Opturi, nu la bară, ci în pădurea Băneasa

Padurea Baneasa, MTB, bicicleta

Vorbim de trasee MTB în opturi prin pădurea Băneasa, evident, asta pentru a profita la maxim de terenul plat pe care se găsește pădurea, parte din foștii codrii ai Vlăsiei, iar mai recent, parte din fostul inel verde al Bucureştiului.

Atât pădurea, cât și cartierul Băneasa se află pe locul fostului sat Cârstănești, unde în secolul al XVIII-lea, Ecaterina Văcărescu, soția banului Ștefan Văcărescu, și-a cumpărat o moșie. Aceasta era numită de săteni băneasa, ca pereche a banului (funcție administrativă), de unde și numele actual al pădurii. Într-o mică monografie a Bucureștiului ce circulă pe internet veți găsi asocierea eronată cu soția banului Dimitrie Ghica, Maria Ghica (născută Văcărescu). Ea deținea ceea ce este astăzi Cartierul Tei, zestre primită Barbu Văcărescu, tatăl său.

Singurul lucru care mai amintește de Ecaterina Văcărescu este Biserica Sfântul Nicolae, monument istoric situat pe Șoseaua București-Ploiești, nr. 6-8. Da, atât de departe se întindea Pădurea Băneasa în secolul al XVIII-lea. Se poate ajunge aici și în turul lacurilor bucureștene pe bicicletă.

Revenind la Pădurea Băneasa și la turele MTB, trebuie menționat faptul că terenul este unul plin de single track-uri, câteva drumuri forestiere și două drumuri asfaltate, Aleea Padina și Vadul Moldovei.

Baneasa, MTB, drum forestier, iesire Tunari
Foto: retetedecolectie.ro

Multe dintre traseele ce au apărut pe aici sunt trasee de fugă, unele destul de virajate în anumite porțiuni. De exemplu, mie îmi place o porțiune de traseu din nord-estul pădurii, în apropiere de ansamblul Oxford Gardens, cu puține rădăcini și denivelări, traseu ce îți permite să iei avânt, dar care te ține totuși atent din cauza virajelor strânse.

Mai jos puteți viziona un clip cu o porțiune din traseul ce se continuă cu cel descris de mine mai sus.

O zonă forestieră ce mi-a încântat privirea se găsește în nordul pădurii, în paralel cu ansamblul rezidențial Greenfiel Residence. Te scoate din peisajul autohton forestier în care are acces oricine, te vezi oriunde altundeva, nu într-o pădure lângă București.

În ciuda faptului că s-a construit efectiv în pădure, în turele de bicicletă posibil să mai vedeți încă mistreți, căprioare, fazani sau iepuri. Eu nu am văzut deniciunele în cele câteva ture prin pădure.

Traseele prin pădure pot începe practic de oriune. Fie intrați prim pădure pe Aleea Padina, făcând dreapta de pe Aleea Privighetorilor, fie urmați Aleea Padina până în spatele Școlii de Poliție și de aici intrați pe drumul forestier străjuit pe dreapta de Capela Mauriciu Blank, unul din fondatorii băncii Marmorosch Blank, fie dinspre Tunari sau prin ansamblul rezidențial Greenfield.

Capela Mauriciu Blank este o construcție cu o arhitectură românească modernă formată din 12 contraforți exteriori ce susțin o calotă sferică din piatră. Capela a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu, în portofoliul căruia se mai găsesc și Hotelul Athenée Palace sau Palatul Elisabeta.

Baneasa, MTB, capela, Mauriciu Blank

Baneasa, MTB, capela, Mauriciu Blank

Dacă intrați dinspe Tunari, atenție la cât de mult intrați în zona de pe partea cu grădina zoologică, e zonă de tir și e pericol de împușcare, după cum zic și avertismentele prinse de copaci.

Baneasa, MTB, pericol, tir, vanatoare

Posibil ca în viitorul apropiat această zonă să fie inclusă în ceea ce se va chema Bio Parc Zoo Băneasa.

Și dacă tot v-am chinuit atât cu titlul articolului, iată 2 exemple de ture în opt … mai mult sau mai puțin: una de 17 km și una de 22 km. Le puteți descărca pe oricare dintre ele și le puteți parcurge folosind aplicația OSMand. Veți avea surpriza să întâlniți pe traseu alți cicliști pasionați de natură, oameni ieșiți la alergat sau la plimbare cu animalele de companie. Ambele trasee sunt ușoare, potrivite pentru orice nivel de pregătire. Porțiuni din cele două trasee fac parte din traseele unor competiții ca Romanian Corporate Sports – MTB, Prima Evadare sau 4 pedale. Sunt trasee practicabile de primăvara până toamna târziu. Ca de fiecare dată, faceți traseele pe proprie răspundere.

Asa cum ați putut observa mai sus, vă puteți bucura și de cele câteva atracții din pădurea Băneasa, nu numai de natură. Vă doresc cât mai multe trasee în opt și cât mai puține opturi pe roțile bicicletelor. 🙂

Total
1
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Pivnitele Rhein, Azuga

romaniaforall.com, soluție online de creștere a incomingului pentru Eximtur

Next Article

e-Turism Bref (51) – 8 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015

Related Posts
Total
1
Share