Conform studiului anual despre călătorii desfășurat de motorul de căutare momondo.ro la nivel global, mai mult de un sfert dintre consumatorii de servicii preferă să cheltuie banii pe călătorii.
În privința trendurilor globale de călătorii, nu mai e o surpriză faptul că city break-urile au ca vârf de sezon primăvara, iar aprilie este luna în care cele mai multe persoane încep să planifice în mod obișnuit vacanța de vară. Specialiștii momondo au întrebat 23.149 de persoane din 23 de țări diferite despre obiceiurile lor de călătorie și, analizând mai mult de 400 de milioane de căutări* făcute pe site-ul momondo, poate să dezvăluie astfel cum arată cea mai dorită vacanță în 2017.
Statistici de călătorie la nivel internațional
Cei care călătoresc sunt tentați să creadă că vacanța ideală înseamnă compania celor mai buni prieteni, cazarea în casa unui localnic sau shoppingul. Conform rezultatelor studiului demarat de momondo la nivel global, lucrurile stau cu totul altfel:
- La nivel global, 66% dintre călători preferă să călătorească cu partenerul de viață,
- Doar 43% prefera să își petreacă vacanța cu prietenii,
- 57% dintre călători aleg hotelul în detrimentul oricărui alt tip de cazare,
- Mai mult de 25% dintre călători postează fotografii din vacanță în social media în timp ce sunt plecați, fiind puțin probabil ca acestea să arate cumpărăturile făcute,
- 35% dintre călători preferă să renunțe la a face cumpărături pe durata vacanței, în timp ce doar 17% sunt dispuși să renunțe la vizitat și descoperit locuri.
Rezervări zboruri cu 69 de zile în avans
Conform analizei datelor de căutare ale momondo, majoritatea călătorilor își rezervă zborurile cu 69 de zile înainte, iar prețul este factorul decisiv în alegerea biletelor de avion.
Același lucru este valabil și în cazul alegerii hotelului, din moment ce 55% dintre călătorii chestionați au menționat prețul ca fiind cel mai important criteriu. Când vine vorba de cazare, rezervările la hoteluri din țară se fac doar cu 22 de zile înainte de călătorie, în timp ce hotelurile din străinătate sunt rezervate cu 44 de zile în avans. Se pare că diferența de timp dintre rezervarea zborului și cea a hotelului îi revine căutării unui hotel potrivit; 33% consideră că recenziile utilizatorilor au prioritate maximă atunci când aleg hotelul, iar pentru 42% numărul de stele ale hotelului este un criteriu important.
Statistici de călătorie la nivel național
Aproximativ 1000 de români s-au aflat printre cele 23.149 de persoane pe care momondo le-a chestionat cu privire la obiceiurile lor de călătorie. Mai jos sunt enumerate insighturi cu privire la cea mai dorită vacanță printre români.
- Partenerul de viață este companionul de călătorie preferat pentru 73% dintre români,
- 27% dintre români preferă să cheltuie banii pe călătorii,
- 62% preferă să se cazeze la hotel pe durata vacanței,
- Prețul este factorul determinant pentru mai mult de jumătate dintre români atunci când vine vorba de rezervarea zborului (50%) și de alegerea hotelului (54%),
- Pentru 44% dintre români numărul de stele influențează în mare și foarte mare măsură alegerea cazării pentru vacanță,
- Durata medie de vacanță este de 3 zile,
- Hotelurile din țară sunt rezervate cu 21 de zile înainte, în timp ce hotelurile din străinătate sunt rezervate cu 60 de zile înainte de sosire,
- 52% dintre români postează fotografii din vacanță în social media,
- Pentru români, cazarea este partea la care majoritatea preferă să facă economii atunci când vine vorba de vacanță (42%), în timp ce mai puțini sunt dispuși să economisească bani la vizite turistice și excursii (26%);
Londra rămâne o destinație populară, dar crește interesul pentru Marrakech
Dincolo de statisticile globale, momondo a analizat, de asemenea, și care este cea mai căutată destinație în rândul românilor. Iar vacanța cea mai căutată în 2017 vizează ca și destinația marocană Marrakech, destinație ce a înregistrat of creștere de 346% în căutările efectuate anul acesta comparativ cu 2016. Londra rămâne cea mai căutată destinație de către români.
* Aceste statistici au fost obținute din peste 400 de milioane de căutări efectuate pe site-urile momondo între 1 ianuarie 2016 și 5 martie 2017 și pe baza studiului global momondo despre călătorii, care în 2017 acoperă obiceiurile de călătorie ale 23.149 de persoane, inclusiv aproximativ 1000 de români.