Conform studiului 21st Century Consumer on Vacation, studiu realizat de GFK pentru PayPal, în luna august 2015, în România, pe un eșantion de 300 de români, cu vârste peste 18 ani, 38% dintre români consideră internetul de importanță crucială pentru planificarea vacanțelor, în timp ce 42% îl folosesc și pe parcursul călătoriei sau vacanței.
Studiul s-a făcut pe un eșantion total de 1200 de respondenți din România, Ungaria, Polonia și Cehia.
Cele două rezultate sunt susținute de faptul că internetul este de neînlocuit atunci când vine vorba de căutarea de oferte de vacanță avantajoase (de exemplu, transport, cazare, pachetele de vacanță, excursii, etc.), 70% dintre respondenții români făcânt astfel de căutări, și de căutarea de informații referitoare la destinația de vacanță (recomandări de restaurante, atracții turistice, informații referitoare la sănătate și siguranță, reglementări vamale și date privind vizele și imigrația, printre altele), căutări făcute de 68% dintre românii care au răspuns chestionarului pe baza căruia s-a întocmit studiul.
Online vs. offline
În baza celor prezentate mai sus, se poate deduce că sursele online sunt preferate celor offline, numai 18% dintre români căutând oferte și 20% informații suplimentare prin intermediul unui agent/consultant de turism. De asemenea, 45%, respectiv 28% folosesc siturile web ale agențiilor de turism sau profilurile acestora de pe rețelele de socializare în demersul lor. De o cotă ridicată în rândul călătorilor români se bucură și motoarele de căutare și siturile de turism.
Criterii de alegere a vacanțelor pe internet
În ceea ce privește alegerea locului exact pentru petrecerea vacanței, cel mai important factor continuă să fie prețul (85%) și recenziile pozitive de pe internet (67%). De asemenea, existența unei conexiuni Wi-Fi este unul din cei mai importanți factori la selectarea locului de cazare pentru peste 59% dintre români. Asfel, studiul de față confirmă faptul că trendurile globale se reflectă și în comportamentele locale de consum, accesul la e-mail, rețelele de socializare și alte servicii online este mai important decât facilitățile pentru familie (57%) sau distanța până în centrul orașului (53%) pentru 19% dintre respondenți.
Cum folosesc românii internetul în vacanță
În vacanță, internetul este folosit pentru a verifica hărți sau a stabili itinerarii (36%) ori pentru a găsi cele mai bune restaurante ori atracții turistice (25%). Mai mult, internetul este adeseori utilizat în timpul vacanțelor pentru a fi în contact cu prietenii și familia prin intermediul social media (26%) și pentru a rămâne la curent cu lucrurile care se întamplă la serviciu (8%).
Ce metode de plată folosesc românii în vacanță
În privința metodelor de plată, turiștilor le place să aibă la dispoziție mai multe alternative de plată a vacanțelor în moduri cât mai variate (55%). Dintre acestea, cele mai populare metode de plată pentru acoperirea cheltuielilor de vacanță (atât înainte cât și pe parcursul deplasării sau vacanței propriu-zise) sunt banii gheață (80%) și cardurile bancare (44%), lucru reflectat și în studiul la nivel național al hotelguru.ro asupra comportamentului utilizatorilor în sit. Numai 3% dintre români au folosit PayPal pentru a acoperi o parte dintre cheltuielile celei mai recente vacanțe pe care au avut-o, în timp ce 27% nu au folosit PayPal, dar intenționează să facă acest lucru pe viitor. Popularitatea platformei de plăți atunci când vine vorba de călătorii este datorată nu doar convenienței și securității sale, ci și faptul că este disponibilă pe plan internațional.
Pentru a venit în întâmpinarea utilizatorilor ce folosesc PayPal în vacanță sau pentru achiziționarea de servicii turistice, începând cu 1 iulie 2015, protecția PayPal pentru cumpărători (PayPal’s Buyer Protection) acoperă atât bunurile fizice, cât și serviciile și bunurile digitale. Bunurile digitale sunt cele ce nu necesită expediere fizică pentru a fi livrate de la vânzător la cumpărător și include servicii și bunuri ca muzică și cărți în format digital, jocuri digitale, bilete de călătorie și programe software. În cazul în care ceva nu funcționează cum trebuie în procesul de achiziție, PayPal se ocupă de asta în timp util, iar cumpărătorii își pot primi banii înapoi.