În Mica Vienă, la Blue Week Festival

Ruse, Bulgaria, Mica Viena

În fiecare an, pe 29 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Dunării, ocazie cu care clusterul de promovare a turismului din Serbia, Danube Competence Center, organizează de câțiva ani Blue Week Festival, o serie de evenimente pe durata unei săptămâni.

Acestea au loc în Bulgaria, Serbia și România, fiind organizate expoziții, degustări de vinuri, curse de biciclete și activități în aer liber.

Despre Blue Week Festival

Scopul Blue Week Festival este acela de a promova noi atracții turistice, atât pentru străini, cât și pentru localnicii din țările de pe Dunărea Inferioară.

La invitația Asociației Travel Focus am participat la o serie de evenimente în Ruse: inaugurarea unei piețe romane, o vizită la muzeu și la expoziția de vinuri Blue & Wine Expo, precum și o plimbare prin centrul istoric al orașului Ruse.

Sincer să fiu, deși am tranzitat Ruse în drum spre Albena de vreo 2 ori, nu mi-a stârnit interesul în a-l vizita, și asta pentru că zona periferică prin care se face tranzitul nu te îmbie cu nimic deosebit, frumosul e flancat de blocuri gri.

Odată ce treci de blocurile gri, ajungi într-o zonă a orașului în care timpul parcă s-a oprit în loc pentru unii, case vechi, fără personalitate se amestecă cu dughene în care funcționează fel de fel de supermarketuri și firme, ce cu greu îți semnalează că ești în altă țară, doar literele chirilice de pe firmamente te îndepărtează de la acest sentiment de familiaritate.

Sexaginta Prista

Și, totuși, pe măsură ce te aventurezi spre centru, elemente mai răsărite de arhitectură te ghidează spre centrul istoric, în apropierea căruia s-a reconstituit, cu ocazia Blue Week Festival, o piață romană, unde meșteșugari și soldați romani și-au expus priceperea.

Aici a pus împăratul Vespasian bazele a ceea ce a fost Sexaginta Prista, în anul 70, peste o așezare tracă. În portul celor 60 de nave s-a stabilit între timp Flota Imperială Romană a Dunării, ce controla traficul militar și economic pe Dunăre, între Porțile de Fier și Marea Neagră.

După ce în anul 250 așezarea a fost distrusă cel mai probabil de goți, a fost reconstruită sub împăratul Dioclețian. A fost distrusă pe la sfârșit de secol 6 de către triburile de avari și triburile slave, azi fiind vizibile încă câteva ziduri de apărare.

sexaginta prista, ruse, reenactment, romani

sexaginta-prista-garzi-personale

sexaginta prista, ruse, bulgaria

sexaginta-prista-soldati-romani-5

sexaginta prista, soldati romani

sexaginta prista, soldati romani

sexaginta prista, soldati romani

Centrul vechi din Ruse, Mica Vienă

Fermecați de prezența gărzilor romane feminine, am plecat după micul moment de reenactment către noul deschis muzeu al biodiversității, Eco Museum & Aquarium, unde cei ce nu au avut ocazia să vadă de aproape vietățile din Delta Dunării au avut ocazia să facă cunoștință cu acestea, cu peștii ce populează apele Dunării, ba chiar cu un mamut. Informațiile sunt disponibile atât prin intermediul notelor explicative clasice, cât și prin intermediul info-chioșcurilor sau al altor dispozitive multimedia interactive.

ruse-ecomuseu-acvariu (1)

ruse-ecomuseu-acvariu (2)

ruse-ecomuseu-acvariu (4)

ruse-ecomuseu-acvariu (5)

ruse-ecomuseu-acvariu (6)

bulgaria, ruse, mica viena

bulgaria-ruse-mica-viena (4)

Dacă la muzeu ne-am stins setea de cunoaștere, la expoziția de vinuri ne-am stins setea de arome bahice, nu înainte de a face o scurtă oprire în parculețul din fața Muzeului Regional de Istorie din Ruse, muzeu în care se regăsesc și artefacte descoperite la Sexaginta Prista.

De aici începe practic strada pietonală Aleksandrovska, ce duce turiștii într-o incursiune arhitecturală ce a dat numele de Mica Vienă orașului Ruse. Departe de starea clădirilor din centrul Vechi al Bucureștiului, cele din lungul pietonalei mai sus amintite sunt proaspăt restaurate și încântă trecătorii cu stiluri arhitecturale neo-baroce și neo-rococo. Centrul lor vechi e mult mai aerisit decât cel din București, de îți e mai mare dragul să te plimbi și să admiri elementele arhitecturale care dau farmec clădirilor.

Ruse, Bulgaria, Mica Viena

bulgaria-ruse-mica-viena (5)

bulgaria-ruse-mica-viena (7)

bulgaria-ruse-mica-viena (8)

bulgaria-ruse-mica-viena (9)

bulgaria-ruse-mica-viena (10)

bulgaria-ruse-mica-viena (11)

bulgaria-ruse-mica-viena (12)

Expoziția de vinuri Blue & Wine

Expoziția de vinuri Blue & Wine s-a ținut într-o sală situată la parterul unui edificiu neoclasic, de lângă Parcul Libertății, Dohodno Zdanie, edificiu construit la începtul de secol XX pentru a găzdui spectacole de teatru. Împreună cu Monumentul Libertății din parcul de lângă este un simbol al orașului Ruse. Monumentul Libertății figurează chiar pe stema orașului.

Au fost prezenți la expoziție producători din 12 regiuni producătoarea din bazinul Dunării Inferioare, din Serbia, România și Bulgaria. Am început degustarea cu un alb sec din Serbia, apoi ceva românesc din aceeași clasă, ca mai apoi să trec la vinuri cu adevărat bărbătești, vinuri roșii aspre din Bulgaria și Serbia. Degustarea e mult spus, că în tot tumultul de acolo papilele gustative și simțurile fine îți sunt destul de derutate. 🙂

bulgaria-ruse-mica-viena (13)

ruse-bulgaria-blue-wine-expo (5)

ruse, bulgaria, mica viena

Scopul expoziției a fost acela de a educa piața și potențialii consumatori din țările dezvoltate în ceea ce privește calitatea vinurilor din România, Bulgaria și Serbia, nu foarte populare în țările din vestul Europei.

Unde mâncăm în Ruse?

Este evident faptul că după atât degustat de vin foamea ne-a dat ghes, așa că am făcut cale întoarsă pe strada pietonală pentru a ne ospăta la restaurantul rustic Chiflika, de lângă liceul Hristo Botev. Fațada restaurantului te introduce direct în atmosfera rustică, iar cum dai cu ochii de chelnerii îmbrăcați tradițional sentimentul de autenticitate îți este amplificat. Ștergare imense, din cele de mai vezi pe la nunțile tradiționale din zonele retrase de pe la noi, aștern originile poporului bulgar pe mesele din restaurant. Majoritatea preparatelor bulgărești sunt pe bază de carne la cuptor, la plită, la grătar sau fiartă, în amestec cu legume și cu garnituri clasice. Eu am optat pentru costițe marinate și o bere locală, Zagorska, iar ceilalți pentru fel de fel de mâncăruri pe bază de măruntaie, ficăței cu ceapă etc. Iar pâinicile cu brânză proaspăt scoase de pe unde or fi fost făcut ele, dumnezeiești … numai bune să-ți potolești foamea înainte de a venit pe masă o comandă așa de mare.

ruse-bulgaria-chiflika (2)

ruse-bulgaria-chiflika (3)

ruse-bulgaria-chiflika (4)

ruse-bulgaria-chiflika (5)

Parcul de pe faleza Dunării

După masă, ne-am reîntors în Parcul Libertății pentru o scurtă siesta, pentru ca mai apoi să ne îndreptăm spre faleza Dunării, lăsâng în urmă parcul și Palatul Justiției.

ruse-bulgaria-mica-viena (5)

ruse-bulgaria-mica-viena (7)

ruse-bulgaria-mica-viena (3)

ruse-bulgaria-mica-viena (2)

Ei bine, dacă centrul vechi te încântă, faleza Dunării lasă de dorit, deși parcul de pe faleză e amenajat decent.

ruse-bulgaria-faleza (2)

La Ruse poți ajunge cu mașina personală sau cu trenul de Varna/Sofia din București.

După cum ați putut vedea în cele scrise mai sus, Bulgaria înseamnă mai mult decât litoral all-inclusive, unde mai pui că unele obiective sunt la o aruncătură de băț de București. Pe viitor intenționez să fac o tură de bicicletă până la Rezervația Naturală Srebarna, de lângă Silistra.

Mai multe poze, în albumul de pe Facebook.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Prison Break, remake cu bloggeri la Real Escape Room

Next Article

Accent Travel & Events a lansat un sistem de rezervări dedicat agentiilor de turism sub brandul Accent Shop

Related Posts
Total
0
Share