Investiție de 8.9 milioane de euro într-un sistem de recunoaştere facială, pe Aeroportul Otopeni

Administrația Aeroportului Otopeni ia măsuri suplimentare de sporire a securităţii și urmărește integrarea tehnologiei de recunoaștere facială în procesele curente, atât în cele care țin de procesarea pașapoartelor, dar și în procesele ce țin de traficul pasagerilor, logistica aeroportului și sistemul de securitate a aeroportului, în general, prin Intelligent Video Analysis.

Aplicabilitatea noilor măsuri de securitate

Cu ajutorul acestei tehnologii, posibilii terorişti sau suspecții din bazele internaţionale de date vor putea fi identificaţi, dacă ajung în aeroport sau în perimetrul aeroportului – în zonele interioare, cele securizate, zone publice sau zonele exterioare – parcări sau platforma aeroportului. Astfel, inclusiv numerele de înatriculare ale maşinilor ce vin în zona vor fi scanate, cu ajutorul unor camere inteligente. Măsurile de securitate vor fi implementate, în 4 ani, înainte să fie gata noul terminal.

În primele luni ale anului, aproape 3 milioane de pasageri au trecut prin Aeroportul Otopeni, cu 8% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este constantă, astfel că sistemul de securitate a aeroportului trebuie modernizat. Un sistem de recunoaştere facială bazat pe camere inteligente (Face Recognition) va monitoriza în permanenţă călătorii.

Potrivit reprezentanților UTI Grup, câștigătorul licitației pentru modernizarea sistemului de securitate, în maxim 4 ani de zile, personalul de securitate va fi alertat dacă în aeroport există persoane date în urmărire sau care au un comportament suspect, pe baza sistemului de recunoaştere facială, care va fi conectat la bazele de date internaţionale ale serviciilor de informaţii.

Tehnologia de monitorizare video

Tehnologia folosită în aeroport e similară celei din telefoanele de ultimă generație ce pot fi deblocate prin recunoaștere facială, cu mențiunea că tehnologia din aeroport va funcţiona pe baza unor măsurători extrem de precise ale trăsăturilor feţei: distanţa dintre ochi, de exemplu, sau dintre buze şi nas, și va compara imaginea facială cu cea din pașaport. Un astfel de sistem poate recunoaşte o fată dintr-o bază de date cu milioane de persoane în mai puţin de o secundă.

O tehnologie similară, integrată într-un border kiosk, a fost folosită în teste pe Aeroportul Otopeni în urmă cu câțiva ani, într-un proiect coordonat de Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene.

Pentru că faţa unui om este ca o amprentă unică, softul aproape că nu poate fi păcălit. Este eficient în peste 99% din cazuri, chiar până în punctul de a deosebi gemenii care par identici. Conform specialiştilor, până la îmbarcarea fără documente mai este doar un pas.

Momentan, Aeroportul Otopeni are în plan doar să monteze porţi de citire automată a paşaportului biometric pentru a reduce din aglomeraţie.

CITEȘTE ȘI: Porţi automate de preîmbarcare în aeroportul Traian Vuia din Timișoara

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
restaurante fast-food, Berlin, -hamburger menu

Berlin fast-food love story cu Pisica Mov

Next Article

Deși se informează online legat de cursele de autocar, românii preferă să plătească biletele de călătorie la șofer

Related Posts
Total
0
Share