În week-end-ul ce a trecut a avut loc lansarea oficială a Hotelului Danubius Health Spa Resort Brădet din Sovata, parte a grupului hotelier Danubius Hotels Group, hotel relansat sub conceptul antistres, cu mesajul No stress. Balance your life.
Cum am fost prezent la inaugurare în calitate de reprezentant al blogosferei de turism, vreau să vă aduc în atenţie câteva informaţii despre hotel şi staţiunea Sovata, despre terapia antistres scriind cu ocazia Târgului de Turism al României din primăvara lui 2014.
Sovata, perla Județului Mureș
Până la hotel, primul contact este cel cu staţiunea. Personal, mi s-a părut o staţiune unde kitsch-ul nu a reuşit să îşi facă loc la modul agasant. Încă se mai pot vedea case cu arhitectură tradiţională pe străzile staţiunii, iar peste tot dai peste o infrastructură relativ bine pusă la punct.
Pe timpul şederii noastre la hotel am avut ocazia să fac o plimbare în jurul celui mai important obiectiv al staţiunii, Lacul Ursu, lac helioterm unic în Europa, supranumit Marea Moartă a Europei.
Să nu vă miraţi dacă vedeţi raţe înotând pe lac, ba chiar filtrând apa prin ciocurile lor. Cum am spus mai sus, lacul e helioterm, asta înseamnă că la suprafaţă are un strat de apă dulce, salmastră.
De departe se vede diferenţa de mentalitate a administraţiei locale: alee de promenadă amenajată în jurul lacului, cu mobilier stradal plasat în câteva puncte de belvedere, spaţiile verzi ale staţiunii bine puse la punct, străzi curate. Ca să nu mai vorbim de ştrandul amenajat după modelul ştrandurilor termale din Ungaria.
Terapii antistres în cadrul Danubius Health Spa Resort Brădet ****
În urma unei investiţii de peste 7 milioane de euro, hotelul a fost adus de la 2 la 4 stele superior, investiţia majoră fiind, de fapt, în baza de tratament şi tehnologiile care asigură tot ce înseamnă utilităţi în hotel.
Hotelul te impresionează încă de la intrare cu lobby-ul spaţios, mobilat aerisit pentru a nu-ţi da senzaţia de spaţiu sufocant, unul dintre elementele care în viaţa de zi cu zi contribuie la amplificarea stresului. De asemenea, personalul este amabil şi zâmbitor (de parcă nu ar fi evident pentru orice hotel care se respectă!), iar dacă urmăriţi şi accentul doamnelor şi domnişoarelor care vă întâmpină, veţi fi şi mai bine-dispuşi în adevăratul sens al cuvântului.
Ca o mică paranteză, cineva îmi spunea odată că, după o noapte de amor cu o unguroaică, începi să vorbeşti ungureşte. Cred că acelaşi lucru se aplică şi româncelor de etnie maghiară. Asta ca să înţelegeţi de unde fascinaţia asta a mea pentru accent. 🙂 Şi, da, îmi place să fiu multicultural. 😉
Camerele sunt de departe în concordanţă cu conceptul antistres, lucru la care contribuie însuşi poziţionarea hotelului în inima staţiunii Sovata, ce asigură liniştea atât de râvnită de potenţialii oaspeţi ai hotelului; pe o parte a hotelului dai peste o pădure de brazi, iar pe cealaltă parte ai panoramă către Lacul Ursu.
Eu am nimerit într-o cameră dotată pentru persoanele cu dizabilităţi echipată după standardele în vigoare. Tot pe aceaşi idee de a veni în întâmpinarea diferitelor categorii de public suferind sau nu de afecţiuni ce se pot trata la Sovata, hotelul are o cameră echipată corespunzător pentru cei cu alergii de tot felul, atmosfera în cameră putând fi controlată după afecţiunea celor pe care îi găzduieşte. Revenind la baie, cine mă citeşte ştie că am o problemă cu cuierele în băiele din camerele de hotel, lucru care este foarte bine acoperit în cazul hotelului Brădet: uscător de prosoape + 4 cuiere în fiecare baie din camerele duble.
Deşi camera este echipată modern, elementele generatoare de stres sunt oarecum mascate. De exemplu, TV-ul este mascat în oglinda de deasupra biroului din cameră, astfel încât tentaţia de a privi la TV să fie minimă, în special pentru cei ce vor să facă o cură de detoxifiere digitală.
Știați că: una din cauzele stresului e sedentarismul tehnologizat sub forma consumului de programe TV și internet în fuga după informaţie? (din prezentarea d-nei dr. Pretorian, din cadrul conferinței de presă)
În centrul spa situat la parterul şi subsolul hotelului Danubius Health Spa Resort Sovata se găsesc camere speciale pentru proceduri, masaje pentru destresare, băi cu lapte şi miere, o sală de fitness, piscină cu apă dulce şi apă sărată.
Cei ce optează pentru o cură antistres, beneficiază de o şedinţă de îndrumare cu medicul unităţii pentru a se stabili procedurile cele mai potrivite. De asemenea, există şi pachete prestabilite de câte 13 şedinţe antistres.
Cum vă spuneam mai sus de piscina cu apă sărată, trebuie să menţionez că aceasta este pompată direct din Lacul Ursu, avânt proprietăţi curative în special pentru cei cu afecţiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni post-traumatice sau afecţiuni neurologice periferice, și, în special, pentru cele cu afecțiuni ale aparatului genital.
În cadrul conferinţei de presă, unul din reprezentaţii grupului Danubius a ţinut să precizeze faptul că atât standardele, cât şi procedurile antistres aplicate în cadrul Danubius Health Spa Resort Brădet **** se regăsesc şi în bazele de tratament ale grupului din Cehia, Slovacia şi Ungaria, iar printre clienţii hotelului din România cei mai frecvenţi sunt românii, urmaţi de moldoveni, maghiari şi saşi. Spre deosebire de investiţiile româneşti, investiţia ungurilor de la Danubius e una care caută rezultate pe termen lung, amortizarea acesteia estimându-se undeva la 7-8 ani.
Iar dacă faceţi greşeala de a compara un centru spa dintr-o staţiune dedicată cu unul din inima oraşului, trebuie să vă spun că faceţi o mare greşeală. Resorturile spa au avantajul poziţionării în mijlocul naturii, unde aerul e factor de cură, departe de poluarea urbană, precum şi de folosirea apelor minerale şi nămolurilor terapeutice.
Sovata oferă din plin toate aceste elemente curative, la care se adaugă cultura locului şi factorul culinar, dar despre asta într-un articol separat.
Ca şi poziţionare pe piaţa de turism balnear, wellnes şi spa, serviciile oferite în cadrul resortului se adresează categoriilor de vârstă între 20 şi 45 de ani. În cazul tinerilor pare greu de crezut că pot fi convinşi să dea un city-break la Londra sau Paris pe un sejur antistres la Sovata la Danubius Health Spa Resort Brădet, după cum puncta Cătălin de la travelbadgers.com. Cu toatea acestea, reprezentanţii hotelului sunt încrezători că serviciile oferite şi ceea ce oferă natura în Sovata vor convinge tinerii să vină în staţiune pentru cure de destresare.
Ultimul spaţiu pe care noi am reuşit să îl vedem a fost restaurantul Magnolia şi asta în cadrul evenimentului de inaugurare a hotelului. După o zi încărcată petrecerea a fost chiar bine-venită, psihicul primind meloterapie cu hituri internaţionale, iar fizicul terapie culinară cu bucate alese din bucătăria transilvană şi nu numai.
Mie mi-a plăcut ce am văzut, chiar dacă accesul până la Sovata nu este chiar la îndemână din punct de vedere al timpului de condus. Bine, şi pentru a ajunge la Sighişoara sau Sibiu stai la fel de mult la volan. 🙂 Mi-ar plăcea să văd astfel de investiţii în toate staţiunile balneoclimatice din ţară, în special în cele care au adus un renume României, cândva, în trecut.