Fii un călător responsabil, reclamă autorităților neregulile pe care le întâlnești în călătoriile tale

Moieciu, defrisari

Știu că în adândul sufletului tău de călător așteaptă să fie trezit la viață spiritul civic, atitudinea aceea de călător responsabil, nevoia de normalitate. Ca să îți dau zvâcul necesar am trecut în revistă pentru tine o serie de aplicații mobile ce îți pot fi de ajutor în demersul tău de a face lumea mai bună. De ce doar aplicații mobile? Pentru că în drumețiile tale prin natură sau în city-break-urile pe care le faci prin România îți vor fi cele mai la îndemână. Nu cred că vrei să îți irosești prea mult timp căutând site-ul unei instituții publice și formularul de contact.

Așadar, indiferent de ce aplicație îți vei instala, nu ezita să aduci la cunoștință autorităților nereguli ca: zone defrișate, zone de picnic poluate, trasee turistice distruse de calamități naturale, forme de poluare în orașele din România pe care le vizitezi, probleme în administrarea străzilor (iluminat, parcări, lucrări de infrastructura necorespunzătoare) etc.

Civic Alert

Civic Alert e prima aplicație de acest gen de care am aflat via Freerider.ro (Civic Alert poate fi folosită pentru a raporta problemele de care te lovești în trafic ca biciclist), și pe care am adoptat-o instant, deși procesul de reclamație în sine nu e total automatizat. Personal, mi se pare ușor de folosit și am făcut deja câteva sesizări legate de parcări abuzive, inclusiv cea legată de specimenul care a blocat linia de tramvai. În acest caz, deși am specificat clar că după 30 de minute blocajul a fost îndepărtat, am primit răspuns după mai bine de o lună că autoritățile s-au deplasat la fața locului și nu au găsit mașina în cauză, dar că au acționat asupra altor nereguli, ceea ce tot e bine. Statusul nu se reflectă încă în aplicație, sesizarea apare încă ca transmisă autorităților.

La un moment dat, am sesizat niște reclamații ‘la mișto’ în aplicație și am atras atenția via Facebook.

Amuzanți utilizatorii aplicației CIVIC ALERT. La atâta zgomot încep să mă îndoiesc de utilitatea ei. Plus de asta, cred…

Posted by Petruș Lungu on Friday, December 4, 2015

Azi nu mai există astfel de reclamații, semn că cineva le sortează înainte de a fi vizibile în aplicație. Practic, aplicația e un intermediar între utilizator și autorități, nu există o legătură directă. O echipă dedicată transmite mai departe sesizările în numele Asociației Civic Alert.

În curând, vei putea reclama din aplicație problemele legate de spațiile publice închise în care se fumează, funcționalitate destul de utilă dacă ești turist în țara ta și ajungi pe la cine știe ce restaurant.

De la lansarea sa, la sfârșitul lui noiembrie 2015, aplicația a fost instalată de către 16.000 de utilizatori care au semnalat 3.200 de nereguli în toată România.

Let’s do it

Aplicația Let’s do it îți va fi utilă mai ales dacă ești un iubitor împătimit de natură, ajutându-te să localizezi și să trimiți sesizări legate de deșeuri fizice. Deși o am instalată, nu am folosit-o până acum, pentru că nu a fost cazul.

ONG-ul Let’s do it, România! va prelua sesizările tale și le va înainta către autoritățile competente.

De la lansarea sa, din septembrie 2015, și până la începutul lui decembrie 2015, a facilitat sesizarea a peste 140 de cazuri, din care 131 au fost rezolvate în termenul legal de 30 de zile. După cum poți observa și tu, autoritățile nu rămân indiferente când vine vorba de mediu.

iCareMap

Aplicația iCareMap a fost gândită pentru raportarea problemelor de mediu, ceva mai mult decât raportarea grămezilor de gunoaie (poluare, dezastre), dar și pentru raportarea problemelor sociale (sărăcie, școală, spital). Tu, ca utilizator, poți participa la soluționarea problemelor raportate de ceilalți utilizatori, putând beneficia în acest sens de expertiza unor ONG-uri în domeniu, care te poate pune în contact cu un grup de lucru pentru a rezolva problema de care ești interesat.

În materie de probleme sociale, Asociația React, asociația de spatele aplicației, și-a propus să înregistreze prin intermediul aplicației și site-uluo cel puțin 500 de nevoi pe platformă, și să conecteze minim 300 persoane cu alți cetățeni sau ONG-uri pentru rezolvarea problemelor identificate, precum și sprijinirea organizării a 10 grupuri de inițiativś locală.

Urban Hero

Probabil prima aplicație de alerte urbane din România. Cu toate acestea, oamenii de la Adonis Software nu au reușit să o facă populară în rândul utilizatorilor, iar primăriile unor orașe ca Timișoara, Cluj, Sibiu sau București nu au părut interesate sau nu au fost interesate de proiect din start.

Aplicația a fost lansată în 2013 și a câștigat locul 3 în competiția Ericsson Application Awards. Până în vara lui 2015 aplicația a înregistrat aproximativ 1900 de reclamații, sugestii și sesizări privind orașele din România, din care 800 sunt cele ale angajaților Ericsson România, care au folosit-o într-o acțiune prin oraș pentru a-i testa funcționalitatea.

Dezvoltatorii aplicației au dorit ca aplicația să fie mai mult decât o aplicație mobilă pentru utilizatori, văzând-o ca pe un potențial secretariat accesibil direct autorităților, cu ajutorul căruia s-ar fi putut sorta problemele pentru a putea fi soluționate.

Deși pare inactivă de la jumătatea lui 2015, am instalat-o și am făcut o sesizare pentru București. La prima tentativă de creare a contului am primit o eroare de server, probabil din cauza conexiunii slabe la internet, a doua tentativă fiind cu succes. Poziționarea pe hartă este greoaie, iar sesizările/reclamațiile intră pe o listă de așteptare de unde sunt aprobate. În aplicație nu există un istoric al propriile sesizări.

Harta Tăierilor de Păduri

Aplicația asta, dezvoltată pentru EcoAssist, îți va fi bun martor în drumețiile tale pe cărări mai puțin umblate (asta aparent, evident, nu știi niciodată când te poți trezi într-o zonă defrișată), pentru că te va ajuta să raportezi tăierile de copaci utilizând imaginile satelitare Google Maps sau înregistrând coordonatele GPS şi fotografiile de la fața locului.

Aplicația a fost dezvoltată în cadrul proiectului Plantăm fapte bune, proiect lansat cu sprijinul ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii.

În primul an de la lansare, harta a fost accesată de peste 6500 de ori, înregistrându-se aproximativ 1500 de raportări privind defrișările.

CITEȘTE ȘI:

~~~

Ce fac eu aici e, într-o oarecare măsură, activism digital, asta din cauza unui obicei ce se uită greu, deprins de pe vremea când activam, low-profile ce-i drept, în clubul de ecologie și turism montan.

Printre aplicațiile recomandate am strecurat și aplicații inactive, ca să îți arăt că inițiative în direcția modelării unei societăți ideale există și vor exista în continuare, doar de susținere corespunzătoare duc lipsă.

Avantajul unor aplicații de genul celor enumerate mai sus e acela că scutesc locuitorii orașelor/comunelor/satelor de un drum la registraturile sau secretariatele instituțiile publice în măsură să rezolve diverse probleme ale orașului. Și tind să cred că trendul acesta a fost deja înțeles de unele administrații publice din moment ce au început să apară aplicații oficiale precum Bucharest Live, Oradea City Report, Orașul Eforie, Primăria Brașov, Botoșani City Report etc., ce au ca funcții raportarea problemelor din oraș.

Probabil aplicațiile mobile cu acoperire națională pentru sesizări vor pierde teren în favoarea celor ale autorităților locale, utilizatorii acordând mai multă încredere tehnologiilor ce îi pun direct în legătură cu autoritățile și nu îi mai trec printr-un intermediar, dar un lucru e sigur: ele vor fi populare celor ce străbat țara în lung și lat și înțeleg că trebuie să ia acțiune și la nivel regional/național, nu numai local.

Și, în cazul în care spiritul tău civic se înmoaie când e vorba de transmiterea datelor personale odată cu sesizările, mă simt dator să te îmbărbătez cumva: stai liniștit, toate sesizările sunt înaintate autorităților în numele asociațiilor care administrează aplicațiile, așa că sunt șanse mici să vină vreun interlop peste tine și să te facă knock-out, pentru că i-ai stricat feng shui-ul combinațiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Schimbare de identitate vizuală pentru eSky

Next Article

Câteva numere despre utilizarea aplicației Bucharest City App

Related Posts
Total
0
Share