Cazarea în regim hotelier: câteva considerații personale

living, sleeping, room

Nu știu voi, dar eu am început să prefer cazarea în regim hotelier atunci când călătoresc în afară, ba chiar și în țară. Să ne înțelegem, nu a fost o schimbare de preferințe bruscă, ci o adaptare în funcție de împrejurări, iar în prezent, statutul de familie cu copil ne direcționează către tipul ăsta de cazare din mai multe considerente.

În primul rând, pentru că, din punct de vedere al tarifului, este sub orice tarif mediu per cameră la hotel. Când am fost în Barcelona, am tot căutat hoteluri pe la vreo 80 euro pe noate ca să constatăm că sub 100-120 de euro nu o să găsim așa ceva, și asta la 3 stele cât vizam noi în materie de confort. Și nu, booking.com nu ne-a ajutat în această privință, vorbim de Barcelona totuși. În situația dată, ne-am reorientat către cazarea în regim hotelier, către serviciile platformei Airbnb, ca să fiu cât mai exact. Ne-am ales o zonă relativ aproape de centru, deservită de o stație de metrou, și-am găsit un studio complet utilat.

În al doilea rând, în ceea ce privește cazarea în regim hotelier, se poate opta pentru un apartament/garsonieră într-o zonă plină de obiective turistice. Ca exemplu, acum mulți ani, am stat într-o garsonieră fix în Piața Ovidiu din Constanța, lucru ce mi-a permis să mă plimb în zonă fără grija că pierd ultimul autobuz către hotel.

În ambele cazuri, marele avantaj a fost că am avut la dispoziție spații de cazare alternative complet dotate, lucru ce ne-a permis să luăm micul-dejun în cameră, la o oră convenabilă nouă, fără să depindem de programul pentru mic-dejun al unui hotelului. O să spuneți că mi-am pierdut timpul de vacanță aiurea, dormind până târziu și optând pentru un brunch, ceva. Adevărat și fals în același timp, doar am îmbinat odihna cu vizitatul, iar ora 9-9.30, ora la care se termină programul de mic-dejun la hotel, nu e tocmai oră de mic-dejun pentru mine.

Un alt avantaj al apartamentelor închiriate în regim hotelier e acela de a experimenta un mod de cazare mult mai personal decât o cameră de hotel. În majoritatea apartamentelor oferire spre închiriere veți observa abordări diferite ale compartimentării locuinței, departe de cele standard ale unei camere de hotel, precum și un design mult mai cald, de multe ori idei puse în practică chiar de proprietari. Acum câțiva ani, o fostă colegă de muncă, pictoriță în timpul liber, chiar primea comenzi de picturi în acuarelă de la astfel de proprietari de apartamente, culmea, în funcție de rolul fiecărei camere din apartament, lucru ce denotă interesul acestora pentru client, pentru lucrurile ce îl fac să se simtă ca acasă sau altfel decât într-o cameră de hotel. La fel de bine, ar fi putut apela la tablourile reci, inexpresive, standard de la orice magazin de bricolaj/accesorii design interior.

La fel de bine, dacă sunteți interesați de sociologie, închirierea în regim hotelier vă dă ocazia să vedeți cum trăiesc oamenii în mediul lor de zi cu zi. De asemenea, aveți un bun prilej de a interacționa cu aceștia pentru a descoperi locuri de luat masa, obiective mai puțin populare etc. Bineînțeles, și la recepția hotelului puteți primi recomandări, dar vor fi recomandări pentru restaurante și servicii nu tocmai … organice, ci restaurante și servicii care, în baza unor comisioane, încearcă să se promoveze prin intermediul hotelului. Nu zic că asta se întâmplă peste tot, dar nu e exclus. Legat de interacționat cu oamenii, o fază amuzantă a fost cu administratorul care ne dădea indicații de cum să ajungem, spunându-ne că cheia e la goalkeeper. Mi-a luat vreo 10 minute, serios vorbind, să mă prind despre ce e vorba. 😀

Bucureștiul cred că este cap de listă în ceea ce privește închirierea în regim hotelier, fiind urmat de orașe de pe litoral sau de la munte. Aproximativ 500 de apartamente sunt operate în regim hotelier, de la garsoniere la apartamente cu 2, 3 sau 4 camere. Apartamentele cu 2 camere de închiriat în București sunt ideale pentru cuplurile ce vin în capitală pentru evenimente sau city-break-uri, Bucureștiul având o grămadă de lucruri de arătat atât românilor, cât și străinilor, iar pentru asta am ca dovadă o grămadă de articole, dintre care, în top, fix acesta despre București ca destinație de city-break. Personal, prefer 1 apartament cu 2 camere pentru a delimita spațiul atunci când unul vrea să doarmă, iar celălalt vrea să citească, să navigheze pe internet sau să privească un film la TV, fără a deranja cealaltă jumătate. 🙂

Pentru a închiria apartamente în regim hotelier puteți apela fie la un particular, fie la o firmă care gestionează astfel de proprietăți, în ambele cazuri apartamentele fiind listate pe site-uri imobiliare sau pe platforme dedicate.

Voi ați experimentat alternativa asta de cazare? Cum v-ați descrie experiența? A fost un risc, ați mers la sigur?

Total
0
Shares
3 comments
  1. Subscriu la ce ai spus cu micul dejun:), nici eu nu ma pot trezi la orele impuse de hotel:)) si de aceea prefer aparatamentele in regim hotelier.

    Un singur mic dezavantaj ar fi locatia lor, din cate am observat o partea din apartamenele in regim hotelier nu sunt in centru (de exemplu in Brasov) multe sunt cam pe la periferia centrului turistic.:), dar compeseaza prin alte utilitati.

    1. Ah, și eu care plecasem urechea la consultanții imobiliari care băgau mâna în foc că majoritatea apartamentelor de genul ăsta sunt în zone sigure. Bine, acum depinde de geografia mentală a oamenilor, deși pentru turiști e mai greu în privința asta. Pe exemplul pe care vorbești tu cam pe unde ai încadra periferiile Brașovului în materie de siguranță?

  2. Sincer, dupa o experienta sub mediocra cu booking.com (ce-i drept si preturile au fost pe masura), am descoperit reteaua airbnb. Am fost cazati de doua ori cu airbnb in afara si nu am regretat o clipa! Confort si flexibilitate. Daca te informezi bine si iei in considerare review-urile de la punctele de cazare, nu are ce sa mearga prost. Oare cat de dezvoltat e acest concept la noi in Romania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
George Rex, London Riots, Croydon

Aplicații mobile pentru călători utile pe fondul tensiunilor și crizei din Europa

Next Article

Wizz Air a lansat o nouă versiune a site-ului web

Related Posts
Total
0
Share