Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi

parada junilor, brasov, duminica tomii

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au simțit nevoia să redea mitul morții și renașterii rituale în strânsă legătură cu schimbarea anotimpurilor, începerea perioadei de semănare a grânelor sau alte evenimente inițiatice din viața lor. Aceeași idee se regăsește și la Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, un amestec de deprinderi ce îmbină practici precreștine cu evenimente creștine.

În fiecare an, de Duminica Tomii, prima duminică de după Paște, Junii (în textul de față, cuvântul jun are sensul de bărbat și nu de tânăr) refac un traseu simbolic cu plecare din Piața Unirii (sau Prundului cum era cunoscută în trecut) din Brașov, de la troița din piață, troiţa Căpitanului Ilie Birt, un promotor al românismului braşovean, iar parada lor îmbină elemete mitice, ritualice, ceremoniale și de magie.

Intrarea celor 7 grupuri de Juni în scenă se face în următoarea ordine: Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți (numai din bărbați căsătoriți), Brașovecheni, Roșiori și Albiori (Albiorii se trag din grupul Roșiorilor).

Aici, la troiţă, fiecare grup sau ceată se aliniază în frunte cu vătaful, conducătorul junilor, urmat de stegarul flancat de armaşi (supraveghetori) pentru a saluta mulţimea, pentru a anunţa naştere lui Hristos şi învierea naturii.

Vătaful poartă lentă roșie pe piept, iar cei doi armașii, cel mare și mic, lentă galbenă şi albastră, poziţionarea lor în cadrul grupurilor de juni dând naştere tricolorului. Această particularitate a costumării lor se trage din vremea austro-ungarilor, când tricolorul era interzis.

Multe din elementele vestmintelor lor aduc cu cele ale soldaților din bătăliile împotriva turcilor sau din Războiul pentru Independență. Grupurile de albiori, dorobanţi şi curcani poartă căciuli asemănătoare cu cele a lui Mihai Viteazul, iar grupurile de roşiori, curcani şi dorobanţi poartă costumația luptătorilor din Războiul de Independență. Găsiți mai multe detalii despre portul fiecărui grup în parte în articolul de pe Wikipedia.

Alături de portul fiecărui grup de juni în parte şi caii captează atenţia şi stârnesc admiraţia publicului: împodobiţi cu ciucuri şi hamuri ţintuite şi decorate cum s-a priceput fiecare meşter mai bine, nărăvaşi, nescoşi de mult timp la plimbare, impozanţi.

June Tânăr

June Bătrân

June Curcan

June Dorobanț

Stegar din grupul Junilor Brașovecheni

Armaș din grupul Junilor Roșiori

June Albior

Fiecare grup cântă Hristos a înviat!, pornindu-se apoi pe strada Mureșenilor spre Bulevardul Revoluției, după care urcă prin Poarta Șchei, spre Pietrele lui Solomon.

Am asistat pentru prima dată la acest ritual care se întinde pe parcursul unei zile întregi. După troiţă, i-am mai prins, de data aceasta la pas, când părăseau Piaţa Sfatului unde erau prezentaţi mulţimii, îndreptându-se spre Poarta Schei.

După defilarea pe străzile Braşovului Vechi, ceremonia continuă la Pietrele lui Solomon, într-un amfiteatru natural.

Aici se încing hore și se aruncă buzduganul, în timp ce se cântă Hora junilor. Din păcate, această parte a ritualului am lăsat-o pe altă dată. Întregul eveniment e mult mai amplu și începe, de fapt, cu îmbrăcatul junilor, asta legat de evenimentul din Duminica Tomii, căci altfel, ritualul junilor e mult mai complex, Junii Tineri participând la evenimente festive pe tot parcursul anului. Strâns legat de cultura Junilor mai sunt și aruncatul în țol, cățeaua sau îngroparea vătafului; mai multe detalii, precum și varianta Horei Junilor cu instrumente populare, aici.
Dacă vreți să aprofundați cultura Junilor, nu ezitați să vizitați muzeul dedicat lor din curtea Bisericii Sf. Nicolae (din ce am citit, muzeul nu are un program anume datorită lipsei de interes a vizitatorilor, aşa că va trebui să căutaţi pe cineva care vă poate ajuta, începând de la oamenii bisericii sau profesorul Vasile Oltean, de la Prima Școală Românească) sau Muzeul Junilor Bașovecheni din incinta Bisericii Sfânta Adormire din Brașovul Vechi.

 photo Junii_Brasoveni_18_zpsf5dd9699.jpg photo Junii_Brasoveni_19_zps6cec3e36.jpg photo Junii_Brasoveni_20_zps0d86e0d9.jpg photo Junii_Brasoveni_22_zps4d09955b.jpg

 photo Junii_Brasoveni_23_zps767c199e.jpg photo Junii_Brasoveni_21_zps65a25d84.jpg photo Junii_Brasoveni_2_zps6eb97276.jpg photo Junii_Brasoveni_3_zpsaca530f2.jpg

 photo Junii_Brasoveni_5_zps2bc22a6b.jpg photo Junii_Brasoveni_6_zps7ddbbf00.jpg photo Junii_Brasoveni_7_zpsa25d2097.jpg photo Junii_Brasoveni_9_zpscbeaec94.jpg

 photo Junii_Brasoveni_12_zpsc40bbfbc.jpg photo Junii_Brasoveni_13_zps8fa47189.jpg photo Junii_Brasoveni_14_zps7a5a3873.jpg photo Junii_Brasoveni_16_zpsbb2fe5f5.jpg

*Participarea la eveniment a fost posibilă datorită infotrip-ului cu tema Arhitectura brăneană, între kitsch și autentic, organizat de către J’Info Tours.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

călătorul digital salută echipa Alerto

Next Article
vama veche, la pescari

Despre ce este Vama Veche până la urmă?

Related Posts
Total
0
Share