Conform declarațiilor făcute de Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului, agențiile de turism care au rămas fără licență la sfârșit de 2016 s-au mutat în online, motiv pentru care ministerul urmărește închiderea acestora. Ministerul Turismului a depistat o parte din agenţiile de turism, care funcţionează ilegal, cu ajutorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Ministrul Turismului admite că pentru a proteja consumatorii de servicii turistice este nevoie inclusiv de un act normativ, astfel încât aceștia să își poată recupera banii dacă li se anulează vacanțele din vina operatorilor din turism.
Anul trecut și-au pierdut licența aproape 1200 de operatori din turism, conform informațiilor oferite de către Bogdan Pandelica, președintele Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Atât timp cât acestea nu își pot promova serviciile online, clienții finali vor fi fi mai puțin expuși la experiențe neplăcute. De asemenea, Alin Burcea, președintele ANAT, subliniază faptul că aceste agenții ce funcționează în afara legii sunt o concurență neloială pentru celelalte agenții ce funcționează legal.
O posibilă soluție la astfel de probleme ale pieței este legea privind garantarea pachetelor turistice, ce prevede ca fiecare client al unei agenții de turism să fie protejat în momentul în care îşi va achiziţiona un pachet de servicii turistice. Conform directivelor europene, România este obligată ca până la finalului anului 2017 să rezolve acestă problemă, altfel riscând intrarea în pre-infringement.
În baza propunerilor legislative în turism, unei persoane i se va interzice dreptul să mai deţină o agenţie de turism, dacă a încălcat legea în acest domeniu, indiferent de statutul acesteia în cadrul agenției, acționar sau administrator.