Bineînțeles, situația nu este specifică neapărat booking.com, doar că ăsta e ultimul caz cu care m-am confruntat eu. Și nu este pentru prima dată, aceeași situație am avut-o acum câțiva ani cu Hotel Lorien din Koln, cameră rezervată prin hotels.de fără a fi necesară validarea vreunui card bancar, doar că atunci am avut un contact în oraș care a rezolvat problema avansului pentru noi.
Pentru a înțelege mai bine lucrurile și pentru a identifica cel mai la îndemână serviciu de transfer luăm ca exemplu un avans de 100 euro pe care trebuie să-l trimiți într-un cont bancar din Grecia.
Transfer bancar
Revenind direct la problemă, primul lucru pe care vei fi tentat să-l faci va fi să plătești din contul tău asociat cardului de debit/credit, doar că va trebui să fii atent/ă la ce presupune asta pentru o plată internațională (ne limităm doar la Europa), o plată SEPA.
SEPA, Single Euro Payments Area, e o înţelegere cadru între statele din Uniunea Europeană, la nivel de politici financiare, prin care orice tranzacție electronică este considerată tranzacție națională, indiferent de monedă sau ţară. Realitatea românească e alta, așa că băncile din România păcălesc sistemul prin așa numitele speze SWIFT, comisioane de transfer interbancare internaționale.
Pentru transferul de credit într-un cont bancar din străinătate, dintr-o țară europeană, băncile din România vor percepe un comision între 10 și 25 de euro până în anumite sume maxime, ca mai apoi să comisioneze procentual, fără alte comisioane de conversie valutară, în condițiile în care taxele sunt suportate de plătitor (condiție de comisionare OUR), astfel încât cel ce încasează banii primește fix cât îi trimiți.
Evident, poți alege să împarți taxele cu beneficiarul (condiție de comisionare SHA, shared charging principle) sau să le lași în responsabilitatea lui (BEN).
Așadar, pentru un avans de 100 euro plătit din contul tău bancar în contul bancar al unității de cazare la care ai făcut rezervarea prin booking.com, fără a fi nevoie de blocarea unui card de credit, sau pentru orice alte situații similare cu avansuri pentru servicii turistice, poți plăti un comision de 10 euro la Unicredit, sau 25 de euro la BCR sau CEC Bank, de exemplu.
Servicii ale operatorilor de transferuri bani
Western Union
Următoarea opțiune mai puțin costisitoare este o alimentare a contului beneficiarului prin Western Union, un operator de transferuri de bani.
Prima opțiune și probabil cea mai la îndemână e depunerea cash pentru un transfer într-un cont bancar din străinătate, ceea ce presupune deplasarea la un birou local Western Union.
Pentru un transfer de 100 de euro vei plăti un comision de 9 euro, dacă vrei ca banii să ajungă în aceeași zi sau 5.50 euro pentru ca banii să ajungă în ziua următoare.
Poți efectua un astfel de transfer inclusiv online, după ce îți faci un cont pe site-ul westernunion.com. Ia în calcul faptul că acest lucru poate dura câteva zile, căci informațiile pe care le furnizezi vor fi verificate prin dovezi fizice cerute de Western Union prin corespondență.
De asemenea, poți folosi serviciile Western Union și din aplicațiile mobile oficiale.
Poți plăti într-un cont bancar specificat de beneficiar fie prin intermediul unui card de credit sau de debit, fie dintr-un cont bancar. Vei avea nevoie de numele complet al beneficiarului, de codul SWIFT/BIC și IBAN. Transferul are loc în 2-3 zile lucrătoare, iar pentru 100 de euro transferați plătești un comision de 5 euro. Via email vei primi un tracking number pentru tranzacția în cauză (Money Transfer Control Number).
De asemenea, dacă banca la care ai deschis un cont curent are un parteneriat cu Western Union, poți face astfel de transferuri într-un cont bancar din străinătate fie prin Internet Banking, fie la ATM, selectând instrumentele specifice din meniurile aplicațiilor web/ATM. Un număr de referință al plății va fi afișat pe chitanța emisă de ATM.
Money Gram
O alternativă Western Union este Money Gram. Din păcate, este o soluție doar dacă ești dispus să faci depuneri în numerar la unul din ghișeele Money Gram.
Pentru un transfer în lei a echivalentului a 100 euro într-un cont bancar din străinătate vei plăti un comision de transfer de 22 de lei, ce include și marja pentru conversia valutară de 9 lei.
Servicii de transfer bani P2P
Genul acesta de servicii îți permit să efectuezi plăți ce nu presupun transferuri cross-border și asta pentru că tranzacțiile au loc între entități locale ce fac parte din rețeaua P2P.
TransferGo
De exemplu, poți folosi TransferGo, un serviciu oferit de un startup lituanian ce operează în 44 de țări, prin intermediul căruia poți trimite bani într-un cont din străinătate fie de pe un card de credit/debit, fie dintr-un cont bancar prin Internet Banking. De fapt, tu transferi bani din contul tău unei entități TransferGo din România, iar în baza unui sistem de plăți intern de tipul local in – local out, această entitate va notifica entitatea din țara vizată să facă plata către contul bancar indicat.
Pentru plățile inițiate din România poți face transferul folosind un serviciu de internet banking sau te poți deplasa la ghișeul unei bănci pentur a efectua o depunere în numerar în contul precizat în momentul în care începi un transfer pe transfergo.com.
Poți folosi serviciile TransferGo și din aplicațiile mobile oficiale pentru iOS și Android.
Pentru Grecia, pentru a transfera, în lei, 100 de euro într-un cont din străinătate, vei plăti un comision fix de 9 lei, la care se adaugă marja pentru conversia valutară de 7 lei. În funcție de țara de destinație aceasta poate varia între 0.4% și 2.2%. Banii sunt virați în contul beneficiarului în următoarea zi lucrătoare.
La costurile de mai sus se adaugă comisionul pentru plățile prin Internet Banking către alte bănci din România.
Dacă vrei să faci un prim transfer gratuit de minim 60 de euro, poți accesa fie link-ul acesta, fie poți folosi codul YtJwAI în formularul de înscriere de aici. Prima tranzacție gratuită nu necesită autentificare, în schimb, pentru cea de-a doua tranzacție comisionată va trebui să îți verifici datele de contact. Spre deosebire de Western Union, această verificare se poate face online, încărcând pe site o copie CI, pașaport sau permis de conducere.
TransferWise
O alternativă la TransferGo este TransferWise, un serviciu similar, dar cu acoperire pentru aproximativ 500 de monede de schimb.
Comisionul de transfer este de 1% din suma transferată, minim 3 dolari.
Pentru cei 100 de euro pe care presupunem că vrei să îi transferi într-un cont din Grecia vei plăti un comision de 10 lei, la care se adaugă și marja din conversia valutară de 0.02 lei.
Dacă vrei să faci un transfer de până în 550 de euro gratuit, îți poți crea un cont urmând link-ul ăsta. Dacă faci un transfer de cel puțin 250 de euro, o să fie bine pentru toată lumea. 🙂
Serviciile TransferWise pot fi accesate și de pe telefoanele mobile, prin aplicațiile dedicate pentru Android sau iOS.
Card non-bancar de la Revolut
Revolut poate fi o opțiune bună dacă vrei să plătești un avans la o rezervare pe booking.com cu încasarea direct la administratorul unității de cazare. Transferul bancar durează vreo 3 zile lucrătoare și posibil să fie subiectul unor taxe percepute de banca care încasează, cert este că nu așa de mari ca cele percepute ca în cazul transferurilor SEPA.
Plus de asta e util dacă vrei să plătești cu cardul în străinătate, iar banca ta are un curs nesimțit. Cu Revolut încă nu e cazul.
Îți poți face un cont și comanda un card de aici. Pentru comisioane, verifică link-ul ăsta.
Card de debit emis pentru zona Euro
O ultimă soluție ce îți poate fi de ajutor în situația în care ai de plătit un avans în euro într-un cont bancar din zona Euro este un card de debit cu comisioane lipsă sau foarte mici când vine vorba de tranzacții la comercianți sau online.
Un astfel de produs este cardul de debit Paysera, emis sub sigla Visa. De reținut faptul că poate fi alimentat în lei prin Unicredit România, fără comision la încasare, singurul comision fiind cel de 3% pentru schimbul valutar. Evident, asta e o soluție pe care trebuie să ți-o pregătești din timp. Poți folosi cardul inclusiv la tragerea banilor din contul de PayPal. Mai multe detalii despre card, aici.
CITEȘTE ȘI: How many Pula do you need to travel around the world
Poți compara serviciile de mai sus pentru a-l descoperi pe cel mai potrivit nevoilor tale folosind site-ul www.monito.com.
Dacă ai avut experiențe similare cu alte servicii, nu ezita să lași câteva considerații personale în comentarii.
Foto: James Baker, Transfer via bestreviewsbase.com, CC BY 2.0
Salut Petruș,
Cred că poți menționa și plata prin PayPal, nu-i așa?
Salut, Alex!
Din păcate, prin PayPal nu poți transfera bani într-un cont bancar al unei terțe părți.
Soluțiile prezentate au vizat transferul într-un cont bancar din Europa.