Cum în București se anunța un week-end canicular am zis să dă și noi o fugă până la Râșnov să ne mai răcorim, ocazie cu care să vizităm și Dino Parc Râșnov, cea mai recentă atracție a Râșnovului, deschisă în luna iunie 2015.
Cu răcoritul nu am rezolvat mare lucru, singura răcoare de care am avut parte fiind cea datorată aerului condiționat din mașină, un lux în traficul bară la bară dintre Breaza și Bușteni. Doar 6 ore am făcut din București până la Râșnov. Nu știu ce mai așteaptă aleșii noștri în ceea ce privește autostrada, când DN-ul nu face față traficului de week-end.
În fine, am ajuns într-un final la destinație, unde când am văzut puhoiul de mașini parcate pe Strada Cetății mai că ne-am panicat. Cum am avut cazare la Pensiunea Valea Cetății am scăpat de corvoada de a căuta disperați un loc de parcare, acțiune demnă de un lunetist pregătit să își schimbe ținta la fiecare câteva secunde.
Pensiunea Valea Cetății
Str. Valea Cetății nr. 19
505400 Râșnov
Județul Brașov
Telefon: 0268 230 109
După atâta drum se cerea o masă pe cinste, așa că înainte de a ne aventura în lumea dispărută a dinozaurilor am luat masa la pensiune, puțini sceptici când am văzut o grămadă de potențiali clienți plecând nemulțumiți de faptul că erau anunțați că servirea se face cu întârziere. Surprinzător, pentru noi nu a fost așa, în maxim 25 de minute am avut pe masă ce-am comandat, la fel de surprinzător produsele aflându-se în producție. Nu știu cum vă împăcați voi cu timpul ăsta de așteptare, dar noi nu ne plictisim, cel mic bucurându-se și el de piureurile sale și atenția noastră. Singura scăpare în materie de servire a fost berea neagră care și-a trimis înspre gâtlejul meu însetat sora blondă ce-a fâsâit provocator înainte să mă întrebe dacă vreau mă pretez la o relație cu ea. 🙂
După o mică siestă, ne-am pornit înspre parcul cu dinozauri. Cum drumul spre parc e pavat cu piatră cubică împinsul căruțului cu bebe pe acolo nu e o soluție, așa că am preferat tractorașul la numai 5 lei de persoană dus-întors. Traseul acestuia este până la Cetatea Râșnov, cu o stație intermediară la Dino Parc Râșnov.
Dino Parc Râșnov
Str. Cetății,
505400 Râșnov
Județul Brașov
Email: info@dinoparc.ro
Program de vizitare: zilnic, 9.30 – 19.30
Tarif: 28 lei adulți, 22 lei copii 3-14 ani, copiii sub 3 ani au acces gratuit
Odată ajunși acolo, parcă ne-am transpus într-unul din clasicele seriale cu dinozauri și căsuțe suspendate în copaci, nu înainte de a face cunoștință cu balaurul bondoc; bine, cu scheletul acestuia, descoperit în Țara Hațegului, lângă Sebeș, în 2009.
Turul parcului tematic începe din zona lacului preistoric și a traseelor prin copaci și șerpuiește printre copacii seculari și perioade geologice ai căror reprezentanți stau neclintiți printre copaci și tufe.
Dinozaurii sunt redați în mărime naturală, la machetelor lor fiind folosite ultimele tehnologii în materie de materiale, iar nivelul de detaliu este apropiat celui de realitate, mai că zici că unii dintre dinozauri acum-acum prind viață.
Traseul printre dinozauri plasează vizitatorii în Triasic, apoi îi duce înainte în timp, în Jurasic și Cretacic, și îi încântă pe cei mici și pe cei mari deopotrivă cu 40 de specii de dinozauri.
Cei mici se pot bucura de un tur ghidat la fiecare 30 de minute, întregul traseul putând fi parcurs tot în 30 de minute.
În punctul maxim al traseului fumegă un vulcan, la baza căruia există o platformă de sub care se aud și se simt simulări ale unei erupții la intervale regulate de timp, că doar se trece prin perioada de punte, când erupțiile vulcanilor au dus la dispariția competitorilor dinozaurilor, spre încântarea copiilor. Efectele speciale au fost făcute cu ajutorul unei echipe specializate de la Hollywood. De aici se coboară spre Valea Cretacică cu zgomote de fundal specifice dinozaurilor, iar un triceraptos fioros încheie traseul.
Cărarea pe care se face deplasarea e acoperită cu piatră bătută, ceea ce face pe alocuri deplasarea dificilă pentru părinții cu copii în cărucior, în special în zonele cu scări. Da, știu, nu sunt în targetul parcului, dar pe lângă cel în căruț mai există și un al doilea copil mai mare, care justifică prezența întregii familii în parc. Din ce am înțeles de la reprezentanții parcului, în viitor există planuri să se monteze platforme pentru urcare-coborâre în dreptul scărilor.
De altfel, când parcul devine aglomerat se cam ridică praful, ceea ce poate trage un semnal de alarmă în materie de amenajare a potecii. Poate niște platforme din lemn sau precum cele din peșteri sunt mai potrivite, deși ar îndepărta vizitatorii de atmosfera pe care o transmit reprezentările dinozaurilor. Marele avantaj al parcului e totuși umbra, lucru care se simte într-o zi călduroasă ca cea în care am nimerit noi acolo.
Judecând după aglomerația de pe Strada Cetății și după cele discutate cu reprezentații parcului, parcul nu duce lipsă de vizitatori, cea mai proastă zi de vizitare înregistrând 200 de vizitatori, pe vreme ploioasă, iar cea mai bună 4000. Afluxul de vizitatori ai parcului parese că contribuie și la creșterea în popularitate a Cetății Râșnov.
În viitorul apropiat, în parcul tematic va fi inaugurat un cinema 9D și se vor mai face investiții în stații interactive, unde copiii pot reconstrui puzzel-uri sau manipula imagini.
Și dacă tot ați înfruntat traficul de pe Valea Prahovei pentru a ajunge la Râșnov, nu ezitați să mergeți să vizitați și Peștera Valea Cetății, la 3 km spre Poiana Brașov de la baza drumului ce urcă la cetate.