Începând cu anul 2017, utilizatorii de Google Maps își pot planifica călătoriile pe teritoriul României și cu trenul, cursele CFR Călători fiind disponibile în planificatorul de rută integrat în hărțile Google, în secțiunea dedicată transportului public din cadrul planificatorului de rută.
Nu se știe exact de când sunt disponibile informațiile despre mersul trenurilor în Google Maps, utilizatorii Reditt remarcând acest lucru la începutul lunii februarie 2017.
Din testările pe care le-am făcut, am tras concluzia că nu toate rutele sunt indexate acolo, iar traseele cu legătura sunt limitate.
În funcție de locul de plecare, utilizatorii Google Maps pot vedea un program al plecărilor din locul respectiv.
Pentru simularea pe care am făcut-o pe traseul București – Cluj am căutat același tren și pe site-ul oficial CFR Călători, orele de plecare potrivindu-se, ceea ce înseamnă că traseele sunt afișate pe baza informațiilor oficiale din mersul trenurilor. Din păcate, nu sunt semnalate și întârzierile, care ar putea fi redate pe baza informațiilor din IRIS, sistemul de informare al CFR asupra traficului feroviar, dar pentru asta aveți la dispoziție aplicația Transit 102, fostă Feroviar.
CITEȘTE ȘI: 10 aplicaţii mobile de călătorie pentru telefoanele mobile cu SO Android
CFR Călători nu este încă menționat ca furnizor de date în secțiunea Transit, dar pentru fiecare traseu afișat se face un redirect către pagina web oficială pentru informare asupra tarifelor.
Cunoscut fiind faptul că CFR Călători nu oferă datele de mersul trenurilor în format General Transit Feed Specification (GTFS), este posibil ca acestea să fi fost făcute publice de către o terță parte ce lucrează cu astfel de date în formatul cerut de Google. O posibilă sursă poate fi chiar omul din spatele simulatorului Romanian Railways Network, Vasile Coțovanu, el făcând public script-ul care convertește datele în format GTFS pentru proiectul în cauză.
Cum datele legate de mersul trenurilor sunt open data, oricine ar fi putut trimite datele către Google, dar cum omul folosea deja acest format, e posibil să fie implicat, evident, cu acordul CFR.
Alte aplicații care folosesc open data furnizate de CFR Călători sunt Romanian Railways, aplicație creată tot de Vasile Coțovanu, și RoRails, ambele pentru iPhone.
CITEȘTE ȘI: Harta punctelor de vânzare electronică a biletelor CFR
În decembrie 2013, CFR a blocat accesul site-urilor terțe la datele despre mersul trenurilor, intentând chiar procese celor ce făceau scrapping, ca la un an după această acțiune să facă publice datele despre mersul trenurilor.