Dacă pleci la drum cu mașina personală, vei avea nevoie de ceva mai multe aplicații decât cele pe care ți le-am recomandat acum ceva timp, iar unele dintre ele îți for fi utile inclusiv pentru plata taxei de drum sau a rovinietei.
Rovinieta e necesară pentru toți cei ce circulă pe drumurile naționale și poate fi valabilă 1 zi, 1 săptămână, 1 lună, 3 luni sau 1 an.
Probabil ca mulți alții și tu obișnuiești să îți achiziționeazi preventiv rovinieta de la orice benzinărie din zona de interes sau de la ieșirea din localitate. Dar ce te faci când uiți să faci asta și știi că ai toate șansele să fii identificat fără de către camerele de control roviniete? Mi s-a întâmplat inclusiv mie, iar acum aștept curios amenda, deși am cumpărat rovinieta de la Petromul de la km 186 de pe A2 fix în ziua în care am ieșit din localitate, după ce am trecut de camera de identificare de Fetești. 😀
Probabil dacă m-aș fi pregătit cum trebuie, n-aș fi ajuns în situația asta, un singur eveniment în calendar și problema ar fi fost rezolvată.
Ca să nu ți se întâmple și ție, am listat mai jos câteva soluții online și mobile care îți vor fi de folos pentru plata rovinietei.
Plata online prin erovinieta.ro
Prima soluție e cea a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), site-ul dedicat, erovinieta.ro, pe care poți plăti cu cardul bancar fie taxa de pod, fie rovinieta.
Acestuia i se adaugă câteva site-uri autorizate, precum e-rovinieta.ro, roviniete.ro, unde poți plăti inclusiv în rate dacă folosești un card BT sau Alpha Bank care îți permite acest lucru, sau auto.ro.
Plata prin SMS
Dacă ai nevoie de rovinietă pentru 7 zile, poți încerca și această variantă prin trimiterea unui SMS la 7500 sub forma CJ00ARW A, urmând să primești un SMS de confirmare prin care autorizezi plata.
Plata prin aplicația mobilă eTarife
Aplicația e disponibilă atât pentru smartphone-uri cu SO Android, cât și iOS.
Plata din aplicațiile de internet banking
În caz că nu îți surâde ideea de a avea multe aplicații instalate pe telefon, pe care oricum le vei folosi destul de rar, află că îți poți plăti rovinieta direct din aplicațiile de internet banking ING și BT24, fie din variantele desktop, fie din cele mobile.
În ambele cazuri vorbim de integrări ale platformei dedicate roviniete.ro.
LE: aplicația Home’Bank de la ING nu mai oferă această opțiune
Amenzi roviniete
Și pentru că se mai întâmplă, amenzile pentru roviniete pot fi plătite pe următoarele site-uri:
- ghiseul.ro, în 2016, statul paralel făcând posibilă înregistrarea în sistem fără vizita în persoană la administrația financiară la care ești arondat
- auto.ro
- amenda-online.ro
Nu știu să îți zic dacă amenda va fi listată în contul tău de pe ghiseul.ro, cert e că procesul verbal îți va ajunge în format fizic acasă în următorele 8 luni de la data săvârșirii faptei contravenționale. Constatarea contravenției trebuie să se facă în maxim 6 luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea acesteaia în următoarele 2 luni de la constatare. Pentru un autoturism din clasa A cuantumul minim al amenzii pentru lipsa rovinietei (rovinietă expirată) este de 250 lei, iar cel maxim de 500 lei.
Legislația privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România poate fi consultată aici.
Poți susține acest blog cumpărând rovinieta online de aici. Da, e posibil să primesc un comision. Ca să îți mulțumesc la rândul meu îți ofer o reducere de până în 15 lei la prima cursă cu Bolt sau o reducere de 10 lei la prima cursă cu Uber.
Pe erovignete.ro nu se poate achita cu card in rate o rovigneta. Pentru cine este interesat, am sunat direct la ei.
Mulțumesc pentru sesizare și confirmare, Diana!
Am făcut eu un mix de informații, am rectificat ca urmare a comentariului tău.
ING home bank nu mai are disponibila aplicația pt rovigneta.
Mulțumesc pentru actualizare, Ovidiu! Am actualizat și eu în text.