Berlin fast-food love story cu Pisica Mov

restaurante fast-food, Berlin, -hamburger menu

Dacă ai ocazia să ajungi fugitiv prin Berlin iar foamea îți dă ghes, îți recomand ca de această dată să mergi pe căile cele mai bătute și să încerci câteva recomandări culinare, dacă le putem numi așa, din ghidurile turistice.

În funcție de pe unde ai treabă în oraș, vei călători ceva cu transportul în comun până ajungi în aceste … puncte de interes. Așa că, cu TripAdvisor și Google Maps activate pe smartphone-ul din dotare, pregătește-te de explorat.

Mommseneck House der 100 Biere

Mommseneck am Potsdamer Platz
Alte Potsdamer Straße 1
10785 Berlin
Link Google Maps

Dacă ai treabă prin zona Potsdam și vrei să te dai pseudolocalnic, caută berăria Mommseneck House der 100 Biere. Din ce mi-am dat seama, locul este frecventat de localnici și expați și mai puțin de turiști.

Îți poți stimula papilele cu ceva local, o alternativă la Eisbein, ciolanul marinat, o gustare specifică Oktoberfest-ului populară și în bucătăria din zona Köln (Rhineland), mai exact cârnăciori berlinezi pe pat de varză murată fiartă cu cartofi. Cârnăciorii ăia au o consistență de turinger și pișcă un picuț la limbă.

Cârnăciori berlinezi, varză murată fiartă, cartofi

De asemenea, poți comanda inclusiv ciolanul marinat, doar că ai să-l găsești sub sintagma marinat ca la Berlin. 🙂

Pentru că, așa cum se vede și din imagine, mâncarea nu a fost tocmai cea mai ușoară pentru digestiei, am optat pentru un Weihenstephaner, o bere nefiltrată din grâu adusă mai de la sud, din Bavaria. În caz că nu înțelegi alegerea, berea nefiltrată ajută la digestie, având în compoziție bacterii (din procesul de fermentare) încă active. Am mai plusat c-o bere englezească, că-mi făcuse cu ochiul piratul de pe etichetă. 🙂

Mai servesc aici hamburgeri și alte cărnuri în combinație cu cartofi natur, prăjiți, piure etc.

Prețul berii variază între 3 și 5 euro, iar al unui fel de mâncare între 10 și 25 de euro. De fumat se fumează afară, pe terasă.

Burgermaister

Burgermaister, Berlin, hamburgeri
Burgermeister Schlesisches Tor
U1 Schlesisches Tor
Oberbaumstraße 8
10997 Berlin
Link Google Maps

Dacă ești genul de explorator urban ce urmează trenduri, n-ai cum să nu afli de Burgermaister, ghereta cu burgeri de sub pod, în imediata apropiere a podului Oberbaum. Cu până în 5 euro per porție mănânci burgeri în diferite combinații: cu brânză, cu bacon, cu ou etc.

Eu am încercat burgerul casei, în care am remarcat un pic de jalapeno. Bun, bun de tot, peste multe variante de burgeri pe care le-am încercat. Nici prea uscat, nici prea zemos, sos atât cât este necesar. Sper să descopere și Radu burgerii de Berlin, să vă dea el mai multe detalii, să vă descrie el mai în amănunt componența chiflei, grosimea chiftelei, consistență și alte detalii pe care numai devoratorii profesioniști de burgeri le pot da. 🙂 Burgerul vine însoțit de cartofi prăjiți, din aceia congelați.

Încă un preț pe care trebuie să-l plătești aici e statul la coadă și mâncatul la înghesuială. Odată ajuns la tejghea, plătești, îți iei berea și bonul de ordine și aștepți să-ți vină rândul. Nu m-am dezis nici aici și-am luat o nefiltrată hipsterească, adică o Grevensteiner la 0.33 l. Așteptarea e mai puțin chinuitoare când sorbi dintr-o nefiltrată de grâu, e ca și cum ai începe deja ospățul. Nu știu care-i senzația în rândul celor ce sorb dintr-o Fritz Cola sau limonadă.

Mihmandar

Mihmandar Restaurant
Kottbusser Damm 31
10967 Berlin
Link Google Maps

Pentru masa de seară am ajuns în Neukölln, la restaurantul libanez Mihmandar. Vrând-nevrând ne-am dezis de bere cât ai zice humus și ne-am reprofilat pe limonade și alte carbogazoase mai puțin sănătoase. Evident, nu înainte de a întinge cu clasica lipie libaneză prin humus și alte salate uleioase.

Personal am preferat aripioare gătite la flacără cu orez, o alegere nu tocmai inspirată având în vedere sensibilitatea mea la prăjeli. Nu m-am putut abține să nu încerc inclusiv lipia cu carne pe deasupra sau rulourile subțiri în viță de vie, ce aduceau a sarmaua balcanică.

Restaurantul e frecventat de familiile libaneze, dar și de nemți. Personalul e vorbitor doar de limbă germană, dar meniurile sunt și în engleză, așa că pregătește-te bine la semnalează sau, iar dacă ești cunoscător cât de cât de germană, antrenează-te la articolele hotărâte die, das, der. 🙂 O masă plină pentru 4 persoane a făcut undeva în jur de 70 de euro.

Cartierul în care e situat restaurantul e locuit în mare parte de arabi, iar decorurile și firmamentele magazinelor completează atmosfera. Numai mirosul de iarbă nu-i la locul lui acolo. Acum, depinde de fiecare cum înțelege mixurile culturale.

CITEȘTE ȘI: Najee, gusturi orientale și belly dance

Alt-Berliner Biersalon

Alt Berliner Biersalon
Kurfürstendamm 225/226
10719 Berlin
Link Google Maps

Și pentru că seara nu era completă fără bere, hop în S-Bahn, schimbat câteva trenuri, până în cartierul în care am avut cazarea, la o berărie tipic berlineză, Alt-Berliner Biersalon, unde am stins ospățul libanez cu câteva beri nefiltrate Schöfferhofer Weizen. … în atmosferă de cover-uri cântate de trupa Young Boys sau ceva de genul și pași de dans septagenar. 🙂

CITEȘTE ȘI: Bere nemţească

Și ce rifuri de chitară, și ce tehnică, și ce voce … dacă nu le ai cu muzica, te bucuri de moment, dacă ești doxă de muzică, îți sunt cunoscute fețe de artist de prin alte părți, îți aduci aminte de partituri asemănătoare, de interpretări ale altor trupe. E fun să te poți aduna și să realizezi că toată cultura aia muzicală blamată toată adolescența ta îți dă o stare de beatitudine.

Mustafa’s Gemüse Kebap

Mustafa's Gemüse Kebap
Mehringdamm 32
10961 Berlin
Link Google Maps

Pentru ultima zi, înainte de îmbarcarea spre casă, am păstrat pe listă dugheana lui Mustafa, celebrul loc cu kebab numai bun de menționat în celebre ghiduri turistice.

Am fost norocoși că am nimerit puțin înainte de prânzul nemțesc, că altfel am fi stat la o ditamai coada. Poate cel mai bun kebab pe care l-am mâncat, sosul făcând toți banii. Poți opta pentru kebabul vegetarian sau pentru cel cu carne de pui. În ambele regăsești legume mărunțite sau trase la gratar și un sos pe bază de iaurt preparat ca la turci acasă. Chifla e și ea încălzită pe plită, dar e pufoasă și nu suplimentează cu foarte mult conținutul kebabului, ceea ce te lasă să simți gusturile care trebuie.

Și, cum la ditamai coada nu se cade să stai pe uscat, îți poți liniștii stomacul cu o nefiltrată bavareză de la Paulaner, chișoscul de vis-a-vis completând meniul cu bere, căci la Mustafa vei găsi doar ayran, limonade și carbogazoase. Kebabul vegetarian e undeva în jur de 3.5 euro, iar cel cu carne vreo 5 euro.

Pisica Mov s-a declarat mulțumită de încă o escapadă în Berlin, iar eu, călătorul de ocazie, m-am bucurat de comoditatea de a mă lăsa plimbat de cineva care cunoștea terenul. Știu, halal explorator, dar câteodată e bine să lași lucrurile să se consume așa cum vrea Universul.

Dacă crezi că am ratat esențialul în materie de experiențe culinare berlineze, lasă-mi în comentarii recomandările tale pentru un city-break viitor.

În afară de mâncat, m-am ocupat cu prezența la târgul de turism de la Berlin, așa că și atracțiile turistice au fost limitate. Am văzut doar Check Point Charlie și Poarta Branderburg.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Site-urile specializate pe cazare nu mai au voie să promoveze spații de cazare neînregistrate

Next Article

Investiție de 8.9 milioane de euro într-un sistem de recunoaştere facială, pe Aeroportul Otopeni

Related Posts
Total
0
Share