Pentru mine anul 2019 a început în forță din punct de vedere profesional, cu o deplasare la Sighișoara, ocazie cu care am aflat că orașul are o aplicație oficială, Sighișoara City App.
Aplicația este dezvoltată pentru Primăria Municipiului Sighișoara de către Schubert & Franzke, firmă cunoscută pentru produsele sale cartografice, inclusiv pentru map2web.eu, sistemul informațional geografic pe care îl propune primăriilor.
Aplicația mobilă se prezintă sub formă de carduri, având 9 secțiuni în care se regăsesc informații utile turiștilor: cazare, restaurante și baruri, obiective turistice, informații turistice, informații publice, prin împrejurimi, festivaluri și evenimente, cumpărături și servicii.
Accesând fiecare card în parte, ai acces la puncte de interes sub formă de liste, puncte de interes ce odată selectate îți returnează o descriere, adresă sau persoană de contact. Din cadrul fiecărui card în parte poți opta să vizualizezi punctele de interes ca placemark-uri pe hartă. Evident, poți obține indicații către acestea, aplicația redirecționându-te în aplicația Google Maps.
Dacă și tu urmărești zona aceasta de aplicații mobile, te vei întreba la fel ca și mine de ce dezvoltatorul a optat pentru API-ul de Google Maps în loc de API-ul OpenStreetMap folosit în map2web.eu.
Pe partea de unități de cazare aplicația nu acoperă nicidecum întreaga ofertă a orașului și asta o pot spune sigur, cele mai mari hoteluri din oraș nefiind listate acolo. Probabil prezența în aplicație este condiționată de apartenența la vreo asociație de promovare turistică, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor.
Eu, unul, nu am reușit să îmi dau seama dacă calendarul de evenimente funcționează sau nu. Deși selectez date aleatorii în calendar, nu îmi returnează nimic și nici datele relevante nu sunt evidențiate în vreun fel.
Deși are o secțiune dedicată închirierilor de mașini și direcționează spre Google Maps pentru ghidare traseu, aplicația nu oferă informații despre transportul public în oraș sau în împrejurimi, vital pentru transferul de la un obiectiv turistic la altul pentru cei ce nu-și permit să închirieze vreo mașină. Observ acest lucru în majoritatea aplicațiilor mobile românești menite să promoveze turismul într-un oraș sau regiune turistică.
Design-ul aplicației nu impresionează cu nimic, ba chiar felul în care sunt evidențiate cardurile din aplicație aduce aminte de anii în care imaginile erau scoase în evidență cu rame pline sau umbre.
Aplicația mobilă este promovată în cadrul Centrului de Informare Turistică din Turnul cu Ceas și este disponibilă în limbile română și engleză. Marele ei avantaj e că consolidează într-un singur loc informațiile de care ai nevoie să vizitezi Sighișoara.
CITEȘTE ȘI: Sighișoara, singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa de Sud-Est din patrimoniul UNESCO
În trecut, municipalitatea și asociațiile de promovare din zonă au mai demarat proiecte de digitalizare a ghidului turistic al Sighișoarei, proiecte adaptate pentru anii premergători smartphone-urilor sau proiecte contemporane acestora, păstrând o constantă asupra traseelor de turism promovate în cadrul cetății medievale. Aceste recomandări de trasee nu se regăsesc și în aplicația actuală.
Articolul face parte dintr-o serie de recenzii de aplicații mobile de turism și interviuri cu dezvoltatorii și beneficiarii aplicațiilor, RoTravel Apps Index, ce urmărește să scoată în evidență piața de turism online în zona de mobile și promovarea aplicațiilor mobile de turism dedicate României.