Da, ai citit bine … kit complet de mers la plajă. Probabil îți imaginezi deja un cuplu sau o familie echipată ca pentru o misiune comando, gata să ia cu asalt plaja. Din fericire pentru fiecare dintre noi, mersul la plajă e mult mai simplu și diferă în funcție de preferințele fiecăreia/ruia, de unde și opțiuni diferite pentru componența kit-ului de mers la plajă.
Știu, e un articol pe care te-ai fi așteptat să-l citești pe site-urile dedicate femeilor sau pe cele mondene, doar că-n sezon se mai schimbă lucrurile și trebuie să dau și eu publicului ceea ce caută … o Corina cu autobronzant, o meduză, o adiere de vânt și-un soare blând. 😀
Acum, înainte de a bifa pe check list-ul tău echipamentul de mers la plajă, asigură-te că ți-ai rezervat o vacanță pe măsură pe litoralul românesc, la bulgari, la turci, la greci, italieni și-n rest … prin Europa de Vest, pe coastele însorite ale Spaniei sau în cine știe ce destinație exotică potrivită pentru plajă.
Pentru a-ți facilita parcurgerea articolului ți-am pregătit un index:
🌅 Scurt ghid de alegere a ochelarilor de soare
🏊 Scurt ghid de alegere a ochelarilor de înot
🏖 Accesorii de protecție solară și nu numai
🏖 Produse cosmetice și de protecție
🏖 Jucării și entertainment pentru mers plajă
🏖 Genți de plajă, genți de voiaj, rucsacuri
🎒 Rucsacul
🎒 Borsete sau gentuțe pentru cosmetice
Garderoba de plajă
Orice bloggeriță de fashion care face marketing afiliat pe conținut ți-ar fi recomandat direct niște outfit-uri de brand, dar cum eu nu-s fashionist și n-o ard aiurea pe Instagram n-am cum să fac asta.
Cert e că, împins/ă de situație sau de trend, va trebui ca în garderoba de vacanță să ai și o garderobă de plajă sau de vară, printre care:
- costume de baie,
- bermude,
- încălțări,
- haine lejere de mers la plajă,
- dar și o garderobă pentru petrecerile de pe plajă, din care nu trebuie să lipsească cămăși, bermude și pantaloni pentru el sau rochii vaporoase, pantalonii palazzo, cămășuțe pentru ea.
Tu știi mai bine în ce teren joci în ce ape te scalzi. 😀
În materie de costume de baie, slipi, șorturi sau bermude cred că știi singur/ă ce ți se potrivește, singurul lucru de care trebuie să ții cont e de cât de repede se usucă materialul și câtă protecție oferă la ultraviolete.
Dacă ești femeie, ia aminte că bărbații din jurul tău vor vedea ce le arăți, nu ce vrei tu să se vadă. Dacă ești bărbat, analizează ce ai în exces și alege în cunoștință de cauză piesa de rezistență.
Tricou Crivit din nailon cu protecție solară
Cât despre piesele mari de vestimentație singurul sfat pe care ți-l pot da e să te orientezi către textile ce protejează împotriva radiațiilor ultraviolete, adică . Pentru asta va trebui să vizitezi magazine de specialitate sau comune și să citești etichete în căutarea ratingului UPF (factor de protecție împotriva ultravioletelor).
O protecție eficientă o oferă textilele cu UPF de la 15 în sus. Evident, cu cât ai pielea mai sensibilă, cu atât ratingul UPF trebuie să fie mai mare.
Ai de ales între piese de poliester, nailon, lână sau mătase. Evită bumbacul, inul și cânepa (indiferent sub ce formă).
Încălțările de plajă
Pe scurt:
- papuci,
- sandale,
- șlapi,
- balerini,
- mocasini,
- expadrile,
- teneși,
- încălțări de cauciuc sau neopren pentru plaje și țărmuri cu pietre.
Tu trebuie să știi mai bine cum ajungi la plajă, pe ce fel de plajă mergi și ce ai de gând să faci pe acolo.
Singura remarcă pe care vreau să o fac, și asta pentru că e posibil să fi fost influențat/ă de marii și aventurierii backpackeri, e legată de papucii cu baretă, flip-flopșii, cel mai popular tip de papuci de mers la plajă și asta pentru că sunt ușori și lasă nisipul să-și vadă de drumul său printre degetele tale. Dacă te știi cu terminații nervoase sensibile la nivelul picioarelor, evită modelul și rezumă-te la papucii clasici.
Accesoriile de plajă
Recomandarea mea e să nu-ți lipsească de pe cap:
- șapca,
- pălăria cu boruri mari,
- cipilica
- sau bandana
- sau eșarfa, după caz,
- și nici ochelarii de soare.
Șapcă Quicksilver
Eu sunt purtător de șapcă, pe care o orientez în funcție de cum bate soarele fie cu cozorocul în spate, fie în față, niciodată lateral pentru a fi penibil ca băieții de cartier.
Am vreo 5 șepci pe care le port prin rotație: una de la Quicksilver, una de la Under Armour, una de la Puma, una de la Converse și una … din Barcelona. 😀
Ochelari de soare de la C&A, foto by Alex Rădescu
Ocazional port ochelari de soare, mai ales la plajă. Am folosit mai multe feluri de ochelari, și de la Carrefour și de la Decathlon sau C&A și am ajuns să port o pereche de ochelari Hawkers, pe care am cumpărat-o de pe elefant.ro, după ceva căutări pentru niște ochelari relativ ieftini, eficienți și de brand. Singurul lor minus e că nu acoperă suficient de mult zona din jurul ochilor pentru a o proteja eficient. La femei tind să cred că e mai simplu cu ochelarii care acoperă mai mult din față spre deosebire de bărbați.
Scurt ghid de alegere a ochelarilor de soare
Ca scurt ghid de alegere a ochelarilor, :
- tipul de filtru solar (de exemplu un filtru UV400 împiedică lumina), polarizarea (capacitatea lentilelor de a bloca lumina reflectată de suprafețele plane, reducând disconfortul),
- marcajul CE, ceea ce înseamnă că lentilele n-ar trebui să lase să treacă prin ele mai mult de 5% din razele ultraviolete, să acopere ochiul cât mai mult,
- categoria de filtru solar (0 – 20%, 1 – 20-40%, 3 – 60-80% – cei mai potriviți pentru soare puternic, 4 – 100% – heliomați)
- și culoarea lentilelor (dacă vrei să reducă strălucirea, alege culori naturale; dacă vrei să-i porți când e înnorat, alege ochelari cu lentile gri; dacă vrei contrast în culori, alege ochelari cu lentile maro), forma feței.
Accesorii înot
Dacă te știi cu alergii sau sensibilități e bine să nu-ți lipsească din kit:
- casca de înot,
- ochelarii de înot
- și dopurile de urechi pentru înot.
Scurt ghid de alegere a ochelarilor de înot
Forma ochelarilor de înot depinde de activitatea acvatică pe care o practici și pot fi plini, fără separator între lentile, utili mai ales pentru scufundări, sau cu lentile separate printr-o bandă elastică sau ajustabilă.
Practic, alegerea lor depinde de mărimea orbitei oculare, etanșeitatea din jurul lentilelor, culoarea acestora și tipul curelei de fixare. Culoarea lentilelor este utilă pentru că poate reduce reflexiile din apă sau intensitatea luminii. Pentru înotul în aer liber sunt recomandate lentilele albastre sau fumurii, pentru înotul în condiții de ceață sunt recomandate lentilele transparente, iar pentru înotul în spații închise sunt recomandate lentilele mov sau chihlimbar.
Cureaua poate fi un criteriu de selecție. Poate fi simplă sau dublă, lată sau îngustă. Până nu probezi, nu poți ști exact ce ți se potrivește.
Pe partea de amuzament îți vor rezolva problemele masca de snorkelling, labele de scafandru, salteaua gonflabilă, echipament pentru sporturi acvatice, colacul gonflabil pentru copii, aripioarele de înot, vesta gonflabilă ș.a.m.d.
Dacă n-ai timp să alergi în magazine de specialitate pentru asta, ai la dispoziție magazinele online sau supermarket-urile din cartier, gen Lidl sau Kaufland, care în această perioadă au astfel de accesorii în ofertă, sau la prețuri accesibile la Decathlon.
În caz că ai copii, ai mai putea adăuga aici o piscină fie gonflabilă, fie o piscină care își consolidează pereții laterali pe măsură ce o umplii cu apă. Noi am găsit modelul din urmă la un Pepco și suntem mulțumiți maxim de el, căci este și ușor de transportat și de instalat.
Gadget-uri … de sezon
Nu uita:
- brățara fitness cu care poți urmări nivelul ultravioletelor sau cu care îți poți monitoriza nivelul caloriilor arse în timpul înotului,
- telefonul mobil,
- power bank-ul sau panoul solar mobil,
- e-book reader-ul,
- boxa portabilă,
- aparatul foto,
- căștile,
- jocul de table etc.
CITEȘTE ȘI: Gadgeturile călătorului
Aplicații mobile
Pe cel mai la îndemână gadget, smarphone-ul, va trebui să ai instalate aplicații mobile ce te ajută să te orientezi dacă să ieși sau nu la plajă, cât să stai etc.
Cele mai le îndemână aplicații sunt cele pentru vreme, iar recomandarea mea merge către și . Din meteoblue îți poți luat informațiile despre nivelul radiațiilor ultraviolete, iar din Windy informații despre evoluția curenților de aer și a valurilor.
În funcție de destinația pe care o alegi îți poți instala aplicații locale. Pentru România n-ai opțiuni, neexistând aplicații dedicate litoralului. Ți-aș fi putut recomanda aplicația dedicată orașului Tulcea sau aplicația dedicată Deltei Dunării, dar ele nu mai există. Îți rămân la dispoziție agregatoarele de obiective turistice, precum CeSăVezi, SkyTrip Road, Tourist Informator etc.
CITEȘTE ȘI: Tururi şi activităţi pentru #relaxaresivitalitate în sudul litoralului românesc
Accesorii de protecție solară și nu numai
În cazul în care nu mergi la plajă să te rotisezi precum fabuloasele botuxate, ai nevoie de umbră, mai ales dacă nu le ai cu trezitul devreme pentru a prinde soarele perfect. Dacă mai ești și cu copii după tine, e imperios necesar să ai o umbrelă sau un cort de plajă.
Uită de umbrelele de plajă de prin promoții și orientează-te către una de pescar de la Decathlon sau similar. Suportul ce se înfige în pământ îi conferă stabilitate, e solidă, ba are chiar și o prelată ce se atașează de jumătate din umbrelă, care ancorată formează un adăpost.
Dacă te orientezi spre cortul de plajă, ai grijă să aibă ferestre de aerisire, că altfel te vei sufoca în el.
După ce rezolvi cu umbra, urmează să te preocupe pe ce stai, așa că recomandarea mea e să dai uitării cearșaful de plajă și să te reorientezi către o pătură de picnic, singura remarcă e să ai grijă la nivelul de finețe al țesăturii. Cu cât mai fin, cu atât mai bine, căci nisipul nu va rămâne în țesătură. Partea bună e că pe spate, pătura de picnic e protejată de un strat lucios, ceea ce-i permite curătarea ușoară a nisipului.
Ca alternativă poți folosi un izopren de cort.
Peste oricare dintre ele întinde-ți un prosop. Știu, ai citit pe blogurile backpackerilor de prosoapele de fibră care-s ușoare și absorb apa bine și, probabil, vei sări că găina în vârful grămezii pe cele de la Decathlon. Sunt O.K. de stat pe ele la plajă, dar nu absorb apa neam, se comportă fix ca prosoapele chinezești de plastic.
Produse cosmetice și de protecție
Pentru cititoare alegerea produselor se face în funcție de necesități, igienă, și de cui vor să coloreze privirea, pentru cititori mai mult de igienă. Sunt de părere că din kit-ul de plajă nu trebuie să lipsească:
- un anti-perspirant sau un deodorant,
- o cremă de protecție solară,
- un spray anti-insecte,
- spray hidratant pentru după plajă,
- o loțiune pentru calmarea arsurilor
- și pudra antimicotică (mai ales dacă frecventezi piscine).
Cel mai important element de aici e crema de protecție solară. La fel ca și la haine, aceasta se alege în funcție de gradul de protecție (SPF) pentru ultravioletele B (UVB), radiațiile solare care provoacă înroșirea pielii. Cele mai eficiente creme filtrează și ultraviolete A (UVA), responsabile de apariția ridurilor, cancerului de piele și alte simptome ale îmbătrânirii pielii.
O găsești fie prin farmacii, fie la supermarket, după cum urmează:
- cu nivel ridicat – SPF 15, absoarbe 94% din radiaţii;
- cu nivel foarte ridicat – SPF 30-50;
- cu nivel extrem de ridicat – SPF 50+, absoarbe 98% din radiaţii.
La fel ca și în cazul alegerii hainelor cu factor de protecție solară și aici alegerea se face în funcție de tipul de piele pe care o ai. Recomandarea mea e să consulți un dermatolog, dacă nu știi ce ți-ar prinde cel mai bine sau, cel mai important, dacă te știi cu alergii și trebuie să alegi o cremă fără acid paraaminobenzoic sau parfum.
În funcție de cât de tare bate soarele, va trebui să-ți dai pe piele (sau pe pielea altora, după caz), în primele zile de expunere la soare, cu o cremă cu SPF 50, apoi SPF 30/20.
Dacă mergi pe o plajă unde există și insecte, e recomandat ca înainte de a ajunge la plajă să-ți dai cu un spray anti-insecte, iar după 15 minute și cu cremă de protecție solară. Recomandarea mea e să consulți un medic dermatolog, căci nu știi ce cocktail-uri faci și te poți irita.
Vei aplica crema de protecție solară cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi vei repeta operaţiunea după 2-3 ore sau după fiecare baie în mare ori în piscină.
Ca alternativă poți folosi un spray anti-insecte cu factor de protecție solară.
În trusa de cosmetice eu aș adăuga și o mică trusă medicală cu:
- antivomitive,
- spray antimicotic,
- vitamina C efervescentă,
- dezinfectant pentru mâini,
- plasturi și alte lucruri mărunte ce ți-ar putea fi de ajutor în caz de incidente mărunte.
Jucării și entertainment pentru mers la plajă
Evident, aici depinde de fiecare. Poate tu vrei să citești, altul să joace volei, alta să dea în cărți sau să joace table etc., deci îți vei face lista după priorități.
În mare, ai de ales între:
- Jucării pentru nisip
- Frisbee
- Rachete și mingii
- Avioane de polistiren (eu mi-am luat celui mic unul din Lidl super mișto)
- Zmee pentru copii sau adulți cu mențiunea că e de preferat să le ridici într-o zonă mai puțin aglomerată de plajă; dacă i-ai atașat și-o cameră, ți-ai făcut filmările de vacanță
Genți de plajă, genți de voiaj, rucsacuri
Nu în ultimul rând, pentru a putea căra combinații din cele de mai sus ai nevoie de o geantă sau, dacă vrei să o arzi hip, o sacoșă de plastic sau de rafie. 😀
Geanta de plajă
Evident, primează geanta de plajă pentru ea, important e să dea senzația de geantă fără fund. Probabil se merge pe modele înflorate, cu toarte rigide sau flexibile cu deschidere mare, sau pe genți de plajă în culori vii sau neutre (ex. bej, ivoir etc.). Probabil O bag va stârni și anul ăsta zâmbete pe plajă. Sau s-a schimbat trendul și eu n-am aflat?
Geanta de voiaj
Geanta de voiaj se pretează mai bine bărbaților, în special celor ce-și găsesc modelele în fotbaliștii zilelor noastre. Evident, cele mai potrivite, ușor de transportat, sunt cele de 20-25 de litrii, ce pot fi purtate și pe umăr.
Rucsacul
Personal, prefer rucsacul. E mai comod, nu deformează coloana dacă e purtat cum trebuie, cu cât mai compartimentat cu atât mai bine. Pentru plajă recomand orice rucsac de 25-30 de litri, cu buzunare laterale pentru sticle cu lichid. Ce e de reținut aici e că spatele rucsacului trebuie să respire chiar și la contactul cu spatele tău. Pentru mine ultima descoperire în acest sens a fost un Quechua NH500 pentru drumeții la șes, care are spatele ca un carton de ouă cu plasă peste, lucru ce ar trebui să reducă considerabil transpirația în special pe timpul verii.
Observ că la modă acum sunt rucsacii tip sac care se închid pur și simplu făcând un laț în jurul gurii de acces.
Pentru copii e recomandat rucsacul de plastic transparent pentru plajă. Noi folosim un rucsac textil vechi, pe care l-am achiziționat dintr-un magazin de profil din Köln. 🙂
Vezi ofertă rucsacuri pe FashionDays.roBorsete sau gentuțe pentru cosmetice
Dacă ești maniac/ă cu organizarea, cu siguranță te vei orienta către borsete pentru cărat cosmeticele și medicamentele sau carcase pentru gadgeturi. La Carrefour au borsete din gama Poss potrivite pentru astfel de organizări, altfel poți arunca o privire pe AliExpress.com sau pe Amazon.co.uk.
Sper că nu mi-a scăpat nimic, iar dacă mi-a scăpat chiar te rog să completezi lista.
Geanta frigorifică
Dacă ești genul care merge de dimineața până seara la plajă, mai ales pe plaje izolate sau pustii, cu siguranță mergi cu gustări și băuturi după tine, motiv pentru care ai nevoie fie de o ladă frigorifică, fie de o geantă frigorifică.
Lada frigorifică îți e la îndemână dacă faci beach hopping cu mașina, pe când geanta frigorifică îți e utilă atunci când depinzi de infrastructură publică sau când nu vrei să faci ture la mașină. 🙂
În materie de lăzi frigorifice poți opta pentru cele cu brichete sau pentru cele alimentate de la bricheta mașinii, în timp ce pentru geanta frigorifică ai la dispoziție o grămadă de variante, de la gentuțe pentru câteva beri la rucsaci sau genți.
Vezi ofertă lăzi frigorifice pe eMag.roConcluzii
Sfatul meu e să nu te încarci aiurea doar de dragul de a fi echipat complet, ci în funcție de nevoile tale și împrejurimi. Nu uita să te hidratezi corespunzător cât timp stai la plajă.
Tu cum te pregătești pentru plajă? Lasă un comentariu cu sugestiile și experiențele tale sau recomandă orice produs din categoria de mai sus pentru a afla și alții de el și argumentează de ce ar trebui folosit. Singura regulă e să faci recomandări sub un nume, căci nu stă nimeni de vorbă cu site-uri sau branduri, ci cu oamenii din spatele lor.