Cum simțul artistic nu-mi este întotdeauna bun prieten, am zis să apelez la instrumente ce mă ajută să dau voce pozelor pe care le fac. Bine, poate e mult spus voce, dar am vrut să le fac să transmită ceva mai mult decât transmit așa cum ies din telefon. Pe lângă reglarea culorilor din filtre prestabilite, am zis să încerc și distorsionarea acestora cu un set de lentile detașabile pentru smartphone. S-au legat de așa natură lucrurile, că am primit unele cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Mai exact, sticla camerei principale de pe OnePlus 5T-ul meu a făcut cunoștință cu un set de 4 lentile detașabile Lieqi. Personal, le cataloghez ca entry level, lentile de test pentru experimentare în ideea în care îți poți face o idee dacă să treci sau nu la ceva mai profi.
Nu ignora faptul că s-ar putea să-ți fie inutile în condițiile în care camerele de pe smartphone sunt din ce în ce mai performante.
CITEȘTE ȘI: Cum să faci fotografii de călătorie mai reuşite
Fără a lungi prea mult recenzia, află că pachetul celor de la LIEQI vine cu 4 lentile: o lentilă wide, una macro, una fisheye și un filtru de polarizare.
Lentila cu unghi larg (wide-angle) extinde unghiul de vizionare nativ de 0.65x, adică cu 65% mai mult peisaj/câmp vizual. Practic, poți captura mai mult peisaj în imagini, dar cu un neajuns – lateralele imaginilor se încețoșează. Pe lângă peisaje, genul ăsta de lentilă s-ar putea să-ți fie utilă dacă faci poze în interior sau clădirilor și nu dispui de prea mult spațiu de manevră. De asemenea, te ajută să scoți în evidență elemente din prim-plan în timp ce cele din fundal se văd mai mici, comparativ.
În mod normal, orice lentilă cu unghi larg (distanță focală mai mică) mărește câmpul vizual, ca să zic așa, distorsionând liniile drepte. Nu este cazul aici, lentila wide-angle de la LIEQI nu face decât să lărgească imaginea.
Mai jos găsești imagini comparative pe care le-am capturat în Parcul Dünnwald de lângă Köln, în iarnă, precum și într-un parc din mediul urban, Merheimer Heide.
Lentila ochi de pește (Fisheye) are un unghi ultra larg, de 180°, ce face ca poza pe care o faci să capete o ramă rotundă, o vignetă, iar fundalul din poză să fie vizibil distorsionat.
Ți-ar putea fi utilă dacă faci video blogging și vrei să scoți în evidență un subiect în acțiune. Pe partea de poze tot așa. Eu m-am jucat cu ea pe un căprior în același parc natural de lângă Köln. E fun atât timp cât ai inspirație și timp necesar să poți experimenta.
Vezi această postare pe InstagramTesting @lieqi_store #fisheye lens. Yei or nei? #deer #forest #wilderness #shotononeplus5t
Filtrul ce ar trebui să dea culoare și să elimine reflexiile (circular polarizing filter) e inutil. E pur și simplu o sticlă ce pare heliomată în lumină, dar care nu schimbă cu nimic calitatea imaginii. Ca dovadă am filmarea de mai jos în acvariul din Grădina Zoologică din Köln. Ca în orice spațiu slab luminat în care sunt plasate acvarii luminate există condiții propice de reflexii în geamurile acvariilor, reflexii ce ar fi trebuit îndepărtate de acest filtru de polarizare. Eu n-am sesizat nimic. Sau poate n-am folosit eu cum trebuie filtrul. 🙂
Lentila macro are o distanță focală de 1/2 ceea ce se traduce în augmentarea de 10 ori a subiectului din fotografie. Ce pot să confirm e faptul că ajută foarte mult la focus în condițiile în care, fără lentilă macro, camera de pe smartphone nu mai face focus.
Concluzia mea e că, pentru experimentare, merită să dai câțiva zeci de lei pe setul acesta de lentile LIEQI. Dacă ai așteptări mult peste creatorul mediul de conținut, gen vlogging sau fotografie cu pretenții, atunci orientează-te către ceva mai performant.
De asemenea, dacă smartphone-ul tău are cameră foto duală sau triplă, interesează-te înainte de a achiziționa astfel de lentile ce face fiecare cameră în parte. Nu de alta, dar să nu arunci banii aiurea.
Sunt foarte bune aceste lentile, chiar merita.