Nu cred că am văzut atâta atracţie pentru un oraş european câtă am văzut în prima jumătate a lui 2014 pentru Barcelona. Aşa că, împreună cu Happyşor, #calatoruldigital, am decis să mergem aici într-un city-break să vedem care este secretul din spatele atracţiei pentru oraşul european.
Iată-ne la biroul de drop-off în aeroportul Otopeni, după pregătiri cu luni înainte. Ploile au stat, soarele mijeşte de după nori şi noi a abia aşteptăm să dăm iama în oraşul ce se anunţă însorit, tânjind după cele câteva grade în plus care aveau să facă diferenţa.
Ne îmbrăcăm, între timp zorii zilei fiind din nou acaparaţi de nori ca de un văl cenuşiu. Nici că ne mai pasă, 3 ore trec repede; mai un joc pe tabletă, mai un draft pentru blog, mai un articol din revista Tarom şi am ajuns.
Uite W, uite Akbar Tower, uite portul! Aterizăm pe El Prat de Llobregat. Soare, râd inimile în noi, ne luăm doza de optimism, pupilele se dilată la fel ca cele ale unui narcoman. Diferenţa e că drogul nostru e călătoritul, plimbatul ăsta în lume, în căutarea sinelui, pentru cizelarea noastră ca oameni. Nu bifăm ţări pe o listă; la ce folos? Să adunăm apoi diplome de cei mai buni bloggeri, jurnalişti, călători? 😀
Happyşor ne asigură buna dispoziţie pe toată durata city-break-ului. Odată coborîţi din avion zic să întreb la punctul de informare din aeroport dacă se pot cumpăra carduri de transport de undeva din aeroport. Do you speak english?, întreb la punctul de informare. Tipa se uită evident deranjată la mine şi îmi răspunde ironic, Yes, I do! Ne pufneşte râsul pe amândoi.
Aflăm de punctul de informare turistică şi de ieşirea către autobuzul ce face legătura cu Terminalul 2 al aeroportului, de unde pleacă trenurile Renfe către Barcelona. Optăm pentru cardurile de transport Hola! BCN pe 5 zile la 30 de euro fiecare. Barcelona Discount Card mai costă ~32 euro, dar cum nu intenționăm să vizităm muzee la greu renunțăm la ideea de a mai achiziționa aceste carduri.
Ajungem şi ne urcăm în tren, care circulă cu ceva opriri pe parcurs din cauza vandalilor care au deteriorat şinele de cale ferată.
Mă scuzaţi, dacă aş fi făcut dactilografie la şcoală, aş fi putut să vă povestesc mai scurt. Aşa nu îmi rămâne decât să vă ţin pe fast-forward în ideea în care veţi ţine pasul şi nu îl veţi scăpa pe Happyşor din vedere.
În Sants Estacio ne orientăm după plăcuţele ce indică ieşirea şi bâjbâim după străzile ce ne duc către garsoniera în care urmează să stăm pentru câteva zile. Atât timp cât ştiţi unde trebuie să ajungeţi, nu trebuie să vă panicaţi, există indicatoare, plăcuţe orientative la tot pasul.
Gazda ne roagă să mai aşteptăm ceva, aşa că avem timp să mergem într-un mini-tur de recunoaştere al cartierului Les Corts. Multe terase, cafenele fix pe marginea străzilor, brutării cu tradiţie la fiecare colţ de stradă, mici parcuri cu alei nisipoase, supermarketuri, bănci, farmacii. Tot ce ai nevoie într-un city-break cu buget redus.
Odată cazaţi, plecăm în prima explorare urbană a Barcelonei, cu startul propriu-zis de lângă Sagrada Familia. La Sagrada Familia este o coadă de vreo câteva ore, iar soarele săgetează rabdarea celor ce aşteaptă mai ceva ca săgeţile lui Cupidon inimile îndrăgostiţilor, aşa că ne decidem să lăsăm această bijuterie arhitecturală a lui Gaudi, unde goticul şi art nouveau-ul se întrepateund, pe a doua zi. Cu toate acestea nu putem să nu dăm o tură de jur împrejur catedralei.
La Sagrada FamiliaCalle Mallorca, 401
08013 Barcelona
Spania
Program de vizitare: octobrie – martie: 09:00 – 18:00 ¦ aprilie – septembrie: 09:00 – 20:00 ¦ 25 şi 26 decembrie, 1 şi 6 ianuarie: 09:00 – 14:00.
Metrou: Sagrada Familia (L5 şi L2)
Preţuri bilete vizitare: vizitare fără turnuri: 14.80 euro ¦ vizitare inclusiv turnuri: 19.30 euro
Tot dând ture catedralei pentru a-i studia exteriorul pe îndelete, descoperim parcurile din estul şi din vestul catedralei, aşa că subconştientul declanşează automat nevoia de a ne bucura de umbră. Abordăm parcul din est, cel dinspre Fațada Nașterii, Plaça de Gaudí, unde asistăm minute bune la un joc se pentaque. Deşi original din Franţa, e destul de popular şi în Spania, acesta presupunând aruncarea unor bile metalice cât mai aproape de o bilă colorată mai mică. Pe acelaşi principiu, la noi s-au jucat mulţi ani la rând jocuri ca ţaca, gropiţa sau liniuţa. Chiar dacă ţinta nu era tot o minge, principiul elementului central se regăsea în aceste jocuri.
După ce terminăm turul parcului, ne oprim să admirăm Fațada Nașterii, singura fațadă terminată în timpul vieții lui Gaudi. Aceasta e plină de simbolism creștin, accentul punându-se pe Nașterea și copilăria lui Iisus.
În clipul de mai jos puteți vedea cum va arăta catedrala în 2026, anul în care sunt estimate a se termina lucrările.
La intersecţia celor două se găseşte Şcoala Ramon Llull (filosof, poet, teolog), o clădire din patrimoniul local în stil art nuveau. În curtea şcolii, din spatele grădinii, o mulţime de copii în uniforme aleargă neobosiţi de colo-colo. Arbori bătrâni străjuiesc curtea de jur împrejur, ţipetele de bucurie ale copiilor împletindu-se într-o compoziţie de basm cu ciripitul pasărilor ce se aciuau în bătrânii copaci.
Escola Ramon LlullAvinguda Diagonal, 275
08013 Barcelona
Spania
Suntem uimiţi de multitudinea de scutere de pe străzile Barcelonei, de zici că nu am mai văzut motorişti în viaţa noastră. Nu aşa de mulţi.
Pe fiecare stradă pe care am trecut există parcări speciale pentru scutere, completate de cele pentru maşini. There is an app for this, btw! 🙂
Facem stânga pe o stradă şi ieşim în intersecţia lângă care se găseşte Museu Tauri, în cadrul La Monumental, ringul dedicat luptelor cu tauri, interzise în Catalonia în 2012.
Museu TauriGran Vía 749
Barcelona
Spain
Tel. 93-245-58-03;
Preț de vizitare: 5€ adults, 4€ children;
Program de vizitare: Apr-Sept | Marți – Sâmbătă: 10:30 a.m. – 2 p.m. and 4-7 p.m.; Duminică: 10 a.m.-1 p.m.;
Metrou: Monumental
Muzeul găzduieşte o colecţie de costumes de toreador şi alte obiecte specifice luptelor cu tauri.
Admirăm clădirea pe din afară, după care ne continuăm plimbarea în pas agale pe Carrer de la Marina.
Pe lângă scuterişti, peisajul din trafic mai este echilibrat şi de către biciclişti, pe alocuri, acolo unde sensurile de mers sunt despărţite de scuaruri cu verdeaţă, pistele sunt chiar şi pe partea stângă q sensului de mers.
Mersul cu bicicleta este chiar încurajat de municipalitate, peste tot în zonele mai circulate de către pietoni existând puncte de ridicare a bicicletelor. După ce localnicii îşi termină plimbarea, lasă bicicleta la un alt punct sau staţie de bike sharing. Acest proiect e dedicat momentan numai localnicilor, existând intenţia de a fi făcut accesibil şi turiştilor. Bicicletele sunt securizate în nişte rasteluri speciale şi sunt eliberate după validarea unui card de utilizator.
Ne continuăm plimbarea pe Carrer de la Marina, apoi pe Avinguda Meridiana până la Parc de la Ciutadella. Parcul a fost inaugurat la mijloc de secol XIX și este format din parcul propriu-zis, grădina zoologică, Parlamentul Cataluniei, un lac, câteva muzee și o fântână concepută de Josep Fontserè, la care se presupune că ar fi contribuit și Antoni Gaudi, pe atunci angajat al lui Fontserè. A fost amenajat peste o fostă cetate vaubiană, o citadelă, de unde i se trage și numele.
Vedem peste tot în parc, pe locurile cu verdeață, tineri odihnindu-se, citind, făcând yoga sau antrenați în alte activități. Aleile nisipoase sunt animate de joggeri și bicicliști. Lumea e relaxată, scenele sunt desprinse parcă dintr-un film vest european. Ne atrage fără doar și poate cascada artificială și fântânile țâșnitoare, în special statuile ce ajută la aruncarea apei în jeturi arcuite. Petrecem mai mult de jumătate de oră aici admirând statuile și sculpturile fântânii. Observ că Neptun, zeul mărilor, e prezent mai peste tot prin oraș. Prezența în ansamblul structural al fântânii este justificat de prezența lui Venus, zeița ce tronează deasupra fantei prin care curge apa, ce s-a născut din valurile mării, după ce penisul lui Uranus s-a scufundat în mare, fiind amputat de către Cronos, unul din fii săi. Fântâna se vrea a a fi comparabilă cu Fontana di Trevi, asta fiind intenția arhitectului.
Și aici găsim ferecate de amforele de metal lăcățele ale dragostei. Cum noi ne-am pecetluit deja dragostea în Koln, pe podul Carol, ne mulțumim să admirăm curajul altora. 🙂
Revenim la cele lumești și dăm o tură și printre clădirile Parlamentului Cataluniei: Palatul Guvernatorului, biserica militară și arsenalul, sediul parlamentului, clădire militară ce datează din secolul al XVIII-lea și a fost folosită ca arsenal militar pentru protecția citadelei de care am amintit mai sus.
Parc de la Ciutadella Ciutat Vella Barcelona SpaniaTel.: 933 046 500
Sit: www.parlament.cat
Email: eeducativa@parlament.cat
Metrou: magistrala L4 stațiile Ciutadella-Vila Olímpica
Autobuz: 14, 39, 40, 41, 42 și 51|
Tramvai: linia T4 – stația Ciutadella-Vila Olímpica and Wellington
Autobuzul turistic: stația Parc de la Ciutadella – Zoo
Trecem prin grădina din centrul acestui ansamblu, apoi ieșim pe lângă biserica militară de pe cornișele căreia ne privesc mascaroni cu gura căscată. 🙂
Ne întoarcem către ieșirea dinspre nord, cea cu Muzeul de Științe Naturale (sau Casa celor 3 dragoni, costruită în același stil ca și clădirea Bursei din Amsterdam, combinație de cărămidă și oțel) pe stânga (cum ieși) și ne continuăm plimbarea spre Arcul de Triumf. Arcul a fost construit ca punct principal de acces în Expoziția Universală din Barcelona, ce s-a desfășurat în Parc de la Ciutadella.
Arc de Triomf de BarcelonaPasseig de Lluís Companys
08010 Barcelona
Spania
De la ieșirea din parc și până sub arc există o alee pietonală imensă numai bună pentru activități în aer liber ca skating, plimbări cu bicicleta, jonglerii etc., un spațiu ca un ring urban în care buna dispoziție face knock-out stresul de peste zi. Ne oprim să admirăm un tip care pur și simplu dă un alt sens expresiei a fi cu cercul.
Încheiem plimbarea noastră din prima zi în Barcelona cu o răcoritoare locală, o Estrella rece ca gheața. Chiar, nu știu dacă ați observat sau nu, dar la spanioli băuturile sunt mai reci decât în orice parte a Europei. Ne place ce-am văzut, ne-am făcut idee și ne-am făcut păreri despre Barcelona ca destinație, despre oamenii de aici și despre felul lor de a fi. Și toate astea doar plimbându-ne printre ei. Ne retragem către garsoniera închiriată, mâine se anunță o zi și mai plină. Dar nu-i nimic, îl avem alături de noi pe Happyșor, cel mai vesel călător.
*Biletele de avion pentru Barcelona au fost asigurate de agenția de turism Happy Tour.
Tocmai ce m-am intors si eu din Barcelona. Ai uitat sa vizitezi Montjuïc si Poble Espanyol. Mie astea doua mi-au placut cel mai mult.
Bun, bun, avem motive să ne vedem la o bere. 🙂
De Montjuïc nu am uitat, urmează să scriu despre asta într-un articol viitor.
Poble Espanyol l-am lăsat pentru data viitoare, nu am avut așa de mult timp la dispoziție.