Skip to main content
ecoturism, delta dunarii, Crisan

Cu canotca pe canalele din Delta Dunării

Delta Dunării te surprinde indiferent de câte ori ai ajunge aici. Aşa cum vă spuneam în primul articol al seriei #relaxaresivitalitate, Delta Dunării e una dintre opţiuni când vine vorba de tururi şi activităţi atunci când eşti pe litoral. Cu atâtea servicii de transfer la dispoziţie şi pachete personalizate cresc şansele de a ajunge în acest paradis.

Dacă prima incursiune în Delta Dunării s-a desfăşurat la sud de Braţul Sf. Gheorghe, cea din această vară s-a desfăşurat pe canalele de la sud de Braţul Sulina, cu plecare din Murighiol. M-am bucurat şi de această dată de frumuseţile şi specialităţile deltei.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii11_zpsa825fa1c.jpg

Din păcate, această escapadă de o zi în Delta Dunării nu a vizat fauna, ar fi fost prea complicat: timpi de aşteptare îndelungaţi, în linişte, pentru a nu speria păsăretul, echipament adecvat etc. Este adevărat, pe alocuri am putut vedea pelicani. Ne-am bucurat, în schimb, de peisajele deltaice şi experienţe precum vâslitul în canotcă.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii14_zpsb989a591.jpg

Ajunşi în Murighiol, am plecat spre satul turistic Crişan, preţ de vreo 40 de minute bucurându-ne de peisajul oferit de canalele şi lacurile pe care acestea le leagă.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii16_zpsa8c1f2ca.jpg

Am navigat pe canalul Uzlina pentru a ieși apoi în Lacul Isac, apoi pe canalul Litcov şi Canalul Lung (Malafeica) pentru a ieşi în Braţul Sulina, cu destinaţia Pensiunea Oprişan din Crişan.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii3_zps012449e3.jpg

În colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cei de la pensiune oferă celor ce le calcă pragul posibilitatea de a se plimba pe canalele Dunării cu canotca, o ambarcaţiune cu caracteristicile combinate ale unei canoe şi ale unei lotci. Evident, nu puteam rata aşa experienţă aşa că ne-am organizat care câte doi, care singur şi am trecut la pagaie.

În canotcă echilibrul e baza vâslitului. Trebuie să recunosc că în caiac m-am simţit mult mai stabil decât în canotcă, dar după un pic de practică aproape că am renunţat la încordare şi în aceasta din urmă.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii2_zpsc94529b5.jpg

Am vâslit pe un canal din spatele pensiunii, pe lângă centrul de ecoturism administrat tot împreună cu asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Din ce am experimentat eu, trebuie să dai calm la pagaie, ca mai apoi să laşi canotca să lunece pe luciul apei. Şi mai important e să ai grijă când încerci să încetineşti şi bagi pagaia în contră; dacă o faci brusc ai toate şansele să faci o baie pe cinste şi nu cred că ai vrea asta prin canalele pline de alge.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii28_zpsc93f1d8c.jpg

Cu echilibrul s-au jucat şi colegii Ina şi Dan. Spre dezamăgirea voastră nu au intimat cu apa. 🙂

Noi ne-am învârtit pe acolo preţ de o oră, dar îmi şi imaginam cum e să faci, nici nu ştiu cum să numesc asta, un delta safari cu canotca pentru câteva zile şi să te bucuri de deltă din plin, de toate surprizele ei.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii5_zpsf8605c52.jpg

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii6_zps3f592f3a.jpg

A fost o experienţă pe cinste, aşa că trebuia să o marcăm ca atare. Cum altcumva dacă nu cu peşte şi produse din gospodăria celor de la pensiune? Ca să nu mai zic că cea de-a doua încălzire, după cea cu canotca, a fost cu ţuică de floare de salcâm. Deh, unde pomul fructifer e rar omul găseşte alternative, iar atât timp cât acestea vin din natură sunt bine-venite.

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii10_zps37a4e5e9.jpg

 photo relaxare-vitalitate-delta-dunarii9_zps18499a14.jpg

Cum ce e frumos se termină repede a trebuit să ne îmbarcăm pentru a reveni în Murighiol. Nici nu vreau să mă gândesc la ce e în sufletul celor ce petrec câteva zile în acest colţ de paradis, ca mai apoi să tanjească după el zile în şir. Ce spuneţi, ţânţarii anulează trăirile acestea? Hmm …

*Acest articol a fost scris ca urmare a infoturului Relaxare și Vitalitate în sudul litoralului românesc organizat de TurismMarket.com în parteneriat cu HotelMelodia.roPrimaria MangaliaDirect-Aeroport.ro și cu sprijinul Hotel DeltaHotel OpalCocor Spa HotelClos Des Colombes, Vincon Romania, Complex Ciresica, TerasaEgretaOlimpEfendi Cafe NeptunHergheliaMangaliaIcar Tours Constanta.

Petruș Lungu

În ultimii ani m-am plimbat ceva prin țară și prin afară, iar mai nou am înclinații spre cicloturism. De asemenea, practic la nivel de amator snowbording-ul și kiting-ul și încă mai fac față unor ture moderate de trekking. :)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.