Barcelona pe fast-forward cu Happyșor, #calatoruldigital (ziua 4)

barcelona, columb

Această ultimă parte a city-break-ului în Barcelona este dedicată ultimei noastre plimbări prin Barcelona, prin Parc de L’Espanya Industrial, pe la Edifici de l’Alcaldia, La Pedrera, pe la statuia lui Cristofor Columb, pe plaja Barceloneta, prin cartierul Bari Gothic și la Agbar Tower.

Iată că am ajuns şi la ultimul articol din seria dedicată Barcelonei, mă rog, ultimul din seria de impresii de călătorie. Cum primele 3 zile au fost destul de pline, a 4-a zi ne-am rezervat-o unei plimbări mai de relache aşa, inclusiv Happyșor dovedindu-se dovedit de atâta plimbare. E ca în orice sport, după un efort considerabil nu te opreşti brusc, ci te mişti uşor pentru a permite organismului să reintre într-un ritm normal.

Așa am procedat și noi, începând cu o plimbare ușoară în zona în care am fost cazați, în Parc de L’Espanya Industrial, apoi ne-am rătăcit, vorba vine, pe străduțe până am ajuns la stația de metrou de lângă clădirea modernistă Edifici de l’Alcaldia, din districtul Sants Montjüic.

Parc de L'Espanya Industrial
Parc de L'Espanya Industrial
clădirea modernistă Edifici de l'Alcaldia
clădirea modernistă Edifici de l'Alcaldia

clădirea modernistă Edifici de l'Alcaldia

Din considerente de favoruri am mai făcut o vizită la Stadionul Olimpic, după care am revenit pe Passeig de Gràcia, în zona Avenida Diagonal, pentru a vedea La Pedrera (sau Casa Milà), un alt obiectiv legat de numele lui Gaudi. Ghinion, clădirea era acoperite de nişte bannere imense, fiind în restaurare.

La Pedrera (sau Casa Milà)
La Pedrera (sau Casa Milà)
 photo barcelona-inspira-13_zps30ce96f3.jpg

Deşi sculpturile futuriste de pe acoperiş m-au fascinat încă de dinainte de a ajunge în Barcelona, starea de spirit nu ne-a lăsat să intrăm în muzeu, subconştientul îndrumându-ne paşii către părţi ale Barcelonei mai puţin bătute de turişti. Nu că am fi vrut să vedem ceva anume, dar ceasurile cu cuc băteau deja spre amiază, iar foamea ne dădea ghes.

 photo barcelona-inspira-16_zps78b418bc.jpg
 photo barcelona-inspira-24_zps99f5c03c.jpg

Dar, înainte de asta, ne-am reîntors în zona Rambla, de unde am dat o tură de jur împrejurul statuii lui Columb, care arată cu mâna dreaptă spre America. Da, statuia care declanşase în românii din episodul doi filozofeli balcanice. 🙂

 photo barcelona-ziua-4_41_zpsbad0071c.jpg

Statuia ridicată în cinstea lui Cristofor Columb este bogat decorată cu statui ce întruchipează diferite personaje cu care acesta a relaționat mai ales legat de expediția sa în Lumea Nouă. Într-unul din basoreliefurile de la baza statudii, Cristofor Columb este prezentat împărtășinduși descoperirile de după prima sa călătorie în Lumea Nouă cu Regina Isabella I şi Regele Ferdinand al V-lea, chiar aici în Barcelona.

Ştiţi versul ăla cu pune degetul pe hartă şi pleacă, nu? Fix aşa am făcut şi noi. Am luat metroul de lângă Museu Tauri şi am mers până la staţia Maragall, în districtul Horta-Guinardó, iar de aici pe jos până am dat de o terasă mai retrasă de strada principală, într-o piaţetă cu fântână arteziană. Bineînţeles, de dragul explorării am interacţionat cu localnicii poate-poate ne pot recomanda ceva. Ei bine, ghinion de neşansă, nu ştiu cum se face că toţi pe care i-am întâlnit erau din alte cartiere şi nu au ştiut să ne îndrume spre ceva popular în zonă? În fine, revenind la terasa noastră, trebuie să vă spun că ne-am înţeles relativ prin semnaleză şi pe arătat de mostre, dar ne-am înţeles.

 photo barcelona-ziua-4_150_zps85d9a4a9.jpg

Nu vă gândiţi la cine ştie ce minunăţie de terasă, era o terasă din aceea simplă, unde, conform firmamentului, ar fi trebuit să se servească tapas, dar conform meniului găseai orice altceva. Era mai degrabă un bar din acela înghesuit cu câteva mese afară, printre copaci, unde vin de regulă localnicii la o gustare scurtă şi o băutură răcoritoare.

 photo barcelona-ziua-4_148_zpsbb60bde8.jpg

Gustarea noastră a constat într-o salată pentru ea şi un chorizo pentru mine. Să vă spun cu cât am ieşit mai ieftin la toată faza asta cu mers la o terasă departe de centru? Doar cu vreo 50 de eurocenţi (şi asta era la o bere la 0,5 l). 🙂

Aşa că, atât timp cât nu vă spune nimeni un nume şi o adresă exactă de restaurant, nu mai plecaţi urechea la sfaturi de genul că după colţ e mai ieftin. Cel puţin nu în Barcelona.

Ca după masă am dat o tură de întoarcere spre staţia de metrou prin acest cartier mai puţin deosebit al Barcelonei, după care am revenit în zona Rambla de unde am abordat cartierul Gotic, Bari Gothic, parte din districtul Ciutat Vella.

 photo barcelona-ziua-4_68_zpsb06bf3a7.jpg
basilica La Mercè
basilica La Mercè

Am trecut granițele cartierului prin apropiere de Muzeul Figurilor de Ceară, pe strada pe care se găseşte basilica La Mercè. Peisajul poate fi deprimant la prima vedere, dar scapi repede de senzaţia asta după ce dai de o piaţetă, o stradă mărginită de copaci pitici între toate clădirile înghesuite, de o basilică sau de un labirint care te întoarce în timp.

 photo barcelona-inspira-33_zpsfef95b58.jpg
 photo barcelona-ziua-4_89_zps277ffb62.jpg

Peste tot eşti urmărit de gargui de piatră, metamorfoze ale făpturilor mitologice sau a celor din viaţa de zi cu zi, întruchipări de sfinţi şi basoreliefuri.

Sf. Gheorghe, protectorul Cataloniei
Sf. Gheorghe, protectorul Cataloniei

Din loc în loc, mai puteți vedea în basoreliefuri reprezentarea Sf. Gheorghe, protectorul Cataloniei.

 photo barcelona-ziua-4_74_zps2a10906a.jpg
 photo barcelona-inspira-34_zps486becb2.jpg
Palau de la Generalitat de Catalunya
primăria Barcelonei

Noi ne-am învârtit ceva pe străduţe dubioase până să dăm în Plaça de Sant Jaume, fostul centru al oraşului roman Barcino, locul unde azi se găseşte Palau de la Generalitat de Catalunya şi primăria Barcelonei.

 photo barcelona-inspira-41_zps693d8b98.jpg
 photo barcelona-ziua-4_94_zpsfd8e5883.jpg

Nu departe de aici, pe Carrer del Bisbe Irurita, am dat de podul neo-gotic, în stil floambaiant (decor foarte bogat).

 photo barcelona-ziua-4_91_zps50adfa60.jpg

Urmând această stradă îngustă în care dau ferestre cu pervaze decorate cu basoreliefuri ajungi Placa Nova, locul în care, în secolele XIV-XV a fost construită catedrala gotică a Sfintei Cruci şi a Sfintei Eulalia.

catedrala gotică a Sfintei Cruci şi a Sfintei Eulalia
catedrala gotică a Sfintei Cruci şi a Sfintei Eulalia
 photo barcelona-inspira-48_zps01729c19.jpg
 photo barcelona-inspira-51_zpsa1953e9d.jpg
 photo barcelona-ziua-4_106_zps50b9730e.jpg

E timp de răgaz şi aici, fie pe treptele catedralei, fie în interiorul ei, fie în piaţa mare din faţa catedralei. O să fiţi impresionaţi de multitudinea de naţii care se perindă pe aici; nu mai zic de atitudinile fashion pe care le puteţi admira ca peste tot în Barcelona, de altfel.

Şi apropos de cartierul gotic, există o urmă de îndoială asupra autenticităţii sale, asta pentru că o teză de doctorat a scos la iveală faptul că multe clădiri au fost modificate şi adaptate la stilul gotic cu ocazia Expoziţiei Universale din 1929.

De la Catedrala din Barcelona ne-am îndreptat spre strada care dă spre plaja Barceloneta, de unde ştiam că pleacă telefericul spre Montjüic.

 photo barcelona-inspira-54_zps09c37037.jpg
 photo barcelona-ziua-4_117_zps0cdad099.jpg
 photo barcelona-inspira-57_zpse7d74668.jpg
 photo barcelona-inspira-58_zpsd104bade.jpg
 photo barcelona-ziua-4_126_zps16fbcb81.jpg
 photo barcelona-ziua-4_121_zps895e8a6f.jpg

Aici, pe această stradă pot fi văzute zidurile de apărare din perioada romană, dar şi construcţii în stil art-nouveau sau modernist. Ajunşi în zona Barceloneta, am mers către turnul de unde pleca telefericul în ideea de a ne încheia ziua pe colina Montjüic.

turnul de unde pleca telefericul
 photo barcelona-ziua-4_142_zps46eb9a14.jpg

Din păcate, am ratat ultima cursă, aşa că ne-am mulţumit cu o oră de tolănit în iarbă, în apropierea portului, alături de alţi barcelonezi şi turişti.

 photo barcelona-inspira-60_zpse5d2cc8e.jpg
 photo barcelona-inspira-59_zps538a315b.jpg
 photo barcelona-inspira-61_zpse4e9f63b.jpg
 photo barcelona-ziua-4_132_zps4951093f.jpg
 photo barcelona-inspira-62_zps6efcdf08.jpg
 photo barcelona-inspira-63_zpsd5343816.jpg

Cum aici, în zona portului, am dat din nou de partea modernă (cea contemporană) a Barcelonei, ne-am zis că merită să dăm o fugă până la Agbar Tower, o atracţie modernă a Barcelonei, un turn multicolor.

 photo barcelona-ziua-4_169_zpsad3ef5c6.jpg

Dacă e să vă dau câteva sfaturi după acest city-break, acestea ar fi următoarele:

  • dacă aveţi doar câteva zile la dispoziţie pentru Barcelona, stabiliţi-vă priorităţi în materie de de vreţi să vizitaţi;
  • luaţi-vă cardul turistic dacă intenţionaţi să vizitaţi muzee; din punctul meu de vedere, intrările la muzee sunt destul de scumpe, aşa că orice reducere e bine-venită;
  • nu plecaţi urechea la sfaturile cu restaurantele de după colţ, pentru localnici etc.; sunt la fel de scumpe ca cele pentru turişti;
  • folosiţi metroul cu încredere, ajunge în toate zonele turistice importante ale Barcelonei; singurul inconvenient aici e zăpuşeala din staţii (în schimb, toate metrourile au aer condiționat);
  • lăsați-vă inspirați de Barcelona, aveți atâtea muze la dispoziție :);
  • trebuie să vă obișnuiți cu tipologii de oameni din cele mai diferite; și mă refer aici la felul lor de a fi, al felul în care le place să fie percepuți;
  • folosiți cu încredere aplicațiile mobile puse la dispoziție de municipalitate; în curând, o să fac o listă a acestora într-un articol dedicat.

*Biletele de avion pentru Barcelona au fost asigurate de agenția de turism Happy Tour.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Secțiunea de pensiuni din aplicația auto.ro a devenit o aplicație mobilă de sine stătătoare

Next Article

Travelport: redefining travel commerce

Related Posts
Total
0
Share