Vă povesteam într-unul din articolele dedicate Barcelonei că, în vizită la Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei, ne-a abordat un reprezentant al Ajuntament de Barcelona pentru a răspunde unui chestionar legat de viaţa turistică a oraşului. Una dintre întrebări viza calitatea aplicaţiilor mobile ce ghidează turiştii prin oraş, asta pentru că în Barcelona există aplicaţii pentru aproape orice. Renfe, operatorul regional de căi ferate, TMB, compania de transport de călători ș.a.m.d. au aplicaţii mobile oficiale.
De asemenea, există o aplicaţie mobilă oficială pentru parcări, pentru sistemul integrat de închirieri biciclete, pentru parcul Güell şi pentru Barcelona în general.
Să le luăm pe rând şi să acoperim utilizarea aplicaţiilor mobile încă din perioada de pregătire a unei deplasări, dar o să lasăm la o parte partea de cazare.
Asta în cazul în care vă întrebaţi care e treaba cu Happysor, #calatoruldigital, la Barcelona. În mare, despre asta e întreg blogul de faţă, despre cum să folosiți tehnologia în avantajul vostru ca şi călători, turiști sau cum vreţi voi să vă numiţi.
Rezervarea zborului
Evident, pentru a putea ajunge rapid la Barcelona e nevoie de rezervarea unui zbor, aşa că acţiunea poate fi făcută fie pe situl mobil/aplicaţia mobilă a operatorului aerian, fie printr-o aplicaţie a unui OTA.
În cazul de faţă, al zborurilor cu plecare din România, puteţi opta pentru (1) aplicaţia Paravion. Găsiţi mai multe detalii despre aceasta în acest articol şi o puteţi descarcă atât pe terminalele cu Android, cât şi pe cele cu iOS.
Drumul de la aeroport spre oraş
O dată ajunşi pe El Prat, aeroportul ce deserveşte Barcelona, va trebui să vă orientaţi asupra mijlocului de transport cu care veţi ajunge în oraş. Aveţi de ales între autobuzele TMB (în special 46, care ajunge în Plaça d’Espanya), Aerobus (pleacă atât din Terminalul 1, cât și din Terminalul 2 și ajunge în Plaça de Catalunya), autobuzele ce fac curse speciale, trenurile Renfe sau taxiul.
Cea mai ieftină şi la îndemână variantă pentru noi a fost o cursă Renfe. Compania naţională de căi ferate pune la dispoziţia călătorilor două aplicaţii mobile, una pentru consultarea călătoriilor, (2) Renfe (Android | iOS) şi una pentru achiziţionarea biletelor, (3) Renfe Tickets (Android | iOS), funționalitate ce necesită înregistrarea utilizatorilor.
Deplasarea în oraş
Pentru deplasarea în Barcelona cu mijloacele de transport în comun vă puteţi folosi de (4) aplicaţia oficială TMB, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât şi pentru cele iOS. Ce e interesant e că aplicaţia vă permite să identificaţi mijloacele de transport în comun cele mai la îndemână în funcţie de obiectivul turistic la care vreţi să ajungeţi.
Ca alternativă la această aplicație puteți folosi (5) aplicația App & Town Public Transport (Android | iOS), o aplicație care vă ajută să ajungeți dintr-un punct în altul cu ajutorul mijloacelor de transport.
De asemenea, dacă consideraţi că transportul în comun nu e o opţiune pentru voi, puteţi opta pentru taxi. O soluţie la îndemână o reprezintă (6) aplicaţia de comandă taxă myTaxi. După înregistrarea în aplicaţie, utilizatorii pot plasa comenzi şi pot localiza pe hartă taxiul comandat. Aplicaţia este disponibilă atât pentru dispozitivele cu SO Android, cât şi cele cu SO iOS.
Cum nu sunt neapărat un fan al condusului prin orașe pe care nu le cunosc, nu am să mă complic în a vă recomanda aplicația de plată a parcării, apparkB, mai ales că nu știu dacă se poate utiliza și de către turiști sau numai de către locuitorii orașului.
Atracțiile orașului
Atracțiile Barcelonei vă sunt puse la dispoziție, pe telefoanele mobile, pentru orientare prin intermediul unor aplicații dezvoltate de către municipalitatea Barcelonei, Ajuntament de Barcelona.
În cazul în care sunteți interesați de muzeele din Barcelona, puteți consulta (7) aplicația BCN Museus (Android | iOS), aplicație ce indexează toate muzeele din Barcelone și le listează utilizatorilor în funcție de categorii. Fiecare muzeu beneficiază de câte un card, o pagină de prezentare, cu programul de vizitare, adresa, trimiteri către siturile ce vând bilete de acces sau către audio-ghiduri.
Și cum îmi e greu să cred că veniți în Barcelona și nu vizitați Park Güell, vă recomand să aveți deja instalată pe smartphone-uri (8) aplicația dedicată acestui parc, Park Guell (Android | iOS).
Ah, chiar așa, cum să veniți în Barcelona și să nu ajungeți să vizitați Sagrada Familia? Eh, se mai întâmplă. 🙂 Dacă chiar nu ajungeți, puteți face un tur virtual al interiorului basilicii prin intermediul (9) aplicației Sagrada Familia (Android | iOS).
Barcelona nu trebuie vizitată numai pentru muzee, ci și pentru traseele ei turistice, pe care le puteți regăsit în aplicații precum Barcelona Corre (Android | iOS), aplicația publicației Barcelona Core ce vă aduce informații despre cele 23 de trasee unice ale Barcelonei. Dacă sunteți pasionați de peisaje urbane, o altă aplicație a municipalității vă stă la dispoziție, BCN Paisatge (Android | iOS). Spre deosebire de celelalte aplicații menționate, această aplicația funcționează și neconectată la internet.
Cu siguranță după atâta umblat prin Barcelona o să simțiti nevoie de puțină relaxare și o să găsiți plaja la îndemână. Asta dacă nu e prea cald. Revenind, there is an app for that și nu, nu vă reglează nivelul de bronz. 🙂 (10) iBeach (iOS) se numește aplicația și vă oferă informații despe condițiile plajelor din oraș (vânt, temperatura apei, camere web, alerte legate de meduze etc.). În caz că vi se face foame la plajă fiind, doar abuzați de opțiunea ThingsToDo și veți avea afișate pe ecran opțiune de baruri, cafenele, restaurante etc.
~~~
Cam atât am avut eu să vă recomand. Instalați oricare din aplicații și descoperiți Barcelona în toată splendoarea ei tehnologică; mai multe aplicații dedicat Barcelonei găsiți aici. Mai vrea să adaug faptul că, pe lângă rata de utilizare a smartphone-urilor, municipalitatea e interesată și de rata de utilizare pe perioada vacanței a laptopurilor și tabletelor. Și ca să vedeți că municipalitatea chiar e interesată de gradul de adopție și folosire a tehnologiei în Barcelona, la plecare, în zona de așteptare pentru îmbarcare din aeroport, am fost iar abordat de o doamnă cu un chestionar similar.
Atenție! Folosirea aplicațiilor mobile de mai sus, cu excepția celor unde este specificat altceva, presupune trafic de date și costuri aliniate tarifelor din Spania pentru traficul de date.
*Biletele de avion pentru Barcelona au fost asigurate de agenția de turism Happy Tour.
Foarte util, mulțumim frumos. Le așteptăm și pe cele pentru Cluj sau alte orașe mari din țară 🙂
Să ajung întâi la Cluj, ca să pot testa pe pielea mea aplicații, și după aia scriu. Până atunci aruncă o privire pe articolele de aici. Abordarea este total diferită.
Ne place să știm că în România există un interes atât de bun în Barcelona, mulțumesc, Petrus!
Invităm toți cititorii blogului să utilizeze aplicația noastră de transport public: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gls.barcelona.metrobusrodaliesbicing
Este în engleză, spaniolă și catalană. Chiar nu știm câți români vizitează Barcelona în fiecare an, dar nu ne-ar deranja să o traducem și în această limbă dacă promit să continue!
Mulțumesc pentru timpul acordat, salutări.