Lansată în România în februarie 2019, camera de bord NAVITEL R600 Quad HD și-a făcut repede loc în oferta eMag, semn că încă mai există cerere pentru așa ceva.
Am scris despre lansarea ei atunci, iar acum îți pot spune și dacă merită sau nu banii.
Cei de la MGT Educational, distribuitorul autorizat al Navitel în România, mi-au trimis-o spre testare tocmai bine, înainte de road trip-ul spre Cluj-Napoca.
Așa că nu mi-a rămas decât s-o scot din cutie, să o fixez în parbriz și s-o pornesc. Primul inconvenient e legat de faptul că, la fel ca și Navitel R1000, se fixează în parbriz cu ajutorul unui suport ce se lipește cu bandă dublu adezivă, făcând imposibilă mutarea facilă de pe o mașină pe alta :).
Se rezolvă și asta, dar e time consuming. Recomandarea mea e ca atunci când vrei să dezlipești suportul de pe parbriz e să injectezi acetonă între parbriz și banda adezivă, să aștepți un minut și apoi să tragi de suport.
Pentru noua fixare ai la dispoziție o bandă dublă adezivă de rezervă.
Enumăr mai jos specificațiile tehnice:
Afișaj
- Dimensiune ecran: 2″
- Rezoluție: 960х240
Camera
- Senzor camera: OV4689
- Rezoluție video: 2560×1440 Quad HD (30 fps), 1920х1080 FullHD (60 fps), 1280×720 (120fps)
- Unghi de vizualizare: 170°
- Tip lentilă: din 4 straturi
- Format video: MP4
- Format imagine: JPG
- Durata fragmentelor video: 1/3/5 min
- Înregistrare în buclă: da
- Protecție de supracriere: da
General
- Procesor: NOVATEK NT96660
- Interfața: miсro-USB
- Carduri SD: pana la 256 GB
- Montaj adeziv: 3M
- Alimentare: USB 2.0 DC 5 V 1 A
- Tip baterie: Li-Pol
- Capacitate baterie: 180 mAh 3.7 V (х2)
- Dimensiuni (WxHxD): 54x51x32 mm
Ca dimensiuni, NAVITEL R600 Quad HD e comparabilă cu Navitel R200. Își păstrează dimensiunile astfel încât să nu incomodeze vizual când e fixată în parbriz. Deși are un pic de obiectiv, camera tot nu permite montarea unor filtre de polarizare, așa că așteaptă-te la reflexii pe înregistrările video.
NAVITEL R600 Quad HD poate fi setată să filmeaze la următoarele rezoluții: HD (1280 × 720), full HD (1920 × 1080) și quad HD sau 2.5K (2560 x 1440). În combinație cu unghiul de vizualizare 170 de grade permite capturarea unui câmp vizual cu mai multe detalii. Asta înseamnă și dimensiuni mai mari ale fișierelor video, de unde și suportul pentru carduri microSD de până la 256 GB. Eu am folosit un card de 32 GB și am pierdut toate înregistrările de pe drumul spre Cluj-Napoca, clipurile video noi fiind înregistrate peste cele vechi. Cum nu am intuit din prima care e butonul cu care se blochează înregistrarea curentă, nu am reușit să salvez mare lucru. Noroc că am fost curios să văd cum se văd clipurile înregistrate și am urcat unul pe Facebook (am băgat cardul microSD într-un telefon Sony și așa am reușit să descarc în deplasare :); deci da, camera asta nu are conexiune Wi-Fi cu telefonul). La întoarcere de la Cluj, am schimbat rezoluția pentru a mai câștiga ceva spațiu.
Și pentru că te-am făcut curios, află că blocarea manuală a înregistrărilor se face cu butonul Down din panelul de control din lateralul camerei.
Apropos de cardul microSD, asta pentru că am tot văzut comentarii la postările mai vechi, am folosit un card microSD de 32 GB, l-am formatat direct în cameră (îl folosisem în camera foto înainte de asta), am putut accesa fără probleme conținutul de pe el băgându-l într-un Sony Experia X Compact. Odată formatat cardul într-o cameră Navitel, poate fi folosit fără altă formatare și în alte camere ale producătorului.
În rest, clipurile sunt salvate/blocate pe card în situația în care senzorul G detectează un impact sau șoc. Îi poți seta sensibilitatea din setările camerei.
Calitatea video mi se pare bună în condiții optime de lumină, unghiul larg de vizualizare captează tot ce se întâmplă în fața ta, oferindu-ți detalii ce pot fi importante în cazul unei coliziuni.
N-am reușit să filmez în lumină slabă, să văd dacă senzorul optic de la OmniVision ajută cu ceva, dar pe vreme noroasă camera înregistrează peste așteptări.
Mai jos ai o mostră video în format Quad HD, pe vreme cu nor. E fix ce-a scos camera și cum a procesat Facebook-ul.
Mai jos ai o mostră de filmare în format Full HD, pe vreme ploioasă, cu sunet. Pentru că nu mă pricep așa bine la comprimatul clipurilor, după randare acesta și-a mai pierdut un pic din calitate.
Iar aici ai o mostră de video în format Quad HD, la amurg.
Și sunetul e clar, mult peste ce am mai testat de la Navitel. Dacă nu obișnuiești să înregistrezi cu sunet, îl poți tăia prin apăsarea butonului Up din lateralul camerei dinspre șofer sau din setările camerei.
Mi-ar fi plăcut conexiune Wi-Fi cu telefonul, lucru pentru care aș fi făcut upgrade-ul de la Navitel R1000. Ca să o citez pe A., R1000 e bun pentru oraș, R600 Quad HD-ul pentru drumuri lungi cu peisaje ce merită capturate și partajate și cu alții. Așadar, dacă ești vlogger și vrei conținut de calitatea, ți-o recomand. O poți achiziționa de pe eMag.ro.
Ți-o recomand și dacă ești la prima cameră de bord, vei fi mulțumit peste așteptări.
Tocmai ce ne-a sucombat camera veche chiar înainte de vacantă asa ca…. multumesc 😊.