Știi și tu că nu există călător modern fără smartphone, așa că articolul de azi va fi despre un smartphone Sony Xperia X Compact, pe care l-am achiziționat de curând. Nu am schimbat Nexus 5-ul, dar telefonul cel nou e în familie, la îndemână inclusiv mie când nu sunt la job. 🙂
După cum ai putut observa, am început să scriu articole astfel încât să tratez subiecte care se mulează mult mai bine pe tipul blogului și pentru asta am început să fac recenzii gadgeturilor pe care le folosesc, mai noi sau mai vechi. Stai liniștit, vor exista în continuare articole despre destinații și atracții turistice.
Revenind la smartphone-ul Sony Xperia X Compact, țin să precizez că n-a fost alegerea mea, eu doar am confirmat faptul că din punct de vedere performanțe e ceea ce trebuie pentru A., căci pentru ea l-am luat.
General
A. e obișnuită cu telefoane mai înguste, din acelea care fac priză mult mai bine când le ții în palmă, făcând trecerea de la un Samsung Galaxy S4 Mini, așa că despărțirea de vechiul smartphone a fost destul de ușoară.
Dimensiunile telefonului sunt: 65 mm (W) x 129 mm (H) x 9.5 mm (D). Telefonul cântărește 135 g.
Body
Smartphone-ul Sony Xperia X Compact e un smartphone single SIM, nano-SIM mai exact, în același slot de pe partea stângă a telefonului făcându-și loc inclusiv cardul microSD de memorie, în caz că cei 32 GB nu sunt suficienți. Capacitatea de stocare poate fi extinsă până la 256 GB.
Carcasa telefonului este din policarbonat lucios, negru vulcanic. Pe lângă faptul că e lucioasă, carcasa e inclusiv alunecoasă, lăsând loc accidentelor pe care nu le dorești unui smartphone: scăpat din mână, alunecat de pe o suprafață fără aderență etc.
Pe partea dreaptă a telefonului se găsesc butonul de pornire, butonul de volum și butonul de declanșare pentru aparatul foto.
Muchiile de pe laterale sunt rotunjite ca la Samsung Galaxy S8.
În partea de sus există un jack de 3.5 mm, standard Hi-Res Audio, iar în partea de jos un port USB tip C.
În butonul tactil home este încorporat un senzor amprentă, ce poate fi util pentru a-ți securiza telefonul. Ca back-up întotdeauna setarea acestuia îți va cere inclusiv un PIN sau o figură.
Ecran
Are un display-ul de 4.6 inch cu o rezoluție de 1280 x 720 px, iar raportul display – body este de 69.6%.
Ecranul este un IPS LCD (In-plane switching, ecran cu cristale lichide) și integrează aceeaşi tehnologie folosită şi pe iPhone, având o rezoluţie HD (720p) şi densitate de 319 ppi. Un atuu al tehnologiei IPS LCD este acela de a oferi unghiuri de vizualizare mai largi decât cea AMOLED, dar nu și rezistență la zgârieturi, așa cum spune teoria, după cum s-a dovedit în realitate, după scos-băgat în buzunar/geantă. Deşi culorile redate de ecran sunt vii, cu un contrast destul de mare, ecranul Sony Xperia X Compact este sub cele oferite de Samsung pe cele mai recente modele din seria Galaxy S.
Culorile vii sunt rezultatul tehnologiei proprietare Sony Triluminos, folosită inițial în gama de televizoare Bravia, ceea ce înseamnă că gama de culori pe care ecranul o poate reda este cu 50% mai diversificată în comparație cu alte ecrane.
Ecranul poate fi folosit inclusiv cu mănuși dedicate pentru dispozitivele cu touchscreen, având o funcție Glove Mode, ce se activează din Settings/Display/Glove mode.
Sistem de operare
Sony Xperia X Compact suportă actualizări la Android 7.1.1 Nougat.
Procesor
Telefonul vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 650 la 1.4 GHz cu 6 nuclee, ce îi permite să proceseze mai multe date în același timp, lucru ce se traduce într-o navigare rapidă prin meniuri și aplicații.
Procesorul vine cu un accelerator grafic Adreno 510 ce îi permite redarea satisfăcătoare a jocurilor 2D. Antutu spune că pentru jocurile 3D e recomandat un low quality mode. Nu îl pot contrazice, niciunul dintre noi nu ne jucăm pe telefon. Dar când e vorba de vizionat clipuri video, acceleratorul grafic face diferența, imaginea poate fi catalogată ca cristal.
Urmărind recenziile făcute în primele 9 luni de la lansare, constat că scorul Antutu a scăzut cu vreo 15.000 de puncte, semn că au apărut între timp pe piață telefoane cu performanțe mai bune.
Procesorul este ajutat de 3 GB de RAM.
Foto video
Și acum despre partea care a atras-o cel mai mult pe A. la acest model de telefon: camera foto frontală cu cei 23 MP. Asta înseamnă o rezoluție de 5520 x 4140 px pentru poze la calitate maximă (aspect ratio 4:3). Ai posibilitatea alegerii următoarelor rezoluții: 23 (4:3), 20 (16:9), 8 (4:3, 16:9). Pe mine nu mă încântă deloc aspect ratio 16:9, nu la poze.
Camera foto secundară are 5 MP.
Camera frontală asigură un zoom digital de până la 5X. Încă mă întreb cine face poze cu zoom cu telefonul. 🙂
În ceea ce privește calitatea pozelor, tehnologia de procesare a imaginii X-Reality face pozele mai sharp, reduce zgomotul, ajustează contrastul și saturația, ceea ce se poate traduce în mai puțin timp alocat editării pozelor în alte aplicații, înainte de a le partaja pe rețelele sociale, dar nu te scutește de crop :D. Apropos de asta, camera poate fi setată inclusiv pe modul HDR.
Spre deosebire de LG Nexus 5, Sony Xperia X Compact face poze mult mai bune în lumină slabă. Vezi pozele de mai jos făcute la apus, la 8 MP pe ambele telefoane.
Focala f/2.0 îți va permite să faci poze cu fundal încețoșat, așa cum poți vedea în review-ul dedicat aparatului de ras. La zoom se pierd detalii în poze, acestea devenind pixelate. Ca și comparație, calitatea pozelor făcute cu Sony Xperia X8 compact e peste cea a celor făcute cu Huawei P10 Lite și zic asta pentru că am comparat personal, Huawei P10 Lite fiind prima opțiune pentru A.
Camera foto este model F5321 și permite autofocus, dar nu dispune de stabilizare optică a imaginii. În schimb, recuperează cu tehnologia de detectare tripla a imaginii.
Același senzor de 24 mm de la Sony, model IMX300, se regăsește și în iPhone 7.
În materie de video, poate înregistra clipuri la o rezoluție de 1080p fie la 30 fps, fie la 60 fps, iar pentru stabilitate camera are integrată tehnologie SteadyShot (stabilizator video).
Vizionarea clipurilor pe telefon, în special cele în regim de streaming online, și înregistrarea acestora duce la supraîncălzirea bateriei.
CITEȘTE ȘI:
Conectivitate
- 4G LTE (acoperă toate frecvențele operatorilor din România)
- GPRS
- Bluetooth v4.2 – la fel ca pe iPhone 6, tehnologie ce asigură un transfer de date mai rapid decât versiunile anterioare, posibilitatea de a-ți seta nivelul de privacy – cu descoperire sau fără – și a face transfer de date într-o rază de 60 de metri
- Tehnologie wireless 802.11 a/b/g/n/ac – utilizează tehnologii wireless în bandă dublă pe frecvențele 2.4 GHz și 5 GHz, asigură o lățime de bandă de până la 1300 Mbps pe frecvența de 5 GHz și de până la 450 Mbps pe frecvența de 2.4 GHz
- NFC
- USB Tip C
- 1 x Jack 3.5 mm
Autonomie
Telefonul vine echipat cu o baterie de 2.700 mAh, ce îi conferă o autonomie de până la 36 ore pentru un utilizator moderat de smartphone (verificat emailuri, conturi social media, chat și browsing).
Are integrată tehnologie Qnovo Adaptive Charging Quick Charge 3.0, dar, din păcate, nu există un adaptor compatibil. Asta nu înseamnă că va trebui să te limitezi la un încărcător Sony compatibil cu tehnologia Quick Charge, patentată de Qualcomm, ci poți folosi orice încărcător compatibil Quick Charge 3.0, cum ar fi Aukey sau Anker.
Încărcarea se ajustează în funcție de setările din fabrică (adaptive charging), încărcarea bateriei făcându-se la o anumită viteză până la un nivel dinainte stabilit, ca mai apoi viteza de încărcare să scadă până bateria ajunge la 100%, lucru ce face ca durata de viață a bateriei să fie extinsă.
Senzori
- A-GPS GLONASS (Assisted GPS, se folosește inclusiv de rețelele wi-fi și de date pentru o mai bună poziționare; acces la 28 de sateliți)
- Accelerometru (cel care ajustează imaginea telefonului în funcție de poziția acestuia – verticală sau orizontală)
- Senzor de proximitate (cel care dezactivează ecranul în timpul apelurilor, atunci când telefonul este ținut la ureche)
- Giroscop (împreună cu accelerometrul identifică mișcarea pe 6 axe)
- Senzori de amprentă
Concluzii
Este Sony Xperia X Compact potrivit pentru călători?
Da, pentru călătorii pretențioși de week-end, în special pentru cei ce fac escapade de shopping.
Pentru călătorii de cursă lungă e recomandat un telefon dual SIM și cu rating IP (Ingress Protection) spre limita de sus a valorilor (6 pentru rezistență la praf și 9 pentru rezistență la scufundări), lucru ce lipsește la Sony Xperia X Compact.
Deși a fost disponibil pentru vânzare în Europa încă din octombrie 2016, încă nu de găsesc accesorii pentru el (adică huse).
Comparând cu telefoanele de pe piață în acest moment, putem spune că Sony Xperia X Compact se încadrează într-un segment mediu de performanță.
Telefonul a fost achiziționat din Sony Center-ul din Băneasea Shopping City pentru suma de 1700 lei, cu garanție extinsă pentru Europa de 2 ani. La eMag costă 1.899 lei, iar la evoMag e redus la 1.599 lei.
CITEȘTE ȘI: Gadgeturile calatorului
E clar mult superior pe partea de poza, decit LG. Super