Iată că au trecut aproape 3 săptămâni de când s-a terminat evenimentul #EnjoyBucharest și încă se aud și se văd ecouri în online ale evenimentului, ceea ce demonstrează că și-a atins scopul fără doar și poate.
30 de bloggeri de călătorii străini și 10 locali au descoperit pentru prima dată sau au revăzut locuri din București, această capitală ce încet-încet își face loc printre orașele inteligente ale Europei. Din păcate, și nu mă pot abține să nu o spun, lucrurile smart ce ar fi putut sprijini turismul de city break, și nu numai, au fost doar simple închipuiri sau pur și simplu bani publici aruncați pe Dâmbovița; vezi panoul 3D din aeroport sau sistemul interactiv de informare din pasajul de la Universitate, ca să nu mai zic de sistemul de tarifare pentru transportul în comun.
În fine, astea sunt doar frustrări locale, Bucureștiul rămânând în continuare acel actor de teatru kabuki cu înclinații muzicale, spre dans, dansul străzii, al mulțimilor, nu trebuie să luăm termenul ca atare, și îndemnări care mai de care.
Dacă oprești un călător proaspăt sosit pe aeroportul Otopeni și îl întrebi ce va face în București, îți va răspunde că va vizita negreșit Palatul Parlamentului și Muzeul Satului. Asta pentru că acestea sunt intens promovate de ghidurile turistice străine. Evident, seara va petrece cu siguranță în centrul vechi.
Palatul Parlamentului
Despre Palatul Parlamentului v-am mai povestit cu altă ocazie, așa că de această dată vă voi facilita un tur vizual prin sălile deschise publicului, de reținut fiind următoarele: este a doua clădire administrativă din lume, ca mărime, după Pentagon, a fost construit din materiale provenite de pe teritoriul României și pentru a fi construit a fost demolat un întreg cartier de pe Dealul Arsenalului.
Prima sală în care publicul are acces este sala C.A. Rosetti, sală concepută ca sală de spectacole, unde poate fi văzut cel mai mare candelabru din întreg ansamblul, ce este făcut din cristal de Mediaș și cântărește nu mai puțin de 5 tone.
Cea de-a doua sală ce poate fi vizitată este Sala Nicolae Bălcescu, unde marmura de Rușchița și cristalul de Mediaș completează peisajul, împreună cu covorul lucrat manual și grilajele din dreptul caloriferelor ce păstrează motivele florale ale covorului.
Surpriza vizitei a fost accesul pe terasa de est a Palatului Parlamentului, de unde se poate vedea mare parte a Bucureștiului, iar în zilele senine și reci chiar și munții.
Ultima sală în care publicul are acces este Sala Alexandru Ioan Cuza, a doua ca mărime din întreg palatul, sală ce era destinată întâlnirilor de protocol de înaltă clasă și care ar fi trebuit să se cheme România. Se spunea că ar fi una din puținele săli cu cea mai bună acustică din lume.
Palatul Parlamentului
Str. Izvor, nr. 2 – 4
Tel: + 40 21 312 17 80 | + 40 21 414 14 20
Fax: + 40 21 312 09 02
E-mail: cic@cdep.ro
Centrul Vechi
După vizita la Palatul Parlamentului, a început plimbarea pietonală spre Hanul lui Manuc, un obiectiv ce nu lipsește de pe to-do-list-ul niciunui călător ce ajunge în București, o clădire ce ar fi putut fi declarată una dintre cele mai vechi din București dacă nu ar fi fost dărâmată de cutremurul din 1838, ca mai apoi să fie reconstruită.
Până la Hanul lui Manuc am mers pe străduțele din centrul vechi, cele din lungul Străzii Halelor, și am fost surprins să văd că unele clădiri își recapătă cumva aerul de altădată. Și, înainte de a ajunge la han, gașca de exploratori a orașului venită de prin toată lumea a aflat care este și cel mai important loc (pentru viața de noapte) din întreg centru vechi: zona de shaormării. 🙂 Ce arhitectură, ce povești nespuse despre clădirile din zonă, când foamea îți dă ghes, după o noapte grea, toatea acestea pălesc în fața nevoii de a scăpa de mahmureală.
Inițial, la început de secol XIX, când hanul a fost construit, la etajul acestuia erau 107 odăi, la parter erau 10 magazii, 23 de prăvălii, 2 saloane mari și camere de servitori, bucătării. De asemenea, sub han existau 15 pivnițe boltite și un tunel în care încăpeau 500 de persoane. Azi, hanul a fost transformat în restaurant și părțile dinspre stradă sunt împărțite de diverși comercianți. Este un punct de atracție pentru turiști, dar și un loc de întâlnire pentru localnici, mai ales pentru cei cărora le place să mănânce românește.
După ce am intrat în pielea drumeților ce poposeau la han, ne-am continuat plimbarea pe la Curtea Veche, prima curte domnească a Bucureștiului ale cărei baze se presupune că ar fi fost puse de Mircea cel Bătrân, la sfârșit de secol XIV, pentru ca mai apoi, după un incendiu și un cutremur, să fie reconstruită de Vlad Tepeș, în secolul XV. Ceea ce a rămas azi în picioare este o reconstrucție barbară făcută de comuniști în anii ’70. Alături de Muzeul Curtea Veche se găsește biserica Curtea Veche, biserică ce poartă hramul Buna Vestire și Sfântul Anton, care a servit ca loc de încoronare a domnilor Țării Românești.
După ce l-am mai întrebat pe Țepeș de una alta și l-am prezentat străinilor, am făcut dreapta pe Șelari, apoi pe Gabroveni până în Piața Roma, locul unde se găsește acum Lupoaica cu Pui.
De aici ne-am îndreptat spre ceea ce se cheamă azi Hanul Gabroveni, de pe Lipscani, deși multe surse îl identifică ca fiind, de fapt, Hanul Hagi Tudorache, Hanul Gabroveni fiind ceea ce este azi Club Fire.
Din păcate, în plimbarea noastră pe Lipscani, nu am putut simți tumultul vieții de odinioară, cu toată forfota de comercianți și cumpărători ce schimbau mărfuri aduse din Lipsca (varianta în româna veche pentru Leipzig, oraș în estul Germaniei), dar am putut să ne clătim ochii cu cel mai recent obiectiv turistic al Bucureștiului, librăria Cărturești Carusel.
Librăria se găsește într-o clădire de secol XIX, clădire ce a aparținut familiei de bancheri Chrissoveloni, apoi a fost confiscată de comuniști și recuperată de urmașii familiei după 1990. Interiorul încântă prin stil arhitectural minimalist.
De aici, am mers spre Banca Națională, apoi prin pasajul Macca-Villacrosse am ieșit în Calea Victoriei, cunoscută în trecut ca Podul Mogoșoaiei.
Pentru mine aici s-a încheiat prima zi, nevoit fiind să mă reîntorc în sânul familiei, acolo unde, acum câteva luni, am început o călătorie mult mai interesantă decât toate călătoriile din lume. 🙂
Palatul Cotroceni
Cea de-a doua zi de city-break în propriul meu oraș, ca să zic așa, a început cu o scurtă plimbare pe Magheru și masa de prânz la The Journey, un pub cu specific pentru călători, unde ne-am delectat cu un vin de la Domeniile Ostrov și-un cașcaval pane cu chipsuri și rissoto. De desert nici nu mai vorbesc, abia-abia l-am dovedit.
Următoarea și ultima oprire pentru mine a fost la Palatul Cotroceni, pe care l-am revăzut pentru a treia oară. Iată mai jos un tur foto pe Instagram al muzeului prin Holul de Onoare, Salonul German, biblioteca cu cele 2500 de exemplare, Marele Salon de Recepție, camera norvegiană, dormitorul regal cu un pat imens, frumos sculptat, făcut cadou familiei regale de către familia Ghica.
Muzeul Național Cotroceni
Bulevardul Geniului, Nr. 1
Cod 060116, Sector 6
Bucureşti
Telefon: +4 021 317 31 07
E-mail: vizitare@muzeulcotroceni.ro
Cred că atracțiile de care v-am povestit mai sus au pus Bucureștiul pe harta city-break-urilor. La acestea se mai adaugă și Muzeul Satului, dar pentru această atracție prefer să fac un articol separat. Faptul că orașul e deservit de un aeroport pe care aterizează câteva companii aeriene low cost îl face și mai atractiv pentru întreaga Europă și nu numai. Dacă mai luăm în calcul că este o destinație în care turismul stomatologic este în floare, îl putem plasa și pe o hartă a serviciilor de înfrumusețare. Bucureștiul nu e un oraș perfect, cum niciun alt oraș nu poate să fie oricât de mult am fi noi încântați de normalitate și civilizație, dar e un oraș ce merită descoperit negreșit.
CITEȘTE ȘI: The first timer’s guide to Bucharest, Romania
#EnjoyBucharest a fost un eveniment organizat de Eventur Bucharest, în parteneriat cu Bucharest Tourism Board, ARCUB, Primaria Bucuresti și cu sprijinul Telekom Romania, Travelport, Prestige Tours, Blue Air, CDI Transport, Clinica Dent Estet, Mosetti și Stejarii Country Club. Parteneri media principali: Europa FM si Observator.tv.
Sunt mai multe atractii turistice in Bucuresti care merita vizitate.
Zi-mi, te rog, 3 care ți se pare ție mai populare. 🙂
Mulțumesc!
Romania are atat de mult potential pentru turism, pacat ca nu este valorificat la adevarata sa valoare.
Diana, cel mai mult și mai mult, pe cei ai pune accent în promovarea potențialului care există dar nu e promovat așa cum se cuvine?