Centru de informare turistică hi-tech la Pecica

Pecica, Arad, muzeu digital

La Pecica, localitate din Judeţul Arad cunoscută pentru pâinea dacică devenită brand național protejat de Bruxelles, s-a construit un centru de informare turistică hi-tech ce redă prin mijloace electronice specificul cultural și natural al regiunii.

Este vorba, mai exact, de centrul de vizitare al fermei de bivoli, folosit şi ca centru de informare turistică.

Acesta a fost proiectat de arhitectul Claudiu Ionescu în formă de început de spirală, inspirat fiind de opera Foca (sau Miracolul) a lui Constantin Brâncuşi.

Pecica, Foca, Miracolul, Brancusi

Arhitectura interioară integrează ultimele tehnologii ecologice, panouri voltaice, sisteme de energie regenerabila, LED-uri care luminează interiorul şi ferestre gândite de aşa natură astfel încât, în lunile de vară, să se evite căldura prea mare.

De asemenea, dispozitivele electronice de redare încorporează tehnologie 3D ce permite vizitatorilor să viziteze virtual muzee sau exponate din întreaga lume.

Muzeul Digital, Pecica

Cum muzeul a fost construit în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, proiectul Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone, s-a pus focus şi pe tradiţiile si specificităţile zonei, vizitatorii putând vedea expus în muzeu un cuptor tradițional de făcut pâine sau pot explora virtual Lunca Muresului (aspect de care am menționat și în articolul de aici) şi împrejurimile muzeului.

Voi ce părere aveți? Vor lua muzeele digitale locul muzeelor cu exponate sau considerați că acestea vor însemna o mică parte din acestea, mai ales datorită tehnologiilor ce pot reconstitui exponate incomplete dau dispărute?

Foto: Claudiu L. Ionescu via wikipedia.org, Creative Commons Attribution | Imaginea Foca a fost preluată de pe jurnalul.ro

[via wikipedia.org]
Total
0
Shares
5 comments
    1. Cu siguranță muzeele digitale nu sunt o soluție la deplasarea la fața locului, pot fi însă utile acolo unde exponatele au fost distruse și reconstituite digital. Un mare avantaj l-ar prezenta pentru cei cu dizabilități, ce nu se pot deplasa la muzeele reale.

  1. Daca muzeele digitale iau locul muzeelor reale ,cum mai faci deosebirea dintre un original si o copie? Mai placut este sa vezi originalele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Au început nominalizările la Gala Premiilor de Excelență din cadrul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference

Next Article
manastire, bistrita, valcea, oltenia

Scurtă excursie la mănăstirile vâlcene Hurezi, Arnota și Bistrița

Related Posts
Total
0
Share