Vorba vine! Concret, iubitorii drumețiilor în masivul Bucegi posesori de iPhone pot folosi pentru orientare aplicația mobilă Zmeu Bucegi.
Aplicația listează 40 de trasee și peste 100 de puncte de interes din Masivul Bucegi, acestea fiind importate din aplicația web gis.modulo.ro și afișate pe o hartă OpenStreetMap. Coordonatele spațiale sunt stocate în memoria telefonului și pot fi folosite și în modul offline, cu mențiunea că o conexiune internet este necesară pentru ca fundalul hărții să fie afișat (imagini din satelit, prezentări 3D).
Aplicația permite utilizatorilor să vadă locația curentă pe hartă, inclusiv informații despre altitudine și coordonate geografice, având la dispoziție funcții de social hiking/trekking prin care pot trimite prietenilor coordonatele poziției curente, chiar și o captură de ecran din aplicație cu poziția marcată pe harta fie via Facebook, Twitter, SMS, Whatsapp sau e-mail. De asemenea, aplicația Zmeu Bucegi furnizează și informații utile despre punctele de interes de pe hartă, atunci când aceștia apasă prelung pe iconița unui punct de interes, de exemplu, datele de contact ale punctelor de interes (acolo unde este cazul) și trimiteri către pagina Wikipedia sau pagina Carpati.org.
La apăsarea pe iconița unui traseu apare o listă a punctelor intermediare ale traseului și informații despre fiecare segment al traseului, asta dacă au fost disponibile pe OpenStreetMap sau gis.modulo.ro. La apăsarea pe un punct intermediar din lista traseului, harta se centrează pe acel punct.
Traseele montane pot fi vizualizate și într-un mod 3D, în aplicație numit FLYOVER. In acest fel, se poate observa mai bine diferența de nivel sau se poate vedea dacă traseul se suprapune cu coama unui masiv montan sau nu. Practic, modul FLYOVER oferă utilizatorilor o idee despre dificultatea traseului. In caz de urgență, aplicația oferă și posibilitatea de a suna la serviciul de urgență 112 sau la serviciul Salvamont, direct din aplicație.
Aplicația a fost dezvoltată de doi indie developers, ce au lucrat la ea în timpul liber, ambii pasionați de natură și de excursii montane. Aplicația are menirea de a a face drumețiile montane mai sigure și de a atrage spre natură mai mulți oameni pasionați de munte și de un stil sanatos de viață.
Întrucât aplicația folosește date din OpenStreetMap, filozofia de open data guvernează dezvoltatea acesteia, informațiile îmbunătățite cu ocazia dezvoltării aplicației fiind făcute publice. Mai multe informații, aici.
În viitor, dezvoltatorii aplicației intenționează să adauge în aplicație și alte grupuri montane, precum și să dezvolte funcționalități noi.