Norme care vor face ca plăţile electronice în magazine şi online să fie mai sigure au fost adoptate de către Comisia Europeană (CE). Astfel, consumatorii vor avea acces la soluţii mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plată.
Normele pun în aplicare a 2-a directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2) revizuită recent, ce vizează modernizarea serviciilor de plată din Europa, astfel încât să ţină pasul cu evoluția rapidă a pieței financiare şi să permită dezvoltarea pieţei europene a comerţului electronic.
CITEȘTE ȘI: Ghid introductiv în turismul electronic: plăţi electronice
Aceste norme permit consumatorilor utilizarea de servicii oferite de furnizori terţi, cunoscuţi şi sub numele de societăţi din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantând în acelaşi timp o securitate riguroasă a datelor pentru consumatorii şi întreprinderile din UE. Acestea includ soluţii de plată şi instrumente de gestionare a finanţelor personale prin agregarea informaţiilor din diferite conturi.
Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate şi a fiabilităţii plăţilor electronice. În special, DSP2 impune prestatorilor de servicii de plată să elaboreze un sistem de autentificare strictă a clienţilor. Prin urmare, normele adoptate luni conţin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei şi să protejeze confidenţialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales în cazul plăţilor online.
CITEȘTE ȘI: Fraude online în turism și cum se pot proteja firmele din industrie de acestea
Acestea necesită combinarea a cel puţin două elemente independente, de exemplu, un card sau un telefon mobil, la care se adaugă, înainte de efectuarea unei plăţi, o parolă sau o caracteristică biometrică, cum ar fi amprentele.
De asemenea, DSP2 stabileşte un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plăţi ale consumatorilor, cum ar fi aşa-numitele servicii de iniţiere a plăţilor şi servicii de informare cu privire la conturi. Aceste tip de servicii sunt deja oferite în multe ţări ale UE, însă datorită DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe întreg teritoriul UE, cu condiţia îndeplinirii unor cerinţe stricte de securitate. Normele precizează cerinţele privind standardele comune şi sigure de comunicare între bănci şi societăţile din domeniul tehnologiei financiare.
După adoptarea standardelor tehnice de reglementare de către Comisie, Parlamentul European şi Consiliul au trei luni la dispoziţie pentru a le examina. După perioada de examinare, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Băncile şi alţi prestatori de servicii de plată vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a institui măsurile de securitate şi instrumentele de comunicare.
Simpla introducere a unei parole sau a datelor de pe cardul de credit nu vor mai fi suficiente, în majoritatea situaţiilor, pentru a efectua o plată. În anumite cazuri va fi necesar un cod care să fie valabil doar pentru o anumită tranzacţie, alături de celelalte două elemente independente. Scopul este acela de a reduce în mod semnificativ nivelurile actuale de fraudă pentru toate metodele de plată, în special pentru plăţile online, şi de a proteja confidenţialitatea datelor financiare ale utilizatorilor.
CITEȘTE ȘI: Cardurile, din ce în ce mai utilizate pentru rezervarea vacanțelor