Din start aș dori să menționez faptul că acest articol deapre sisteme și accesorii audio este dedicat atât ție, călător de week-end, călător de cursă lungă sau nomad digital, cât și ție, administratorul de unități de cazare sau de alimentație publică ce trebuie să faci șederea sau vizitele în unitățile pe care le administreazi cât mai plăcute. E o listă de gadgeturi audio pe care trebuie să o bifezi înainte de a pleca într-o călătorie sau înainte de a primi oaspeți în unitatea de cazare pe care o administrezi.
Accesorii audio pentru călători
Prima situație cu care te confrunți când călătorești este cea a folosirii timpilor de așteptare la îmbarcare sau a timpilor efectivi de călătorie într-un mod plăcut pentru tine. Poți citi, te poți juca jocuri pe telefon sau laptop sau poți asculta muzică din sistemul multimedia al avionului sau de pe propriul tău telefon, laptop sau music player, transpunându-te într-o călătorie muzicală în destinația pe care urmează să o vizitezi.
Atunci când vine vorba de ascultat muzică, ai la îndemână 3 tipuri de căști audio: cele de tip in-ear, on ear sau cele de tip over ear. În cazurile menționate mai sus te vei orienta fără doar și poate către variante de căști ce se pot depozita compact în bagaj cu sau fără husă de protecție.
Căști in ear
În privința căștilor in ear, eu folosesc modelul HA-FX103M-RE de la JVC. Sunt căști din categoria street wear, fiind destul de butucănoase și de stridente datorită firului roșu, dar, surprinzător, mi se potrivesc de minune. Vin la pachet cu dopuri de cauciuc în 3 dimensiuni, au indicații de fixare în ureche pe fiecare cască și fac casă bună cu muzica cu bas pronunțat. Redeau destul de bine inclusiv muzică rock sau jazz. Cât despre zgomotul din jur, căștile sunt mai mult decât O.K. până ajungi la metrou. Mai greu de ascultat muzică în timpul călătoriei cu metroul, dacă ești perfecționist.
Pe firul căștilor există inclusiv un buton de control pentru volum și schimbarea melodiilor, cu microfon încorporat.
N-am primit reclamații de la cei din jur în privința zgomotului.
Firul are aproximativ un metru și, făcut colac pe două degete, poate fi depozitat într-o mică carcasă ce te va ajuta să-ți organizezi accesoriile mai bine. Singurul minus este mufa jack în L, destul de nepractică dacă ții telefonul cu capul în jos în buzunar.
Căști on ear
Legat de tipul de căști on ear, folosesc modelul MDRZX600B de la Sony. Cupele căștilor acoperă urechea la limită, fără a o încadra, iar izolarea față de zgomotul ambiental este destul de bună. Dacă le-ai folosi în avion, n-ai auzi zgomotul făcut de sistemul de ventilație. Nici pe cel făcut de metrou, indiferent dacă ai merge cu metroul în Praga, Barcelona sau Paris.
Singurul dezavantaj la căștile acestea e calitatea proastă a materialului care acoperă cupele. Dacă transpiri pe căști, materialul ăsta începe să se crape în timp, la fel ca și cel ce protejează headband-ul.
Cablul ce le conectează la sursa de sunet e plat, iar jack-ul tot în formă de L, ceea ce le face potrivite mai degrabă pentru laptop decât pentru dispozitive portabile.
De la un volum peste mediu cei din jur pot fi deranjați de muzica pe care o asculți.
Când călătoresc le protejez într-o carcasă de căști universală, relativ voluminoasă, căci căștile nu se pliază.
Căști over ear
Cât despre căștile over ear, n-am ce spune mare lucru, am folosit doar o pereche de căști ieftine, cumpărate din Carrefour, care s-au stricat în câteva luni de la achiziție (s-a rupt headband-ul și s-au decojit cupele). Rostul lor e acela de a acoperi urechile în întregime pentru a izola și mai mult zgomotul ambiental, dar și pe cel generat de muzica pe care o asculți.
Când voi schimba căștile pe care le am deja sau când va exista oportunitatea, voi investi fie în niște căști in ear cu Bluetooth, fie în niște căști over ear pliabile, motivul în ambele cazuri fiind, printre altele, ușurința în transportare în bagaj. Evident, nu voi ignora nici calitatea sunetului, ergonomia ș.a.m.d.
Zi-mi în comentarii ce folosești și ce criterii au stat la baza alegerii tale. Poate mă ajută să mă inspir pentru viitoarele achiziții.
Boxe portabile
Mi s-a întâmplat ca în vacanțe sau ieșiri de week-end să vreau să mă bucur de muzică sau stand-up-uri cu cei din jur, iar telefonul nu făcea față hărmălaiei din jurul nostru, motiv pentru care am investit într-o boxă portabilă entry level de la JBL, JBL Go. Redă sunetul destul de decent și poate fi folosită inclusiv ca consolă audio pentru conferințe cu cei de acasă.
Se conectează la orice dispozitiv ce suportă redare prin Bluetooth și poate reda muzică până la 5 ore indiferent de tipul dispozitivului.
Pentru că am prins boxa la promoție, am omis un lucru important pentru o boxă portabilă folosită în exterior, rezistența la stropire, udare etc., așa că cu următoarea ocazie voi face un upgrade la o boxă portabilă waterproof.
Să ne înțelegem, nu sunt genul care iese la grătar și-i exasperează pe alții cu muzica sau mă apuc să dau petreceri în avion. Pe lângă situația de mai sus, o mai folosesc când pregătesc micul dejun, în deplasare sau acasă.
Pentru că sunt atent cu gadget-urile mele, am achiziționat separat o carcasă de protecție și transport pentru boxă, în care o pun înainte de a o băga în bagaj.
Sunt curios să aflu care sunt preferințele tale în materie de boxe portabile și ce te-a determinat să achiziționezi una, o nevoie reală sau pur și simplu marketingul. Ai secțiunea de comentarii la dispoziție pentru a dezbate subiectul.
Sisteme audio în hoteluri și unități de alimentație publică
După ce te destinzi ascultând muzică în timpul zborului sau așteptând îmbarcarea sau, de ce nu, ascultând muzică în timpul unui road trip, urmează să faci același lucru și după o zi de perindat prin oraș, pe la obiectivele turistice, imediat ce ajungi la hotel, pensiune etc. Dacă mai ai energie pentru așa ceva.
Prin plimbările mele n-am întâlnit foarte multe locuri unde să se pună mare accent pe muzica ambientală în cameră, ci mai degrabă în zonele comune, precum holuri de acces, spații de așteptare, restaurante ș.a.m.d.
Într-o cameră de hotel, oricât de mult ar fi orientată spre partea de in-room entertainment, n-ai să vezi sisteme audio sofisticate din cauza clientelei diverse ce nu știi cât de mult apreciază. Personal, am văzut totuși o astfel de abordare într-un bungalou dintr-un resort din Kerala.
Ai putea să dai peste așa ceva în apartamentele închiriate în regim hotelier, unde abordarea e alta față de hoteluri, căci clienții caută, printre altele, servicii și facilități pe care nu le găsesc în camerele de hotel.
Dacă aș fi administratorul unei unități de cazare, aș opta pentru niște difuzoare de tavan din gama Indiana Line, din cele încastrate în tavan, în băi sau în spațiile de pregătit masa. Ar fi o abordare care i-ar mulțumi pe mulți, iar investiția mai mică decât dacă aș opta pentru o cabină de duș inteligentă, cu difuzoare încorporate.
În camerele cu televizoare plate amplasate pe pereți, aș putea da un boost de modernism și aliniere cu tehnologia cu niște monitoare audio de perete din seria Tesi ce pot flanca TV-ul.
Lăsând camerele de hotel la o parte, următorul loc în care vei simți nevoia de muzică ambientală e restaurantul hotelului sau pensiunii. E adevărat, aici totul depinde de priceperea staff-ului în a mulțumi clienții. Muzica nu trebuie să fie tare ci discretă, astfel încât să îți permită să socializezi fără dificultăți de înțelegere cu ceilalți. În funcție de suprafața restaurantului, cu câteva boxe David Acoustics, modelul Monitor Premium, suspendate de jur împrejurul restaurantului, s-ar putea crea un sistem audio stereo mai mult decât perfect, boxa putând reda orice stil muzical.
Vezi gama de produse de pe AVmall.ro
Spune-mi, te rog, în secțiunea de comentarii ce experiențe cu sistemele audio/de sonorizare ai avut în camerele de hotel prin care ai trecut. Sunt detalii pe care nu mai ai timp să le observi sau te bucuri din plin de astfel de facilități?