Cine are prieteni cu case de vacanță sau prieteni ai căror părinți au case în zonele pitorești ale României să și-i țină aproape. Ăsta ar fi motto-ul articolului de față. 🙂 Nu de alta, dar altfel nu cred că am fi ajuns noi cu vreo ocazie la Bâsca Chiojdului, în Județul Buzău, la Domeniul Gîrbea.
Locul e la granița cu Județul Prahova, nu departe de Starchiojd, la vreo 17 km de Calvini, loc în care am mai ajuns de câteva ori, la un grătar și la relaxare. Deh, viața e greu, csf, ncsf. 😀
Chiar dacă în satul Chiojdu se termină asfaltul, malul Băscăi rămâne animat de copii care se scaldă în vadurile râului și animalele ce pasc pe malul râului. De aici până la Domeniul Gîrbea sunt câțiva km de drum de piatră, drum ce urcă până la locul numit La Cascadă (La Șipot), unde se găsește un complex turistic parte a Domeniului Gîrbea.
Pentru a intra în complex se face stânga printr-o poartă de pod, apoi se trece peste podul din scânduri de peste Râul Bâsca.
Spre deosebire de multe alte complexe turistice, mi s-a părut wow, totul pare nou și dintr-o bucată. Când zic dintr-o bucată mă refer la faptul că nu se observă adăugiri ulterioare, așa cum se poate observa la majoritatea pensiunilor din zona montană, gen corpuri anexate, în timp, celor existente.
Complexul e deservit de corpuri cu camere, un restaurant închis, un grătar acoperit, o terasă, câteva foișoare printre căsuțe și pe versantul din apropiere, teren de fotbal cu gazon artificial, piscină cu apă captată dintr-un izvor.
Au chiar și un spațiu de joacă pentru copii, cu topogane, balansoare și alte întreprinderi. Ca și plasare e într-un luminiș, lucru ce îl face inutilizabil pe timpul verii, când soarele bate tot timpul deasupra lui; nisipul și instalațiile frig de poți prăji ouă pe ele. Ca în orice parc cu locuri de joacă pentru copii, asta ca să nu credeți că mi s-a pus mie pata pe afacerea asta. Judecând după cum se lăsa soarele cât am stat noi acolo, spațiul de joacă poate fi folosit în umbra după-amiezii.
De servicii nu vă pot spune nimic, singura consumație pe care am facut-o în cadrul complexului a fost pentru răcoritoare și dulciuri. Ce pot să vă spun e că niciunul dintre noi nu a primit bon fiscal pentru asta, dar cu siguranță au fost bătute pe casă. Ce știu eu ce fac oamenii pe după tejghea? Sau, cine știe, poate au investiții de recuperat peste noapte ca majoritatea investitorilor din România, nu?
Legat de mâncare, am venit cu ea în traistă ca orice român veritabil. Cu mâncarea copiilor, să ne înțelegem, că pentru ei era deja ora de masă când am ajuns acolo. Plus de asta, nici nu știu dacă ar fi avut timp oamenii de acolo de noi, având în vedere că aveau niște clienți veniți în team building și zoreau la pregătirea mesei de prânz.
Am stat aici vreo 2 ore, timp în care ne-am perindat pe La Cascadă, ne-am dat în balansoar cu cei mici, ne-am bălăcit în apa rece de izvor din piscină și am profitat de răcoarea dintre brazii înalți împreună cu cei mici.
Un minus pentru piscina unde accesul se face necontrolat, clienții care sunt cazați aici putând fi defavorizați dacă alții vin din afara complexului doar pentru piscină. Un șezlong la piscină este 15 lei. Am înțeles că inclusiv clienții cazați acolo trebuie să plătească pentru șezlong, ceea ce mi se pare de porc.
La o privire de ansamblu în complex, ai să crezi că e deschis recent, totul pare nou, deși are aproximativ 3 ani de funcționare. Din ce ne-au povestit cei ce ne-au dus acolo, un pic mai sus de acest complex e un baraj, unde în zilele călduroase de vară tinerii satului se răcoresc în mica acumulare de apă.
CITEȘTE ȘI: Guest Post: Aventurile unui expat … in tara sa
Interesant articol. Am vizitat complexul acum cativa ani.
Merita vizitat 🙂
Cum ajung si cât costa la / lângă Sipot ?
Gorgan Vergil, se poate ajunge la Chiojdu pe ruta Buzău,Verneşti,Cislău,Calvini,Cătina,Lera,Chiojdu (71 de km)sau Ploieşti,Văleni de Munte, Drajna,Nucşoara,Starchiojd,Chiojdu (55 km). Ambele trasee sunt frumoase,însă mie mi-a plăcut mai mult cel din Buzău .La dus am mers pe traseul din Ploieşti,la întoarcere am folosit un traseu mai “întortocheat” Chiojdu,Lera,Cătina, DJ102 B ,Târleşti,Cărbuneşti,Şoimari,Podenii Noi,Bălţeşti ,Ploieşti.Un trasei mai lung,dar destul de uşor şi cu un asfalt impecabil în porţiunea Chiojdu,Dj 102B. Din Chiojdu se ajunge uşor la cascadă,sunt multe indicatoare pe traseu.O cazare la una din pensiunile de deasupra cascadei, de pe domeniul Gârbea, costă în jur 150 de lei camera dublă.
Mar interesa daca putem găsi cazare în momentul când ajungem acolo