Dacă ajungi pe litoral, e musai să ajungi într-unul din restaurantele pescărești ce fac topurile în cele mai populare în aplicații mobile de recomandări. Contrar așteptărilor, acestea sunt populare și în rândul localnicilor, cu precădere în extra-sezon. În extra-sezon am ajuns și noi la Pescăria lui Matei din Agigea, fără vreun motiv anume, ni se făcuse poftă de ceva pește în deplasare și-am zis că e și pretextul potrivit să vedem dacă compromisul pe care l-am făcut în materie de mașină se justifică sau nu. Dar despre asta în altă postare. 😉
Am ajuns la Agigea în jurul prânzului, într-o sâmbătă de octombrie, și mi-a stat puțin inima când am văzut câtă mașinăraie era acolo, în special cu numere de Constanța.
Recunoști intrarea în restaurant după fațada pe care scrie mare Restaurant Pescăresc, dar mai ales după izmenele albastre întinse la uscat în mica grădiniță din fața restaurantului. Decor, nu te panica.
Am ajuns la limită, căci încă aveau locuri libere atât în restaurant, cât și pe terasă. S-au ocupat toate în următoarele 20 de minute, inclusiv cele de pe terasă, deși cam bătea vântul pe faleza unde era poziționat restaurantul.
Restaurantul e decorat cu motive pescărești: plase, instrumente, trofee și poze, probabil, de familie. Chelnerii și picolii mișună printre mesele din restaurant precum ninja sau, mai bine zis, precum peștii răpitori ce fac slalom printre stânci submarine și corali. 🙂
Nici nu ne-am așezat bine că am și primit meniurile cu produsele reprezentative pentru restaurant. Dacă ești necunoscător în materie de pește, la fel ca mine, nu-i bai, ai la îndemână o introducere amplă a peștilor ce se regăsesc în meniu, categorisiți pe zona de proveniență: lacurile din jur, Marea Neagră sau alte ape ale lumii.
Eu am optat pentru o ruladă de pește, un chefal la plită cu cartofi natur și o plăcintă dobrogeană, iar restul pentru o supă de pui a la grec nereprezentativă și biban la plită cu orez. Ne-am potolit setea cu niște limonadă cu mentă.
Nu știu cine e Nea Sandu, dar rulada aia de pește a fost numită inspirat, rulada lui Nea Sandu. Nu impresionează cu nimic. Nu contest, poate Nea Sandu le are cu nada, cu bățul în baltă sau cu rulatul ruladei într-o foaie de clătită. Nu-i rea, dar nu m-a impresionat.
Cum nu m-a impresionat nici faptul că nu mai aveau ce voiam să comand inițial. Cred că barbun sau guvide. În fine, detalii ce țin de sezonalitate, aprovizionare etc. Important este că am cerut chelnerului un pește cu carnea albă și el avea lecțiile pregătite.
Mi-a recomandat unul cu carnea alb-rozalie, chefal pe plită. Asta în caz că ești cunoscător și chiar contează astfel de detalii pentru tine. A fost bun alături de cartofi natur și-o limonadă.
Cât am stat noi acolo, am observat că era cerere mare pentru niște pești tip săbiuță. N-am încercat, dar am reținut pentru următoarea ieșire.
Nu-mi aduc aminte cât a durat exact până au venit cele comandate, căci am așteptat, pe rând, alături de pitic, la locul de joacă de pe mica plajă din apropiere, amenajată pentru părinții cu copii. Să tot fi fost vreo 20-30 de minute.
Pentru un prânz pentru 2 adulți și un copil am lăsat acolo undeva la 290 de lei. Se poate plăti inclusiv cu cardul.
Așa cum am spus mai sus, piticii își pot consuma energia în micul loc de joacă amenajat pe plaja din apropiere, iar adulții pot contempla privind marea din balansoarele de pe aceeași plajă. Sau privind plaja și marea de pe terasa restaurantului, în detrimentul privitului în telefon. 🙂
În ansamblu, ne-am simțit bine acolo și ne-am bucurat de alegerea făcută, unde mai pui că pentru un weekend de final de octombrie vremea a fost mai mult decât perfectă la malul mării. Posibil să revenim și cu altă ocazie. Dacă nu aici, atunci la restaurantul de lângă, Golful Pescarilor. 🙂
Ce nu mi-a plăcut, în special în exterior, spațiul extrem de încărcat de decor (figurine de grădină și alte obiecte ce încarcă inutil în spațiile verzi).
În caz că nu folosești tehnologia pentru ghidaj când conduci, iată cum ajungi la Pescăria lui Matei venind din A4: din A4 se urmează ieșirea spre Port Constanța în loc de cea spre Lazu/Agigea, apoi la primul giratoriu se face dreapta, urmând indicatorul de Port Constanța Sud. La al doilea giratoriu se face stânga spre Eforie Nord (ai grijă ca înainte de giratoriu să NU o iei spre Portul Constanța, Poarta 10 Bis) și apoi tot stânga spre Poarta 14.