Therme București repune Bucureștiul pe harta turismului de wellness, spa și entertainment

Therme București, The Palm

După ce a trecut agitația legată de inaugurarea parcului acvatic cu ape minerale Therme București, am ajuns și noi acolo, la un week-end distanță, pe un ger de crăpau pietrele decorative de pe lângă casa omului. 🙂

Dar, înainte să vă împărtășesc din experiența mea, vreau să trec în revistă un scurt istoric al apelor termale din nordul Bucureștiului, ca să înțelegeți mai bine contextul în care a apărut acest complex de wellness, relaxare și entertainment și importanța lui pentru turismul de city break, turismul de wellness, spa și nu numai din București.

Izvoarele termale din nordul Bucureștiului

Trebuie să știți că pe teritoriul României se regăsește 1/3 din apele termale ale Europei, lucru ce ne-ar putea alinia ca și importanța turistică cu vecinii noștri din Vest. Asta dacă s-ar accepta și s-ar face suficiente investiții, iar Bucureștiul ar putea avea un rol important în toată treaba asta, datorită salbei de ape geo-termale din nordul său.

Apele termale din nordul Bucureștiului se întind din zona Aviației, unde temperatura apei ajunge până la 38-48 de grade, până spre Otopeni, Balotești, Moara Vlăsiei și Snagov, unde temperatura apei poate ajunge până la 84 de grade, așa cum sunt înainte de a fi aduse la suprafață la Therme București.

Forajele experimentale au început în această zonă încă de la începutul anilor ’80, 15 puncte de forare pentru apele termale fiind inaugurate pe parcurs, azi toate inactive.

Încă de la primele foraje au fost puse în discuții planuri de utilizare a apelor termale fie în scop industrial, fie în scop menajer. Din păcate, singurele lucruri concrete au fost bazinul cu ape termale din spatele Casei Presei Libere, din apropiere de Lacul Băneasa, ștrandul Foradex, după cum era cunoscut de amatorii de băi în ape termale, o inițiativă privată și experimentală pentru încălzirea unei aripi din Institutul de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan din Otopeni, precum și încălzirea vilei de la Snagov a lui Ceaușescu.

Conform Institutului Național de Balneologie și Balneoclimatologie, calitățile apei termale din nordul Bucureștiului sunt la fel ca cele de la Herculane, Băile Felix sau de la Mangalia, lucru ce le fac utile pentru balneație, în special în zona de București unde acestea nu depășesc 40 de grade, pentru a nu fi necesară răcirea sau încălzirea lor.

CITEȘTE ȘI: Comorile pierdute ale turismului balnear

Atât conducerea firmei Foradex, cea care administra bazinul cu apă termală din București, cât și doi miniștri ai turismului de după 2005 au propus planuri, proiecte și au constituit grupuri de lucru pentru valorificarea potențialului din această zonă. Din păcate, până în 2013, când au început lucrările pentru Therme București, statul și administrațiile publice nu au făcut nimic în acest sens. A trebuit ca un investitor străin să ia inițiativă. Da, și cu ajutor de la stat, dar asta pentru că a existat un cadru legal pentru așa ceva, nu pentru că statul ar fi vrut să acționeze neapărat în această direcție.

Therme București, experiența noastră în zonele Galaxy și The Palm

therme-bucuresti (1)

Revenind la Therme, primul lucru pe care vreau să vi-l spun e să uitați pozele cu unghi larg pe care le-ați văzut până acum. Vă vor înșela așteptările. Bine, asta nu schimbă cu nimic cifrele comunicate de reprezentanții Therme. 🙂

Cum se ajunge la Therme București?

Dacă stați în nordul Bucureștiului, vă veți încadra în timpul comunicat deja de unele publicații și bloguri de 25-30 de minute, așa cum am făcut și eu. Din DN1 A intrarea spre Therme e semnalizată cu câteva steaguri verticale, cu puțin înainte de intrarea spre Hornbach. Nu aveți cum să o ratați, mai ales că complexul e vizibil de pe șosea.

Dacă nu aveți mașină personală, puteți veni cu microbuzul de Balotești, pe care îl puteți lua și de la Piața Presei Libere, cu mențiunea că va trebui să mergeți peste 1 km pe jos până la complexul termal. Sau 449 până la Gara C.F.R. Balotești, dar asta doar dacă sunteți maratoniști. 🙂 Nu recomand pe timp de iarnă, că e mult de mers pe jos.

Vara puteți ajunge aici pe bicicletă, trasandu-vă un traseu prin câmp (cu siguranță se poate face asta în zonă), asta dacă nu aveți curajul să vă aventurați direct pe DN1. N-am văzut și nici nu am citit despre existența vreunor rasteluri de bicicletă.

Detalii acces Therme București

După ce ați intrat pe această bretea și ați trecut prin două giratorii, veți ajunge în zona destinată parcărilor, unde veți parca pe culoarul indicat de oamenii de la securitate și nu unde v-ați dori voi, turele prin parcare pentru a găsi parcare la botul calului nefiind o opțiune.

therme-bucuresti (2)

Tot oamenii de la securitate vor bloca și ultimul giratoriu dacă maximul de mașini/persoane pe care le poate găzdui complexul va fi atins. Am văzut asta la plecare.

therme-bucuresti (3)
therme-bucuresti (5)

Odată ajunși aici, vă veți lua rucsăcelul, plasa, troller-ul sau bagajul vostru preferat cu costumul de înot și prosopul și veți intra în zona caselor și a culoarelor de acces. Dacă mergeți în cuplu sau în grup, insistați să primiți brățări cu numere cât mai apropiate, un detaliu ce nu ar trebui să scape familiilor cu copii, altfel vă veți despărți și va trebui să vă grupați la una din intrările în Galaxy sau The Palm.
Am avut noroc să ajungem înainte de a se aglomera, așa că am intrat direct la casă, fără a sta la vreo coadă.

Personalul e mai mult decât amabil dacă cereți informații extra. Tarifele de acces sunt disponibile pe site-ul complexului termal.

După ce ați trecut de case vă veți îndrepta direct către vestiare, din zona vestiarelor de până la 1500 intrându-se direct în zona Galaxy, fără trunchineți, iar din zona vestiarelor de la 1500 în sus în zona The Palm, aici accesul fiind condiționat de trunchineții cu scannere pentru cipurile pe care le veți purta pe mână; acestea vă vor fi portofele și chei de acces.

therme-bucuresti (6)
therme-bucuresti (7)
therme-bucuresti (8)

Accesul în oricare din zone e condiționat de duș, deși am văzut clienți neimpresionați de acest aspect.

Dacă nu veniți cu prosop sau halat de acasă, le puteți închiria de la fața locului. Dacă vă uitați costumul de baie sau papucii, ghinion de neșansă ca să zic așa. 😀 Dar ca să nu se întâmple una ca asta, pregătiți-vă din timp, accesând link-urile de mai jos.

Pe scurt despre zona Galaxy

therme-bucuresti (9)
therme-bucuresti (21)

Noi am avut acces în zona Galaxy, în baza unui voucher câștigat în campania de promovare premergătoare deschiderii complexului, dar am făcut un upgrade în zona The Palm pentru 10 lei, zona Galaxy fiind mult prea zgomotoasă și atmosfera mult prea agitată pentru ce căutam noi. Atenție! Dacă aveți bilet Family, trecerea în zona The Palm se va face contra sumei de 22 lei.

Înainte de a trece în zona The Palm, am făcut o tură de recunoaștere prin Galaxy, practic, am ocolit piscina cu valuri, destul de aglomerată la ora aceea, mai mult în căutarea bazinului pentru bebeluși. Ce pot să vă spun e că piscina noastră gonflabilă e cu mult peste ce veți găsi la Therme pentru bebeluși. La 5 părinți cu bebelușii în brațe devine neîncăpătoare, iar apa de aici nu este la temperatura optimă pentru bebeluși. Da, inițial trebuia să venim cu bebe, dar din varii motive a trebuit să venim în echipă restrânsă. În rest, ce să vă spun, românul face în continuare echipă bună cu prosopul; când românul e la distracție în piscină, prosopul stă de pază la șezlong. 🙂

Zona The Palm

Același lucru e valabil și în zona The Palm. Ce o diferențiază de zona Galaxy e atmosfera liniștită și apa din piscină mult mai caldă decât în piscina cu valuri, pe care am încercat-o totuși într-o pauză la The Palm. Noi ne-am relaxat și în zona paturilor cu hidromasaj și în zona jacuzzi-urilor sau luând parte la sesiunea de Aqua Gym, dar și într-una din mini-piscinele pentru aroma-terapii.

therme-bucuresti (10)
therme-bucuresti (12)
therme-bucuresti (18)
therme-bucuresti (20)

Dacă aveți de gând să ieșiți afară, nu vă udați la păr (cel puțin nu pe gerul ăsta) sau măcar veniți echipați corespunzător cu cască, așa evitați și pierderea podoabei capilare pe acolo, ce în caz contrar se va împrieteni cu degetele fine ale vreunui client plimbat prin parcurile termale din Vest, unde nu se întâmplă așa ceva. 🙂

Lăsați, măcar aici aveți ocazia să vă distrați pe seama românilor care vor ei să verifice ce-i în coșul din mijlocul saunei tropicale, fără a vedea ceva de abur. Și oamenii ăștia au fost plimbați … dintr-un cartier în altul al Bucureștiului sau mai știu eu prin ce alte localități din țară. 😀

Terasa din The Palm

Pare-se că am avut noroc și la masă, pentru că nu am zăbovit foarte mult timp la coadă. Dacă mă întrebați pe mine de prețuri, vă spun că mie mi s-au părut de Centru Vechi; 6 lei berea la 400 ml, 5 lei sucul la 300 ml (apă acidulată cu aromă de cola, fanta etc., de la dozator), 6 lei prăjiturica, 20 de lei un fel de mâncare mai low-cost, peste 25 unul consistent cu carne sau pește și garnitură). Românismul e și aici în floare, deși conceptul e de auto-servire, românul uită să își ducă tava în rastelul special amenajat.

therme-bucuresti (11)
therme-bucuresti (15)
therme-bucuresti (16)
therme-bucuresti (17)

Ce mi s-a părut extra e faptul că vesela e de calitate, ba chiar cu specific, tacâmurile ridicându-se la același nivel, brandul WMF fiind preferat brandurilor low-cost sau non-brandurilor. Sunt curios cât le va lua până vor trece la farfuriile și tacâmurile de plastic.

Câteva concluzii

Ce n-am văzut în zona The Palm au fost indicatoarele spre toalete, dar cred că aici mi-a scăpat mie logica care ar fi trebuit să-mi șoptească că de obicei acestea se găsesc lângă baruri. De asemenea, parcă și un ceas mare, vizibil, ar trebui plasat pe undeva.

Am plecat după aproximativ 3 ore, iar după ce am ieșit noi, pe la 14.30, a început să se formeze coadă la case, cât și pe drumul de acces.

La plecare, cei ce au ajuns aici fără mașină personală pot comanda un taxi de la Speed Taxi sau un Black Cab, chioșcuri automate de comandă fiind disponibile în zona caselor.

therme-bucuresti (22)

Ca să vă faceți o idee, pentru 2 persoane am cheltuit aproximativ 80 peste valoarea inițială a biletului, cu tot cu taxele de upgrade de la o zonă la alta.

În afară de lipsurile menționate mai sus n-am ce comenta, clienții sunt cei care strică atmosfera; am văzut, de exemplu, copii măricei la cucul gol în zona Galaxy și adulți în lenjerie intimă, recte boxeri, în zona The Palm. Sper că într-un final angajații responsabili cu bunul mers al lucrurilor au sesizat aceste nereguli. Nu știu ce se vor face când vor năvăli idioții care merg la piscină în chiloți și cu permudele de înot pe deasupra.

Nu știu dacă existența acestui complex termal va face Bucureștiul la fel de popular ca Budapesta, dar măcar pe plan național va aduce plus valoare în turism. Da, știu, am forțat comparația de dragul intrigii. 😀

Total
0
Shares
2 comments
  1. Fain articolul si obiectiv. Am mai citi vreo doua posturi pe tema Thermelor, unul era clar publireportaj celalalt … plin de injuraturi scris din frustrari nejustificate … sau posibil ca blogerul cu pricina sa fi cerut un voucer promo si sa nu fi primit 🙂

    Una peste alta au fost mai multe voci care au acuzat mirosul puternic de clor in piscina din zona Galaxy. Ai experimentat asa ceva? 

    1. Legat de clor, pe moment nu se simte, dar odată ajuns acasă cu echipamentul de înot ud (în traistă/bagaj etc. cum vrei să-i zici :)) parcă se simte o tentă de clor, dar nu foarte puternic. Posibil să fie clorul din apa termală, nu neapărat clor adăugat extra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Bucharest City App, Eventur Group, Eventya

S-a lansat Bucharest City App, ghidul mobil al Bucureștiului

Next Article

Cât de importante sunt canalele social media pentru companiile românești din turism

Related Posts
Total
0
Share