Posts
Total
0
Share