Praga văzută din Turnul Petřín și călătoria cu tramvaiul istoric

praga, deal, petrin
Podul Carol de peste Vltava văzut din Turnul Petřín

A doua zi în Praga a fost o escapadă la întâmplare și am început-o cu o vizită de făcut pe turiștii la clădirea dansatoare, apoi ne-am urcat cu funicularul pe dealul Petřín și în replica turnului Eiffel de pe același deal, am gustat supa de usturoi și rața cu varză și ne-am plimbat cu tramvaiul istoric prin Praga.

La dans cu Fred și Ginger

Fred şi Ginger sunt cele două corpuri ale clădirii ce găzduieşte sediul unei companiei olandeze de asigurări, din apropierea staţiei de metrou Karlovo náměstí, de pe malul drept al Vltavei. Au fost denumite aşa după Fred Astaire şi Ginger Rogers.

Fred și Ginger, corpurile clădirii dansatoare din Praga
Fred și Ginger, corpurile clădirii dansatoare din Praga
Jiráskovo náměstí 1981/6
120 00 Praha 2
Republica Cehă

Clădirea dansatoare (Tančící dům) este printre puţinele obiective turistice de arhitectură modernă pe care le veţi regăsi în orice Top 10 Praga. Ca şi stil arhitectural se încadrează în stilul deconstructivism, un stil ce a apărut în anii ’80 şi se caracterizează prin lipsa liniaritaţii şi prin manipularea ingenioasă a formelor.

Clădirea dansatoare fost proiectata în 1992 de către Frank Gehry şi Vlado Milunic şi terminată în 1996.

Privire de ansamblu asupra Pragăi

praga, deal, petrin
Podul Carol de peste Vltava văzut din Turnul Petřín

De la clădirea dansatoare se poate ajunge pe malul stâng al Vltavei, pe podul Jirásek (Jiráskův most), pod construit la începutul secolului XX și al cărui nume a fost dat după politicianul și scriitorul Alois Jirásek, devenit faimos pentru legendele cehești.

De pe malul stâng al Vltavei ne-am continuat plimbarea până la stația de funicular Ujezd, de unde am luat funicularul până pe dealul Petřín.

funicular, praga, ujezd
Funicularul din Praga

Trebuie menționat faptul că funicularul e integrat în sistemul de transport public, așa că orice bilet de transport ați avea, atât timp cât vă încadrați în timul de tranzit specificat fiecărui tip de bilet, puteți să luați funicularul până sus, pe dealul Petřín.

turn, petrin, praga
Turnul de pe dealul Petřín

Aici vă puteți plimba prin grădina amenajată chiar lângă stația terminus a funicularului sau puteți face o plimbare până la mănăstirea Strahov sau puteți urca în replica turnului Eiffel (Petřínská rozhledna).

Petřínské sady
118 00 Praha 1
Republica Cehă

Tel.: +420 224 816 772
Web: www.petrinska-rozhledna.cz

Noi am ales această ultimă variantă pentru a vedea Praga de sus, practic tot ce înseamnă zona castelului Praga, Vltava, cartierul evreiesc, Staré Město și Nové město.

Turnul, construit în 1891, a servit ca turn de observație, dar și ca turn de transmisiuni. A fost construit pentru expoziția centenală din 1891.  Deși am urcat cu entuziasm în turm, acesta mi-a scăzut pe măsură ce înaintam spre vârf și turnul se mișca. Oricum, panorama asupra vechiului oraș îți taie răsuflarea.  Mai jos găsiți câteva cadre înregistrate cu telefonul.

Cu ocazia aceleași expoziții din 1891 a fost construit și un pavilion al oglinzilor în apropierea turnului. Cum urcarea în turn s-a simțit la buzunar, am zis să lăsăm pavilionul oglinzilor pentru o altă ocazie, tariful biletului fiind la fel de mare. Coborând dealul, am trecut pe lângă Zidul Foametei sau Zidul cu Dinți, un simbol al cehilor pentru lucrările publice făcute în zadar.

Preț de o stație de funicular am coborât pe jos dealul și am luat funicularul de la o stație intermediară de pe traseu, lucru ce ne-a permis să admirăm peisajul pe îndelete.

Prânzul ca la cehi

supa, usturoi, rata, varza
Supă de usturoi cu crutoane și rață cu varză

Cum era bine trecut de prânz, am zis să căutăm un loc unde să mâncăm, așa că am tot căutat în jurul stației Ujezd și, pe strada ce se continuă cu podul Legiunii, am găsit un local cehesc cu prețuri acceptabile, Restaurant Stará Praha.

Vítězná 530/11
150 00 Praha 5
Republica Cehă

Program: 10:00-23:00

Tel.:+420 251 510 217
Web: http://starapraha.eu/

A fost prima dată în viața mea când am mâncat supă de usturoi cu crutoane. O încântare. Trebuie să știți faptul că aceasta se servește cu cașcaval ras în ea. Acest lucru o să îl întâlniți doar în restaurante. Dacă ajungeți să mâncați și în pub-urile cehești, să știți că supa de usturoi e servită fătă cașcaval.

La al doilea fel am ales rață cu varză și găluște. Găluștele suplinesc pâinea, așa că e bine să evitați să cereți pâine la felurile de mâncare care au orice fel de sos.

Cum sunt un mare amator de bere și am încercat cam tot ce am putut, am servit felul doi cu o Staropramen neagră la draught. Mi s-a părut mai slabă decât Ursus Black, deși sunt două beri pe care nu le poți compara datorită ingredientelor.

91, tramvaiul istoric 91

tramvai, istorie, cehia
Tramvaiul istoric 91 în depoul Střešovice, actualul Muzeul al Transportului Public

După masă ne-am hotărât să dăm o tură de oraș cu tramvaiul istoric 91, ce merge pe traseul câtorva rute curente. Cum am vrut să beneficiem de o tură completă de oraș, am mers să luăm tramvaiul de la depou, de la stația Vozovna Střešovice. Din zona Ujezd puteți ajunge acolo cu tramvaiul 20 până la stația Hradčanská, iar apoi cu oricare din tramvaiele 18, 2 sau 1.

Muzeum MHD

Patočkova 460/4
162 00 Praha-Střešovice
Republica Cehă

Program de circulație: din martie până în noiembrie

Tel.: +420 296 128 900
Web: www.dpp.cz

Tramvaiul istoric coboară pe lângă Grădina Regală de pe malul stâng al Vltavei, ajunge în zona Ujezd, traversează Vltava pe podul Legiunii, spre Teatrul Național (Národní divadlo), ajunge în piața Venceslas, apoi în Piața Republicii (Náměstí Republiky), după care traversează iar Vltava, după care se retrage la depou pe linia tramvaiului 1.

În filmarea de mai jos puteți vedea o porțiune de traseu între Tatrul Național și Piața Republicii.

Seara ne-am petrecut-o pe străduțele din jurul Pieței Venceslas, ajungând să bem una dintre berile ieftine ale cehilor, Branik, ocazie cu care am schimbat câteva cuvinte cu localnicii, care s-au oferit să ne însoțească la o plimbare prin oraș în una din zilele următoare.

Păcat că am sărit peste partea asta, dar cu siguranță data viitoare nu vom mai face aceeași greșeală. Cam asta a fost cea de-a doua zi a city-break-ului nostru în Praga, rămâneți aproape pentru celelalte articole dedicate următoarelor 3 zile petrecute în Praga.

Informații utile

  • Harta Turistică (EN, .pdf): http://goo.gl/YLvl2h
  • Hărțile Traseelor de Metrou, Tramvai, Autobuz, Tranzit Aeroport (EN, .pdf): http://goo.gl/2TOzpt
  • Mai multe detalii despre transportul în comun din Praga (RO, .pdf): http://goo.gl/Sqn0qc
Total
0
Shares
6 comments
    1. Sincer să fiu, găluștile alea nu mi s-au părut așa de gustoase precum sunt lăudate și nici nu cred că sunt în centrul atenției, spre deosebire de felul principal. Sau poate nu am nimerit eu unde trebuie ….

  1. Pingback: De pe blogurile de turism adunate (32)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

POLISH RO.WIKIPEDIA, proiect de promovare a Poloniei prin intermediul Wikipedia în limba română

Next Article

Ce ar trebui să învețe companiile din turism din social media check-ins pe 2013?

Related Posts
Total
0
Share