Dacă după sezonul estival de anul trecut îmi exprimam nemulţumirea faţă de cum se prezintă lucrurile pe litoral, anul acesta mi-am mai îmbunătăţit părerea, deşi lipsuri mai sunt pe ici, pe colo, în special din partea autorităţilor.
Mi-am schimbat părerea în urma infoturului Relaxare şi Vitalitate, infotur organizat de către echipa Turism Market, focusat pe tururi şi activităţi pe care le poţi face, cazat fiind în sudul litoralului românesc. Anul trecut se discuta aprins în blogosfera de turism despre faptul că litoralul românesc este unul arid din acest punct de vedere, iar dacă se vorbeşte de tururi şi activităţi, deja discuţiile ar trebui să se focuseze mai degrabă pe zona Dobrogea şi nu pe litoral. Da, poate e mai greu pentru individuali şi asta pentru că nu pot găsi neapărat pachete consolidate la acelaşi furnizor, în schimb, în momentul în care există un mediator, lucrurile devin mult mai simple.
Agenţiile de turism de pe litoral, susţinute de asociaţiile de promovare a turismului în zonă, şi autorităţile ar trebui să se gândească serios la programe de tipul tururi şi activităţi, mai ales că acestea pot prinde foarte bine pentru turiştii debarcaţi în portul Constanţa de pe navele de croaziere.
Hotel Melodia
Revenind, eu am avut ocazia să mă bucur de un program de tururi şi activităţi oferit prin susţinerea celor de la hotel Melodia din Venus. La recepţia hotelului turiştilor li se facilitează accesul la activităţi recreative ca excursii pe itinerarii arheologice şi religioase în Dobrogea, promenade, plimbări cu velierul pe mare, cu plecare din Portul turistic Mangalia, sau vizionarea de spectacole de teatru şi concerte la teatrul de vară din Jupiter, dar şi excursii în Delta Dunării.
Înainte de a vă povesti despre tururile şi activităţile în care am fost antrenat, vreau să vă spun câteva cuvinte despre Hotel Melodia.
Hotel Melodia
Strada Gala Galaction Stațiunea VenusMangalia
Jud. Constanța
Mobil: + 40 752 099 160
Tel.: + 40 241 731 387
Fax: + 40 241 731 359
E-mail: info@hotelmelodia.ro
Web: www.hotelmelodia.ro
La turul de recunoaştere am fost surprins de felul în care se prezenta hotelul, deşi iniţial mă aşteptam să văd urme de uzură ca după orice sezon estival. Am aflat la faţa locului că hotelul este dat în folosinţă încă din 2012, starea de nou şi prospeţime fiind omniprezentă datorită sistemului de întreţinere ce se aplică ori de câte ori este nevoie (orice urmă de uzură, stricăciuni etc. sunt remediate în cel mai scurt timp posibil şi vorbim aici de zugrăveli propriu-zise). Eu, unul, nu am mai întâlnit această abordare până acum. Hotelul este amenajat după conceptul boutique hotel.
Ce înseamnă conceptul boutique hotel?
O structură de cazare cu până la 100 de camere cu design modern şi funcţional în acelaşi timp este o structură care se încadrează în acest concept. Hotel Melodia te încântă din punctul ăsta de vedere încă din lobby, iar ambianța aceasta te însoţeşte în cameră, la piscină sau la bar, în sala de relaxare, la saună, la fitness şi în toate spaţiile destinate oaspeţilor hotelului. Toate camerele au balcon, climatizare, băi echipate modern, mobilier şi decoruri care îţi induc pe loc starea de vacanţă. Pentru că este un hotel care se respectă, pe balcon are un spaţiu ferit unde oaspeţii îşi pot aerisi sau usca fără probleme prosoapele, costumaţiile de plajă sau mai ştiu eu ce. Nu am mai văzut nicăieri pe unde am fost acest sistem de uscare.
Singurul neajuns pe care l-am observat este lipsa unui număr suficient de cuiere în baie. Numai imaginaţi-vă 2 persoane care se folosesc de câte două prosoape fiecare pentru care sunt alocate un cuier şi o bară de întins prosoape. După folosirea prosoapelor, acestea se dovedesc insuficiente şi pot duce la o cerere mare de schimbare a prosoapelor pentru că nu au unde fi agățate pentru uscare/aerisire, ceea ce nu mai e un lucru prietenos cu mediul.
Trebuie să menţionez faptul că hotelul este prietenos cu copiii, dispunând de grădiniţă, loc de joacă, camere speciale pentru familii cu copii şi o echipă de animatori.
Terasa-restaurant a hotelului e un loc care te calmează din prima, asta datorită mini piscinelor care mărginesc terasa, unde împreună cu colegii mei de infotur am avut ocazia să iau cina şi să particip la o degustare de vinuri (revin asupra ei într-un articol separat). Se vede atenția în detalii de la aranjarea meselor, la aranjarea tacâmurilor și veselei.
Decorul e întodeauna construit pe fond alb, culorile folosite fiind întotdeuna culori calde, culori terapeutice, păstrându-se astfel sentimentul pe care ți-l dau mini piscinele de care aminteam mai sus.
Piscina mare e încălzită și are o adâncime de 1,50 – 2, 30 metri. Evident că nu există ieșire pe litoral fără sesiunea de bălăceală, că înot nu o pot numi, asta după ce am încercat marea, marea cea caldă chit că era jumătatea lui iunie.
Da, de la hotel se poate ajunge la mare, pe plajă, în mai puțin de 5 minute, asta după ce treci printr-un părculeț asaltat de verdeață (nu știu dacă e așa tot anul, dar la jumătatea lui iunie vegetația pusese stăpâniere pe el, stricând feng shuiul zonei). Din ce am observat, asta e o problemă a întregului lanț de stațiuni Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, dar am fost asigurați că spațiile verzi nu arată așa în sezon, ba pe ici pe colo am văzut oameni care se ocupau de toaletarea lor.
Pe de o parte mă bucură lucru ăsta, că mai sunt oaze de verdeață și că nu s-a construit pe fiecare metru pătrat, dar mă și întristează din motivul mai sus amintit.
Tururi și activități în zona litoralului
O primă activitate pe care am experimentat-o în zonă a fost vizitarea unui obiectiv religios de importanță pentru comunitatea musulmană din Mangalia, Moscheea Esmahan Sultan, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, vizitarea ruinelor cetății Callatis, cetate ridicată de coloniștii din Heraclea Pontică, în secolul IV î.Hr. și vizitarea Muzeului de Arheologie Callatis.
Moscheea Esmahan Sultan
Moscheea Esmahan Sultan este un lăcaș de cult de secol XVI, un monument de artă musulmană construit în stil maur din piatră luată din zidurile cetății Callatis. De jur împrejurul moscheii se găsește un cimitir musulman vechi de peste 300 de ani. Undeva lângă intrarea în moschee există și o fântână rituală, construită cu piatră dintr-un vechi mormânt roman.
Geamia Esmahan Sultan
Strada Oituz, Nr. 1Cod Poștal 905500
Mangalia
Tel.: 0241 751 011
Cetatea Callatis
Cetatea Callatis, cunoscută și ca Pangalia din secolul al XI-lea, a fost unul dintre cele mai importante porturi din Dobrogea. Ceea ce am vizitat noi, la subsolul Hotelului President, a fost parte din cartierul sudic al cetății și este un ansamblu urban de epocă romano-bizantină – 0 stradă romană acoperită cu dale cioplite, pe sub care trecea un canal deversor, ambele fiind folosite în decursul secolelor VI-VII d. Hr.
În prezent, aceste ruine deservesc pe lângă spațiu muzeal și ca spațiu expozițional pentru diferite evenimente. Acest ansamblu a fost construit peste depunerile arheologice de epocă romană și parțial elenistică.
De la Hotel President am plecat într-o promenadă pe malul mării, apoi am urcat pe o scară străjuită de un perete decorat cu picturi murale, am trecut pe lângă șantierul arheologic, unde se restaurează parte din cetatea Callatis (ziduri de incintă) și am încheiat escapada arheologică la Muzeul de Arheologie din Callatis.
Muzeul de Arheologie din Callatis
Sos. Constantei, Mr. 23
Cod Poștal 905500
Mangalia
Jud. Constanța
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
Tel./Fax: +40341.146763
Program de vizitare:
08.30 – 19.30 vara
08.30 – 16.30 iarna
Tarife:
Adulți: 5 lei
Elevi, studenți, pensionari: 2,5 lei
Ghidaj: 5 lei
Taxă foto: 10 lei
Taxă filmare: 20 lei
La muzeu sunt expuse obiecte din perioada neolitică, greacă, romană şi romano-bizantină, iar noi am avut parte de o lecție de istorie romană și romano-bizantină în zona Callatis.
Cafeneaua tătărească Efendi din Neptun
După atâta alergătură în acest tur cu tematică arheologică, a venit şi momentul dedicat relaxării. Ca să ne convingem că litoralul e multicultural, am fost la cafeneaua tătărească Efendi din Neptun, unde cafeaua se face la nisip şi se serveşte pe măsuţe joase, într-o încăpere decorată după specificul tătăresc.
Terasa-restaurant Cireşica
Relaxare, relaxare, dar de la prea multă relaxare îţi chiorăie şi stomacul, iar foamea îţi dă ghes, cuvintele nu mai au noimă, iar vitalitatea scade ca mana în jocurile video, aşa că un prânz românesc ne-a prins bine la terasa-restaurant Cireşica. Bună ciorba de peşte şi ţuica de Piteşti.
Cam asta a fost prima parte de tururi dintr-una din zile.
Plimbare pe Marea Neagră cu velierul Heraclea
În altă zi, ne-am plimbat cu velierul Heraclea din Portul Turistic Mangalia până în Olimp.
A fost prima mea croazieră pe Marea Neagră şi a fost distractiv, deşi până să ajung pe scăunelul din botul velierului, fix deasupra valurilor, am avut nevoie de ceva încurajări din partea colegilor de tur.
Cum velierul nu s-a putut apropia de plaja din Olimp, am fost recuperaţi de salvamari şi duşi la mal, nu înainte de o săritură în mare, aşa cum se cuvine pentru fiecare ieşire cu barca în larg.
Aici, pe plajă, există un loc de relaxare, terasa Egreta, unde vă puteţi bucura de un vin, o cafea sau o băutură răcoritoare la umbră.
Herghelia Mangalia
Trecând iar în zona activităţilor, Herghelia Mangalia e deschisă pentru toată lumea, iar caii pur sânge arabi vă vor încânta fără doar şi poate.
Herghelia Mangalia
DN39Stațiunea Venus
Mangalia
Județul Constanța
Tel.: 0241.75.13.25 | 0372.70.17.64
Acum că veni vorba despre caii arabi, trebuie să vă spun o legendă despre originea lor, alte două legende le puteţi afla de la Florin, pe drumliber.ro. În această legendă, localizată, dacă pot spune aşa, cu 500 de ani după Iisus, pe vremea lui Mohamed, Mohamed moşteneşte o herghelie numeroasă de cai.
Cum pe atunci caii erau folosiţi în lupte, ei erau testaţi petru a vedea care sunt curajoşi şi loiali. Pentru una din selecţii Mohamed a izolat 100 de iepe departe de apă, după care le-a eliberat. Pentru a testa loialitatea cailor, Mahomed a chemat caii la el înainte ca aceştia să ajungă la o oază de apă. Din cele 100 de iepe doar 5 au ascultat comanda stăpânului, pe numele lor Habdan, Kohelian, Saklavy, Menenghie şi O’Bajan. Din ele se crede a se trage calul pur sânge arab. Cele 5 nume desemnează cele 5 linii de producţie ale pur sângelui arab.
Herghelia de la Mangalia a fost creată pentru armata română de către Ion Argetoianu, ministru al agriculturii, caii fiind aduşi din Imperiul Austro-Ungar, unde fusese aduşi pe filieră turcă.
În herghelia de la Mangalia sunt crescute atât iepe mame, dar şi armăsari pepinieri.
Aici puteți admira cel mai scump cal pur sânge arab din România sau cel mai frumos cal pur sânge din țara noastră.
De asemenea, puteți opta pentru sesiuni de călărit sau plimbări cu trăsura.
Și dacă tot am deschis subiectul cailor, vreau să vă spun că nu există cal maro, ci cal murg, cum nu există nici cal negru sau roșcat, ci roib, așa cum nu există nici cal alb, ci bălan sau vânăt.
Dacă mă întrebați pe mine, croaziera cu velierul și herghelia nu trebuie ratate. Pentru moment eu mă opres aici cu relatările despre ce poți face în sudul litoralului, dar revin cât de curând cu un articol despre degustările de vin ale unui băutor de bere.
*Acest articol a fost scris in infoturul Relaxare și Vitalitate în sudul litoralului românesc organizat de TurismMarket.com în parteneriat cu HotelMelodia.ro, Primaria Mangalia, Direct-Aeroport.ro și cu sprijinul Hotel Delta, Hotel Opal, Cocor Spa Hotel, Clos Des Colombes, Vincon Romania, Complex Ciresica, TerasaEgretaOlimp, Efendi Cafe Neptun, HergheliaMangalia, Icar Tours Constanta.