Agenţia de turism online Paravion, prezentă inclusiv în Turcia cu portalul Bavul.com, va intra în insolvență începând de azi, 8 august 2017.
Decizia vine ca urmare a scăderii dramatice a business-ului desfăşurat de Paravion în Turcia, prin site-ul de rezervări Bavul, pe fondul problemelor politice şi de securitate traversate de Turcia în ultimele 12 luni.
Reprezentanţii companiei se aşteaptă ca agenţia din România să nu fie grav afectată. Turiştii pot rezerva în continuare bilete de avion pe Paravion.ro, chiar dacă agenția și-a pierdut licența IATA. Agenția de turism va putea vinde în continuare bilete de avion, dar prin intermediul unei terțe părți.
Odată cu intrarea în insolvență, Paravion a pierdut locul la masa negocierilor ce se puteau solda cu vânzarea afacerilor din România, după cum arată profit.ro, fondul de investiții GED, proprietarul Paravion, fiind în negocieri avansate cu o agenție online din Grecia.
De asemenea, vânzarea site-ului Bavul.com, deținut de Paravion, era negociată cu un investitor turc, care s-a retras din cursă la începutul săptămânii trecute. Rămas fără cumpărător, business-ul Bavul.com a fost închis, acesta înregistrând pierderi de câteva milioane de euro.
Așa cum ați putut citi inclusiv pe turism20.ro, în 2015, compania a preluat de la Turkcell portalul de rezervări online Bavul.com, cu un portofoliu de peste 300.000 de utilizatori.
După achiziţie, în 2016, Bavul a înregistrat afaceri de 23 de milioane de euro, însă, contextul socio-politic din Turcia şi devalorizarea lirei turceşti au afectat dramatic dezvoltarea investiţiei şi, implicit, business-ul Paravion, potrivit comunicatului de presă emis de Paravion.
Prima jumătate a anului a confirmat instabilitatea, situaţia din Turcia devenind şi mai dificilă. Deprecierea puternică a lirei turceşti din ultimul trimestru al lui 2016, de peste 30%, s-a tradus printr-un declin al vânzărilor internaţionale de bilete de avion şi al marjei de profit din Turcia în 2017. Astfel, s-a decis închiderea Bavul şi reorganizarea Paravion.
În 2016, pe Paravion.ro au fost efectuate peste 175 milioane de căutari online de bilete de avion, cu o medie de 20.000 de căutari pe oră, iar vânzările Paravion au depăşit 440.000 de bilete avion, compania înregistrând o cifră de afaceri de 78 milioane euro.