În condițiile în care servicii de ride-sharing fac concurență neloială celor de comandă taxi autorizate, dar și datorită faptului că șoferii de taximetre nu pot fi opriți să folosească și alte aplicații decât cele proprietare, cei deja prezenți pe piață au început să se adapteze.
Este și cazul celor de la Meridian care, în urmă cu câteva luni, au lansat un dispecerat mobil, mai exact aplicația de comandă taxi GTI Taxi. Astfel, șoferii autorizați, cei ce dețin o licență validă de transport persoane, indiferent de compania de taximetre la care sunt arondați, pot folosi aplicația în cauză, momentan cu acoperire în 24 de orașe din țară.
Avantajele competitive pe care le văd eu la această aplicație de comandă taxi sunt funcționalitățile estimare cursă/cost control pentru cliencursei alificativ clienți pentru șoferi și posibilitatea de a alege anumite facilitați înainte de a plasa comanda (aer condiționat, șoferi care acceptă animale sau care acceptă nefumători).
Cu siguranță șoferul are și el acces la informația legată de costul estimativ al cursei, lucru ce ar trebui să îl descurajeze să folosească maimuța pentru a mai ciupi ceva la costul total al cursei (n-ați observat până acum niciun șofer care are o obsesie pentru frâna de mână sau butonul de control al geamurilor?). La asta se mai adaugă și posibilitatea de a-i da un rating pe măsură sau a-l bloca în condițiile în care comportamentul lui nu a fost unul adecvat. Fără doar și poate posibilitatea de a da ratinguri șoferilor de taxi din aplicațiile mobile dedicate a fost unul din rarele motive pentru care aceștia s-au mai civilizat.
Pe de altă parte, funcționalitatea de estimare cursă și cost control scutește utilizatorii de folosirea unei aplicații dedicate. Și nu sunt puțini care folosesc o astfel de aplicație, dacă mă uit pe statisticile acestui articol de pe turism20.ro.
De asemenea, o funcționalitate inspirată, probabil, din aplicația Uber, permite șoferilor să evalueze la rândul lor clienții care cheamă taxiul ca să se încălzească sau mai știu eu pentru ce alte scopuri dubioase sau pe cei agresivi.
Și nu în ultimul rând, utilizatorii ce plasează comenzi prin aplicație pot opta pentru mașini cu aer condiționat, curse ce acceptă animale de companie și, o facilitate ce trebuie revizuită, mașini pentru fumători sau nu. Celelalte aplicații de comandă taxi tip dispecerat doar afișează aceste facilități, singura modalitate de filtrare pentru utilizatori fiind respingerea cursei atunci când aceasta nu corespunde cu standardele acestora.
La fel ca și aplicațiile Transport Urban și Clever Taxi, aplicație de comandă taxi GTI Taxi integrează un API de Open Street Map, lucru ce ajută șoferii, dar și clienții, la o mai bună orientare, poziționare atunci când se plasează/preiau comenzi.
În prezent, piață dispeceratelor virtuale de taxi este împărțită între CleverTaxi și Startaxi, de-a lungul timpului făcându-și apariția în peisaj și alte aplicații de gen, precum Taxibeet, TaxiZoom, Taxiplon, dar care au dispărut din cauza faptului că nu au putut să se auto-susțină într-o piață dominată deja de două branduri consacrate, chit că au avut suportul operatorilor de telefonie mobilă.
GTI Taxi vine deja cu un capital de încredere și poate lucra la diferite colaborări ce o poate alinia cu competitorii. Un exemplu fiind colaborarea cu Google pe partea de afișare a opțiunii de taxi în Google Maps. Ar fi ceva, nu?
Aplicația GTI TAXI se poate descărca gratuit din App Store (iOS) sau Google Play (Android), în funcție de tipul telefonului pe care îl folosești.
Ar fi ceva, nu? – Ar fi, da, doar ca in Andoid au implementat deja – cum de altfel era de asteptat – optiunea “cheama un uber” 😉
Tocmai din acest motiv am adus în discuție aspectul ăsta.
Ideea e că în alte țări europene au parteneriate și cu alți furnizori de servicii de taximetrie sau ride sharing, deci ar putea să se extindă în direcția asta și în RO cu listarea mai multor servicii de gen. Listarea prioritară Uber e justificată de faptul că au procent în companie.
Salutare, Petruș!
Noi suntem prima aplicație de comandă taxi ce a folosit API-ul de la Open Street Maps.
În curând există și posbilitilatea integrării cu Google Maps, mai ales că suntem disponibili în mai multe țări.
Îți respectăm alegerea făcută și te invităm să încerci și Clever Taxi atunci când te afli în impas spre găsirea unui taxi 🙂
Mulțumesc pentru completare! Cred că am instalat cam toate aplicațiile de comandă taxi de pe piață, nu știu cum de n-am remarcat API-ul de Open Street Map la Clever Taxi. 🙂