În caz că așteptai nerăbdător/oare încă un review de gadget, pregătește-te să vrei să porți o brățară de fitness în călătoriile tale. Eu doar ce mi-am achiziționat un smart fitness bracelet Aipker Q8 din motive ce țin de șlefuirea trupului meu pentru litoralul românesc.
Glumesc! 🙂 Pentru că sunt la regim, îmi monitorizez consumul caloric, nu neapărat la mers, cât din activitățile de recuperare pe care le fac, iar în descrierea de pe eMag pentru brățara Aipker Q8 se menționa că are un modul prestabilit de activități sportive, pentru mine fiind de interes ciclismul și înotul (brățara e submersibilă IP 68).
Surprinzător, livrarea comenzilor pentru produsele din marketplace-ul eMag se face destul de repede, în 24 de ore.
Marea dezamăgire a fost să constat că nu există niciun modul de sporturi prezente în meniul brățării și cu toate acestea am păstrat-o. În schimb poate afișa ora, pe care și-o trage din aplicația mobilă, numărul de pași, caloriile consumate, distanța, calitatea somnului, pulsul, nivelul oxigenului din sânge și tensiunea arterială, la care se adaugă afișarea de notificări pentru apeluri și mesaje pentru atunci când călătorești (SMS, WhatsApp, Messenger), fără să mai fie nevoie să îți etalezi telefonul.
Specificații
Mai jos găsești specificațiile tehnice:
- Display: OLED, rezoluție 96 x 32
- CPU Manufacturer: Mediatek
- ROM: <128MB
- Model CPU: NRF51822 (CORTEX MO 16 MHZ)
- Conectivitate: Bluetooth 4.0
- Baterie: Li-Polymer, 70 mAh
Singura remarcă pe care vreau să o fac e legată de autonomia bateriei, care ține până la 5 zile fără sincronizarea cu aplicația. Eu făceam sincronizarea dimineața și seara, așa că nu știu cât ține bateria în condițiile în care păstrezi sincronizarea prin bluetooth activă. Posibil ca în cazul sincronizării continue bateria să dureze mai puțin. În cazul meu, brățara a trebuit să treacă testul copilului pentru 2 zile, ceea ce înseamnă că a stresat-o la maxim (s-a jucat prin meniul brățării).
Încărcarea se face prin intermediul unui clește cu 3 pini pe una dintre fălci, cealaltă fiind prevăzută cu bureți pentru a nu zgârâia ecranul.
Aplicație mobilă
Aplicația în care sunt preluați parametrii înregistrați de brățară Aipker Q8 este FitCloud. Chiar dacă brățara nu are un modul sport, din aplicație poți opta să înregistrezi sesiunile de mers, de alergare sau drumeție. Practic, funcționează ca orice aplicație de activity tracking (Google Fit, Strava etc.) instalată pe telefon, inclusiv cu înregistrarea coordonatelor GPS, fără vreo legătură cu brățara, zic eu.
Descarcă FitCloud pentru Android Descarcă FitCloud pentru iOS
Tot în secțiunea dedicată exercițiilor se pot vedea numărul de pași și caloriile arse.
Comparație nr. de pași și distanță parcursă
De dragul comparației, am comparat numărul de pași înregistrați de brățară cu numărul de pași înregistrați de Google Fit.
Brățara Aipker Q8 a înregistrat 3260 de pași pe traseul de acasă până la birou, iar aplicația Google Fit 1977 de pași. Ca și distanță, brățara a înregistrat 2.2 km, iar aplicația Google Fit 1.1 km.
Dacă stau pe loc și scutur mâna, brățara nu înregistrează pași, dar face acest lucru când mă deplasez cu un mijloc de transport în comun, lucru pe care l-am observat inclusiv la Google Fit.
Pentru a verifica dacă brățara înregistrează corect distanța parcursă și caloriile consumate am făcut un test cu Strava și Google Fit pe o distanță de 400 m.
Surprinzător, distanța înregistrată de brățară a fost aceeași cu distanța înregistrată de Strava, 300 m, ceea ce mă face să cred că numărul de pași înregistrați de brățară e mai aproape de realitate decât cel înregistrat de Google Fit. Cu toate acestea, Google Fit a înregistrat distanța corectă, 400 de metri, conform măsurătorii cu Google Maps între punctul de plecare și cel de sosire. În privința nr. de calorii, brățara a înregistrat un consum de 70.4 kcalorii, pe când Strava doar 38 de kcalorii, iar Google Fit 52 kcalorii.
Comparație puls și tensiune arterială
Următoarea secțiune din aplicație e dedicată monitorizării somnului. Aici poți vedea, pe baza parametrilor înregistrați de brățară, calitatea somnului, dacă ai dormit adânc sau dacă te-ai foit.
În secțiunea Health, poți vedea un istoric zilnic al pulsului, tensiunii arteriale și al nivelului oxigenului din sânge.
Pentru a vedea cu ce acuratețe înregistrează brățara pulsul am folosit un tensiometru AEG, iar rezultatul a fost apropiat, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.
Vezi AEG BMG 561 în eMag Marketplace
Nu același lucru pot spune și despre tensiunea arterială, dovadă comparația de mai jos.
Aplicația poate fi sincronizată cu Google Fit. Din aplicație mai pot fi programate alarme sau alerte pentru sedentarism și hidratare. Tot din aplicație poți alege ce secțiune/modul să se afișeze în meniul brățării.
Câte despre faptul că este surmesibilă nu pot comenta, doar am stropit-o accidental, la cum e construită brățara nu mi-aș face mari speranțe. Plus de asta, finisajele, plăcuțele ce flanchează ceasul propriu-zis, au înscrisuri mult prea evidente și par lipite pur și simplu de laterale.
În lumină puternică afișajul nu e vizibil așa de ușor, display-ul fiind de genul glossy.
O poți găsi în marketplace-ul eMag la 160 lei + 15 lei transport.
Vezi Aipker Q8 în eMag Marketplace
Atenție, brățara în cauză este un produs ODM (original design manufacturer), motiv pentru care o poți găsi și sub alte nume, în funcție de cine o comercializează, precum: TechONE™ Q8, Amerteer Q8, TROZUM Smart Bracelet Q8, Docooler Q8, LEMDIOE Q8 sau GUYO Smart Watch.
Tu cum ți-ai folosi sau cum îți folosești brățara de fitness în călătorii?
Buna seara
Am si eu o bratara ca a dvs si nu se conecteaza la aplicatie, ce trebuie sa fac?
Multumesc!
Bună dimineața!
1. Încercați să restartați telefonul. Dacă nici așa nu se face pairing între brățară și aplicație, atunci …
2. Dezinstalați și instalați aplicația din nou. După ce o instalați din nou, vedeți prin setările ei opțiunea de upgrade firmware și încercați și asta.
3. După cum ați putut citi în finalul acestui articol, aceeași brățară se găsește sub mai multe branduri, ceea ce înseamnă că puteți încerca altă aplicație cu care să încercați să o corectați.
Sper să vă fie de folos.